Sestavine
Testo
- Mleko 2 dl
- Voda 2 dl
- Sladka smetana 1 dl
- Jajca 3
- Sol 2 ščepca
- Moka 35 dag
Nadev
- Pasirana skuta 30 dag
- Sladka smetana 1 dl
- Med 3 žlice
- Vanilijev sladkor 1 zavitek
- Pehtran svež 1 šopek
- Jajca 2
- Sol 1 ščepec
Preliv
- Jajca 3
- Sladka smetana 4 dl
- Sol 1 ščepec
Priprava
01
Sestavine za testo zmešamo v gladko maso in spečemo palačinke.
02
Svež pehtran natrgamo, zmešamo s skuto in sladko smetano ter začinimo. Vmešamo še rumenjake, iz beljakov pa stepemo sneg ter ga v maso previdno vmešamo na koncu.
03
Palačinke namažemo z nadevom, jih zavijemo, zložimo v pekač in prelijemo s smetanovo maso.
04
Pečemo v pečici približno 20 minut na 180 °C.
Jedi je nekoč najverjetneje botrovala ponudba kakovostne skute na ljubljanskem trgu. V času, ko je bil na voljo sveži pehtran, je bila jed največkrat na mizi. Običajno so jo ponudili po fižolovi juhi ali pa kot petkovo glavna jed.