Makova potica - Marko Herič

Makova potica

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave in kuhanja
90
min
Čas vzhajanja
75
min
Čas peke

Sestavine

  • Moka 600 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Kvas 1 kos
  • Sladkor 40 g
  • Maslo 75 g
  • Rumenjak 3 kosi
  • Mleko 3 dl
  • Limonina lupina 1 kos
  • Rum 3 žlice

Za nadev

  • Mleti mak 300 g
  • Vanilijev strok 0.5 kos
  • Kisla smetana 3 žlice
  • Sladkor 250 g
  • Maslo 70 g
  • Rumenjak 3 kosi
  • Beljak 3 kosi
  • Sladka smetana 0.5 l

Priprava

01

Kvas raztopimo v mlačnem mleku, ki mu dodamo rum. Moko, sol, sladkor premešamo. Dodamo stopljeno maslo, ki smo mu gladko primešali rumenjake in limonino lupinico, ter počasi pričnemo gnesti.

02

Postopoma dodajamo mleko in zamesimo gladko mehko testo, ki se nam ne lepi. Gnetemo ga približno 10 minut. Tako testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.

01

V sladko smetano zakuhamo mak, sredico vanilijevega stroka in sladkor. Počasi kuhamo približno 15 minut. Damo na stran, da se malo ohladi. Takrat vmešamo rumenjake in maslo. Dodamo kislo smetano in previdno vmešamo sneg.

02

Potico premažemo in pečemo 1 uro in 15 minut na 175 stopinjah.