Sestavine
- Neoluščene kozice 16
- Paradižnik 4
- Čebula 1
- Česen 5 strokov
- Jagode 200 g
- Maslo ali olje 1 žlica
- Paradižnikov koncentrat 1 žlica
- Sveža bazilika
- Sladka smetana 120 ml
- Ricotta 2 žlici
- Limona 0.5
- Testenine 400 g
- Sol
- Poper
- Česen v prahu
- Paprika v prahu
- Sladkor
Priprava
01
Kozice operemo, olupimo in očistimo. Na vročem olju na hitro prepražimo polovico čebule in 2 cela stroka česna. Dodamo lupine kozic. Zalijemo s 6 dl vode in solimo. Pokrijemo posodo in kuhamo 30 minut. Vse skupaj precedimo, da dobimo čisto osnovo, s katero bomo zalili omako. Kozice pa posolimo in začinimo s česnom v prahu, papriko v prahu ter poprom.
02
Na dno paradižnika z nožem zarežemo znak + in jih položimo za 15 min v vrelo vodo, da jim odstopi lupina. Ohladimo jih v mrzli vodi, odstranimo lupino in jih narežemo na kocke. Prav tako jagode.
03
V posodi prepražimo pol sesekljane čebule, dodamo 3 stroke česna in nato narezane paradižnike. Dobro jih osolimo, dodamo 1 žlico sladkorja ter 4 liste bazilike. Pražimo 10 min, nato primešamo narezane jagode, paradižnikov koncentrat in zalijemo s pripravljeno osnovo. Počasi naj vre 15-20 min oz dokler se jagode popolnoma ne zmehčajo. Medtem skuhamo testenine. Z mečkalnikom za pire, jagode malo pretečkamo, stisnemo notri malo limoninega soka in dodamo kozice. Kuhajo naj se slabih 5 minut in omaka je pripravljena.
04
Bazilikina krema doda odličen okus k sami jedi, zato je ne izpustite. Sladko smetano in 10-15 bazilikinih listov zblendamo, dokler ne nastane gosta smetana. Nato dodamo ricotto, sol in poper ter dobro premešamo. Kremo postrežemo zraven testenin.