60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave
60
PT60M min
PT60M min
Čas vzhajanja
15
PT15M min
PT15M min
Čas peke
Sestavine
Za kvašeno testo
- Mleko 250 ml
- Sladkor 1 žlička
- Sveži kvas 25 g
- Bela gladka moka 400 g
- DESPAR Premium manitoba moka 100 g
- Sladkor v prahu 50 g
- Jajce L velikost 1
- Sončnično olje 20 ml
- Maslo 80 g
- Rum 2 žlici
- Sol 1 žlička
Za orehov nadev
- Mleti orehi 300 g
- Sladkor v prahu 20 g
- Vanilijev sladkor 20
- Mlet cimet 1 žlička
- Cvetlični med 2 žlici
- Lupinica limone 1
- Sladka smetana 150 ml
- Mleka 50 ml
- Rum 3 žlice
Potrebujemo še
- Jajce S velikost 1
- Mleko 3 žlice
Priprava
Za kvašeno testo
01
Mleko s sladkorjem segrejemo, da postane rahlo toplo. Vanj nadrobimo sveži kvas, premešamo in pustimo 10 minut, da vzhaja.
02
V posodo za gnetenje stresemo obe moki in na sredini moke naredimo jamico. V jamico vlijemo vzhajan kvas.
03
Dodamo še sladkor, jajce, olje, stopljeno maslo in rum. Po zgornjem robu moke posujemo sol.
04
Testo s kuhinjskim robotom gnetemo 15 do 20 minut, da dobimo mehko in elastično testo.
05
Zgneteno testo oblikujemo v gladek hlebček. Pokrijemo ga s čistim servetom in vzhajamo 45 do 60 minut, da se njegova količina podvoji.
Za orehov nadev
01
K mletim orehom dodamo oba sladkorja, cimet, cvetlični med in limonino lupinico. Prilijemo še toplo sladko smetano, mleko in rum.
02
Vse skupaj zmešamo v gladek nadev, ki mora biti lepo mazljiv. Če je nadev preveč suh, dodamo še malo smetane, če pa je preveč redek, pa še malo mletih orehov.
03
Orehov nadev moramo tudi poskusiti, saj ga lahko prilagodimo svojemu okusu. Lahko damo več ali manj sladkorja, medu, ruma, ...
Za oblikovanje in peko orehovih štrukeljčkov
01
Vzhajano testo razdelimo na 4 dele. Vsak del testa razvaljamo na tanek podolgovat pravokotnik in ga premažemo s četrtino nadeva.
02
Premazano testo na tesno zvijemo, in sicer tako, da začnemo zvijati na daljši stranici, da na koncu dobimo dolgo in ozko rulado.
03
Rulado razrežemo na 3 do 4 cm široke kose oziroma štrukeljčke.
04
Štrukeljčke preložimo na pekač prekrit s papirjem za peko. Med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora, saj med peko narastejo.
05
Pred peko jih premažemo še z razžvrkljanim jajcem pomešanim z mlekom.
06
Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut, dokler se ne obarvajo zlatorjavo.
07
Ko so pečeni, jih lahko za približno 5 minut pokrijemo z vlažnim kuhinjskim servetom, da bodo še mehkejši.
08
Mini orehovi štrukeljčki so nato pripravljeni za postrežbo. Najboljši so sveže pečeni, ko so še rahlo topli in puhasti.