Ljubljanske skutine palačinke

Kuhnapato
enostavno
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
40
min
Čas peke

Sestavine

Testo

  • Mleko 2 dl
  • Voda 2 dl
  • Sladka smetana 1 dl
  • Jajca 3
  • Sol 2 ščepca
  • Moka 35 dag

Nadev

  • Pasirana skuta 30 dag
  • Sladka smetana 1 dl
  • Med 3 žlice
  • Vanilijev sladkor 1 zavitek
  • Pehtran svež 1 šopek
  • Jajca 2
  • Sol 1 ščepec

Preliv

  • Jajca 3
  • Sladka smetana 4 dl
  • Sol 1 ščepec

Priprava

01

Sestavine za testo zmešamo v gladko maso in spečemo palačinke. 

02

Svež pehtran natrgamo, zmešamo s skuto in sladko smetano ter začinimo. Vmešamo še rumenjake, iz beljakov pa stepemo sneg ter ga v maso previdno vmešamo na koncu.

03

Palačinke namažemo z nadevom, jih zavijemo, zložimo v pekač in prelijemo s smetanovo maso.

04

Pečemo v pečici približno 20 minut na 180 °C.

Jedi je nekoč najverjetneje botrovala ponudba kakovostne skute na ljubljanskem trgu. V času, ko je bil na voljo sveži pehtran, je bila jed največkrat na mizi. Običajno so jo ponudili po fižolovi juhi ali pa kot petkovo glavna jed.