Losos z omako iz žajblja in kaper - Marko Herič

Losos z omako iz žajblja in kaper

Marko Herič
enostavno
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Losos 340 g
  • Žajbelj 1 žlička
  • Kapre 1 žlička
  • Česen 12 g
  • Sok limone 1.5 kosa
  • Maslo 30 g
  • Zelenjavna osnova 1 dl
  • Poper 1 ščepec
  • Olivno olje 1 žlica

Priprava

01

V kozici zavremo 2 dl vode in skuhamo žajbljev čaj (1 vrečko). V ponvi zapečemo fileje lososa tako, da jih pečemo najprej na koži, lahko jih tudi malo pokrijemo, da temperatura ne uhaja in jih nato obrnemo še na drugo stran za samo kakšno minutko.

02

Ko je file pečen, ga damo na stran in odlijemo olje. Nato še v vročo ponev stisnemo česen, počakamo, da zadiši, dodamo limonin sok in pustimo nekoliko povreti. Nato zalijemo z 0,5 dl čaja in 1 dl jušne osnove.

03

Dodamo nasekljan žajbelj in kapre, solimo in popramo ter pustimo tekočino povreti na 1/3. Odstavimo in vmešamo hladno maslo, ki nam bo omako malo zgostilo in dodalo svileno kremasto noto. Losos serviramo s kuhanim krompirjem.