PT40M min
min
Sestavine
Za kolač
- Maslo 300 g
- Kristalni sladkor 180 g
- Jajca M velikost 6
- Vanilijeva pasta 1.5 žlička
- Gladka bela moka 350 g
- Pecilni prašek 2 žlički
- Sol 1 ščepec
- Mleko 150 ml
Za cimetov nadev
- Rjavi sladkor Muscavado 50 g
- Cimet 1.5 žlici
- Mleko 20 ml
Potrebujemo še
- Maslo za namastitev pekača
Priprava
Maslo, ki naj bo sobne temperature, narežemo na manjše kocke. Z električnim mešalnikom ga stepamo približno 5 minut, da postane kremasto, gladko in svetleče.
Dodamo kristalni sladkor in stepamo še 5 minut, da se sladkor poveže z maslom in dobimo malce puhasto maso.
Postopoma začnemo dodajati jajca, ki naj bodo sobne temperature. Najprej dodamo eno jajce in stepamo, da se poveže z masleno maso. Nato dodamo še drugo, ponovno stepamo ... In tako naprej, dokler ne vmešamo vseh šestih jajc.
Nato v maso vmešamo vaniljevo pasto (ali vaniljev ekstrakt).
Dodamo še presejano moko pomešano s pecilnim praškom in soljo. Na najnižji hitrosti stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.
Prilijemo mleko in ponovno stepamo na nizki hitrosti, toliko da se mleko poveže z ostalimi sestavinami in dobimo enotno maso.
Maso razdelimo na pol, saj bomo v polovico dodali cimetov nadev. Tako bomo dobili dve masi- osnovno in cimetovo.
Rjavi sladkor, cimet in mleko zmešamo v enotno maso, ki jo z lopatko narahlo vmešamo v eno polovico mase.
Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom, zato da se masa med peko ne bo oprijela oboda.
Najprej v pekač dodamo tretjino osnovne mase in jo poravnamo. Nato dodamo tretjino cimetove mase in jo ponovno poravnamo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
Masleni cimetov pekač pečemo v pečici ogreti na 180 °C od 45 do 50 minut.
Če na njej, ko jo izvlečemo, ni ostankov mase, lahko kolač vzamemo iz pečice.
Pečen kolač najprej 5 do 10 minut ohlajamo v pekaču, nato ga previdno stresemo iz pekača in ga do konca ohladimo na rešetki.