Nadevane telečje prsi - Chef Štefelin

Nadevane telečje prsi

Chef Štefelin
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
120
min
Čas peke

Sestavine

  • Telečja prsa 2.5 kg

Nadev

  • Čebula 1
  • Panceta narezana na manjše kocke 100 g
  • Jurčki (druge sveže gobe) 100 g
  • Majaron 1 ščepec
  • Timijan 1 ščepec
  • Šetraj 1 ščepec
  • Jajca 3
  • Kruhove kocke (polbeli kruh) 300 g
  • Mleko 1 dl
  • Maslo 60 g
  • Česen 2 stroka
  • Sol
  • Poper

Priloga

  • Korenje 2 kosa
  • Gomoljna zelena 1 kos
  • Koleraba 1 kos
  • Voda

Priprava

01

Iz mesa odstranimo kosti in naredimo žep: z ostrim nožkom zarežemo med dve mišici, kjer ju ločuje ovojnica. Ne prerežemo do konca!

02

Pripravimo nadev: v kozici na maslu popražimo čebulo ter dobro zrezano panceto in nasekljan česen, počakamo, da zadiši. Nato dodamo na lističe narezane gobe in začimbe, premešamo in odstavimo. Solimo.

03

Jajca ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg.

04

V večjo posodo stresemo kruhove kocke, prilijemo mleko, praženo slanino z gobicami in čebulo ter rahlo stepene rumenjake. Premešamo, dodamo sneg in narahlo vmešamo. Dosolimo po potrebi.

05

Nadev napolnimo v pripravljen žep in zašijemo: lahko z namensko kuhinjsko vrvico, lahko pa zašpilimo s palčko za ražnjič.

06

Pečico priključimo na 200 °C. Ko se pečica segreva, pripravimo zelenjavo: olupimo in narežemo jo na večje kose ter razporedimo na pekač, nanjo pa položimo meso. V pekač nalijemo tudi za prst vode.

07

Pečemo 1 uro pri 200 °C in 1 uro pri 180 °C, ves čas naj bo odkrito, vendar meso pogosto polivajmo s sokovi, ki se stekajo v pekač.

08

Po dveh urah pečenja meso vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj 10 minut. Zelenjavo ponudimo kot prilogo.

Namig

To je čudovita priložnost, da vzpostavite prijateljski odnos z mesarjem. Ta kos mesa, ki je sicer prijetno cenovno dostopen, je pred prazniki zelo priporočljivo naročiti in med prijateljskim kramljanjem mesarja prositi, če vam naredi žepek. Zanj bo to mala malica, za vas pa niti ne. Ko se lotite dela, pa ne pozabite: nasveti mame, tašče, babice, kako se dela ta znamenita jed, bodo veliko pomenili: vam in njim!