Masleni cimetov kolač - Nina Kastelic, Leaneen
Masleni cimetov kolač - Nina Kastelic, Leaneen

Masleni cimetov kolač

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
50
min
Čas peke

Sestavine

Za kolač

  • Maslo 300 g
  • Kristalni sladkor 180 g
  • Jajca M velikost 6
  • Vanilijeva pasta 1.5 žlička
  • Gladka bela moka 350 g
  • Pecilni prašek 2 žlički
  • Sol 1 ščepec
  • Mleko 150 ml

Za cimetov nadev

  • Rjavi sladkor Muscavado 50 g
  • Cimet 1.5 žlici
  • Mleko 20 ml

Potrebujemo še

  • Maslo za namastitev pekača

Priprava

01

Maslo, ki naj bo sobne temperature, narežemo na manjše kocke. Z električnim mešalnikom ga stepamo približno 5 minut, da postane kremasto, gladko in svetleče.

02

Dodamo kristalni sladkor in stepamo še 5 minut, da se sladkor poveže z maslom in dobimo malce puhasto maso.

03

Postopoma začnemo dodajati jajca, ki naj bodo sobne temperature. Najprej dodamo eno jajce in stepamo, da se poveže z masleno maso. Nato dodamo še drugo, ponovno stepamo ... In tako naprej, dokler ne vmešamo vseh šestih jajc.

04

Nato v maso vmešamo vaniljevo pasto (ali vaniljev ekstrakt).

05

Dodamo še presejano moko pomešano s pecilnim praškom in soljo. Na najnižji hitrosti stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.

06

Prilijemo mleko in ponovno stepamo na nizki hitrosti, toliko da se mleko poveže z ostalimi sestavinami in dobimo enotno maso.

07

Maso razdelimo na pol, saj bomo v polovico dodali cimetov nadev. Tako bomo dobili dve masi- osnovno in cimetovo.

08

Rjavi sladkor, cimet in mleko zmešamo v enotno maso, ki jo z lopatko narahlo vmešamo v eno polovico mase.

09

Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom, zato da se masa med peko ne bo oprijela oboda.

10

Najprej v pekač dodamo tretjino osnovne mase in jo poravnamo. Nato dodamo tretjino cimetove mase in jo ponovno poravnamo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

11

Masleni cimetov pekač pečemo v pečici ogreti na 180 °C od 45 do 50 minut.

12

Če na njej, ko jo izvlečemo, ni ostankov mase, lahko kolač vzamemo iz pečice.

13

Pečen kolač najprej 5 do 10 minut ohlajamo v pekaču, nato ga previdno stresemo iz pekača in ga do konca ohladimo na rešetki.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>