PT50M min
min
PT20M min
Sestavine
Sestavine za rožičev nadev:
- Rožičeva moka 150 g
- Masleni piškoti 6
- Jabolko 1
- Maslo 3 žlice
- Mleko 300 ml
- Vanilijev sladkor 40 g
- Med 3 žlice
- Kisla smetana 2 žlici
Sestavine za kvašeno testo:
- Bela gladka moka 500 g
- Sladkor v prahu 3 žlice
- Mleko 250 ml
- Suhi kvas 1
- Jajce M velikost 1
- Rumenjak 1
- Rum 3 žlice
- Maslo 100 g
- Sol 1 žlička
- Jajce za premaz 1
Priprava
Postopek priprave rožičevega nadeva:
Olupljeno in naribano jabolko skupaj s sladkorjem prepražimo na žlici masla, da se zmehča in dobimo jabolčno »čežano«.
Mleko zavremo skupaj z dvema žlicama masla. Ko zavre, vmešamo rožičevo moko in mlete piškote.
Mešamo dokler ne dobimo enotne mase in ob mešanju kuhamo še 3-5 minut.
Odstavimo s štedilnika ter vmešamo jabolčno čežano, med in kislo smetano.
Nadev, ki mora biti precej gost, poskusimo in ga po okusu še dodatno sladkamo.
Postopek priprave kvašenega testa:
V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo stresemo sladkor in vlijemo mlačno mleko.
V mleko stresemo suhi kvas, malce premešamo in pustimo 15 min, da kvas vzhaja.
Dodamo še jajce in rumenjak, rum in stopljeno maslo. Po vrhnjem robu moke posujemo sol.
Testo gnetemo 15-20 minut, da dobimo mehek in gladek hlebček, ki ga vzhajamo eno uro, da se količina podvoji.
Vzhajano testo razvaljamo v obliko pravokotnika, na debelino 0,3 cm. Po njem premažemo rožičev nadev, ga zvijemo v rolado in narežemo na mini potičke.
Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo okoli 20 min na 200 °C.