Originalni makedonski ajvar - Mojca Polak

Originalni makedonski ajvar

srednje zahtevno
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
180
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Rdeča špic paprika 5 kg
  • Jajčevec 3 kosi
  • Olje 1 l
  • Vinski kis 2 žlici
  • Sol 10 g

Priprava

01

Paprike in jajčevce pečemo na odprtem žaru, da olupek počrni, nato pa jih vložimo v zaprto pvc vrečko. Ta postopek bo pripomogel, da se bo lupina lažje olupila. Nato jih olupimo in postavimo za nekaj ur v cedilo, da se dobro odcedijo.

02

Potem v veliki kozici segrejemo polovico olja in dodamo na strojček za mletje mesa mleto pečeno papriko in jajčevce. Mešamo in dodajamo sol ter postopoma prilivamo preostanek olja.

03

Ajvar pražimo skoraj 2 uri, tako da prične odstopati od dna posode. Nato ga nalijemo v kozarce, dobro zapremo in položimo v velik lonec s hladno vodo. Voda mora segati čez pokrove. Pristavimo na ogenj in počakamo tako dolgo, da se iz dna začnejo dvigati drobni mehurčki.

04

Nato ogenj ugasnemo in kozarce pustimo v vodi, da se ta popolnoma ohladi.