Piščanec z limono, poprom in pirejem - Nina Zorčič, Obroki za vsak žep
Zakaj ne vidite vsebine?
Piščanec z limono, poprom in pirejem - Nina Zorčič, Obroki za vsak žep

Piščanec z limono, poprom in pirejem

Nina Zorčič
Nina Zorčič
Nina Zorčič
Nina Zorčič
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
40
min
Čas kuhanja

Sestavine

Začimbna mešanica:

  • Timijan 1 žlička
  • Poper 1 žlička
  • Sol 1 žlička

Piščanec z limono:

  • Piščančji file 500 g
  • Moka 1 žlica
  • Olivno olje 1 žlička
  • Maslo 45 g
  • Česen 1 strok
  • Drobno nastrgana lupina limone 1 žlička
  • Voda 250 ml
  • Zelenjavna kocka 0.5
  • Limonin sok 1 žlička
  • Rezina limone 1

Pire krompir:

  • Krompir 750 g
  • Stopljeno maslo 75 g
  • Toplo mleko 140 g
  • Kisla smetana 85 g
  • Sol 1 žlička
  • Poper (po želji)

Priprava

01

Timijan, poper in sol zmešajte v manjši skodelici.

02

S pripravljeno začimbno mešanico posujte piščanca z obeh strani in začimbe dobro vtrite v meso. Piščanca posujte še z moko in jo dobro vtrite.

03

Na večji ponvi na srednje močnem ognju segrejte olivno olje. Dodajte piščančje fileje in jih par minut pražite z obeh strani, da se rjavo zapečejo, nato odstranite s ponve.

04

V ponev dodajte maslo, nasekljan česen, limonino lupinico, vodo, polovico zelenjavne kocke in limonin sok. Premešajte in kuhajte do nežnega vretja.

05

V omako vrnite piščančje fileje in jih prelijte z omako. Po piščancu nadevajte še nekaj rezin limone in pokrijte s pokrovko. Kuhajte približno 10 minut oz. tako dolgo, da se omaka zgosti. Vmes redno polivajte piščanca z omako.

06

Odstavite in pripravite pire krompir.

07

V večji količini osoljene vode skuhajte krompir. Krompir narežite na enakomerne manjše kose, velike približno 2cm x 2cm. Kuhajte 15 minut oz. tako dolgo, da bo krompir mehek, ne bo pa še razkuhan.

08

Krompir odcedite in pustite v cedilu vsaj 10 minut, da para izpari.

09

Krompir prestavite v fino cedilo in s pomočjo silikonske lopatice krompir pritiskajte ob cedilo, da se vsi veliki kosi krompirja spasirajo. Na koncu dobro postrgajte še dno cedila in krompir premešajte. Dobiti bi morali gladko tekturo brez kakršnihkoli grudic.

10

V krompir dodajte stopljeno maslo in takoj dobro premešajte s pomočjo železne metlice za stepanje. Dobiti bi morali gladko maso brez grudic.

11

V maso dodajte še toplo mleko in med vlivanjem mešajte s pomočjo železne metlice za stepanje.

12

Dodajte še kislo smetano in premešajte. Začinite s soljo in poskusite.

13

Postrezite skupaj s filejem piščanca in kakšno žlico omake.

Cene izdelkov, ki so objavljene v video receptu, so bile aktualne v času priprave videa  - v septembru in oktobru 2022.

V receptu so bili uporabljeni naslednji izdelki: