PT160M min
min
PT12M min
Sestavine
Za piškote:
- Bela gladka moka 300 g
- Sladkor v prahu 80 g
- Vanilijev sladkor 20 g
- Maslo 200 g
- Rumenjak 2
Za nadev:
- Mleko 200 ml
- Sladkor v prahu 60 g
- Vanilijev sladkor 20 g
- Mleti masleni piškoti 60 g
- Mleti orehi 220 g
- Bio limonina lupinica
- Rum
Za čokoladni obliv s kokosom:
- Temna čokolada 150 g
- Olje 3 žlice
- Kokos
Priprava
Za piškote:
Zmehčano maslo in sladkor stepamo, dokler ne dobimo svilnato gladke in svetleče mase.
Dodamo rumenjaka in ponovno stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.
Na koncu dodamo še moko in vse skupaj zgnetemo v gladko piškotno testo.
Zavijemo ga v prozorno živilsko folijo in damo za 2 do 3 ure v hladilnik, saj se ohlajeno testo lepše valja.
Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani deski ali med dvema peki papirjema in z okroglim modelčkom izrežemo piškote. Natančnejša navodila glede valjanja in izrezovanja najdete TUKAJ.
Pečemo jih približno 12 minut, v pečici ogreti na 180°C. Piškote med peko malce preverjamo, saj je hitrost pečenja odvisna od debeline piškotov in tudi pečice.
Za nadev:
Mleko, sladkor in limonino lupinico zavremo ter prelijemo po mletih maslenih piškotih in orehih.
Nato dodamo še rum, količino prilagodimo svojemu okusu.
Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enoten, lepo mazljiv nadev.
Nujno ga moramo tudi poskusiti in po potrebi dodati več sladkorja, ruma ... Če je nadev preveč kompakten, prilijemo še malo mleka. Če je preredek, dodamo mlete piškote ali orehe.
S pripravljenim nadevom zlepimo skupaj po dva piškota.
Za čokoladni obliv s kokosom:
Najprej nad paro skupaj z oljem raztopimo 100 g temne čokolade. Med topljenjem pogosto premešamo.
Ko je čokolada stopljena, jo umaknemo iznad pare in dodamo še 50 g čokolade. Mešamo, da se raztopi.
Če je stopljena čokolada pregosta, dodamo še žlico ali dve olja.
Robove piškotov najprej pomočimo v čokolado, nato pa jih povaljamo še v kokos.
Odlagamo jih na papir za peko, da se čokolada strdi, nato pa jih prestavimo v škatlo.
Madeira piškoti naj bodo ves čas shranjeni v hladilniku.