Nočni potica buhtlji - Leaneen
Zakaj ne vidite vsebine?

Nočni potica buhtlji

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave
40
min
Čas peke

Sestavine

Za kvašeno testo:

  • Mleko 250 ml
  • Sladkor 1 žlička
  • Sveži kvas 25 g
  • Gladka bela moka 500 g
  • Sladkor v prahu 3 žlice
  • Vanilijev sladkor 1 žlica
  • Rumenjak L velikost 1
  • Jajce L velikost 1
  • Rum 3 žlice
  • Maslo 100 g
  • Sol 0.5 žličke

Za orehov nadev:

  • Mleti orehi 300 g
  • Sladkor v prahu 20 g
  • Vanilijev sladkor 20 g
  • Mlet cimet 1 žlička
  • Cvetlični med 2 žlici
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Bio limonina lupinica 1
  • Sladka smetana 200 ml
  • Rum 3 žlice

Za premaz:

  • Jajce S velikost 1
  • Mleko 2 žlici

Priprava

Za kvašeno testo:

01

Mleko s sladkorjem segrejemo, da postane rahlo toplo. Vanj nadrobimo sveži kvas, premešamo in pustimo 10 minut, da vzhaja.

02

V posodo za gnetenje stresemo moko in na sredini moke naredimo jamico. V jamico vlijemo vzhajan kvas.

03

Dodamo še sladkor, rumenjak in jajce, rum ter stopljeno maslo. Po zgornjem robu moke posujemo sol.

04

Testo s kuhinjskim robotom gnetemo približno 20 minut, da dobimo mehko in gladko testo.

05

Če je testo po gnetenju še vedno zelo lepljivo, lahko dodamo še kakšno žlico moke.

06

Zgneteno testo oblikujemo v gladek hlebček, ga pokrijemo in vzhajamo 1 uro, da se njegova količina podvoji.

Za orehov nadev:

01

K mletim orehom dodamo oba sladkorja, cimet, med, kislo smetano in sveže naribano limonino lupinico. Prilijemo še toplo sladko smetano in rum.

02

Vse skupaj zmešamo v gladek nadev, ki mora biti malo mehkejši kot za klasično potico in lepo mazljiv. Če je nadev preveč kompakten, dodamo še malo smetane, če pa je preveč redek, dodamo malo mletih orehov.

03

Orehov nadev moramo tudi poskusiti, saj ga lahko prilagodimo svojemu okusu. Lahko damo več ali manj sladkorja, medu, ruma, ...

Za oblikovanje:

01

Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino nekje med 0,6 in 0,8 cm.

02

Razvaljano testo razrežemo na enako velike kvadratke, ki naj bodo veliki približno 8 x 8 cm.

03

Na sredino vsakega kvadratka damo eno zvrhano žličko orehovega nadeva.

04

Nasprotne konce kvadratka damo skupaj in jih dobro stisnemo s prsti, da buhtelj zatesnimo.

05

V namaščen pekač jih polagamo s stisnjenim delom navzdol. Med buhtlji naj bo malce prostora, saj bodo še vzhajali.

Za nočno vzhajanje in peko:

01

Ko so vsi buhtlji v pekaču, ga prekrijemo in dobro zatesnimo s prosojno živilsko folijo.

02

Pekač prestavimo v hladilnik in ga tam pustimo do naslednjega jutra.

03

Zjutraj folijo odstranimo, pekač damo v pečico ogreto na 50 °C in buhtlje vzhajamo približno 60 minut.

04

Lahko jih vzhajamo tudi na sobni temperaturi in sicer toliko časa, da lepo narastejo.

05

Ko vzhajajo, jih vzamemo iz pečice in jih enakomerno premažemo z razžvrkljanim jajcem pomešanim z mlekom.

06

Nato jih vrnemo nazaj v pečico, ogreto na 180 °C in jih pečemo od 30 do 40 minut.

07

Sredi peke jih lahko pokrijemo s papirjem za peko, da se zgornji del ne zapeče preveč.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! V SPAR plus aplikaciji poiščite nagradno igro SPARBECEDA, sestavite čim več besed in zadenite SPAR darilne kartice v vrednosti 100 €.

Več