PT180M min
Sestavine
- Rdeča špic paprika 5 kg
- Jajčevec 3 kosi
- Olje 1 l
- Vinski kis 2 žlici
- Sol 10 g
Priprava
Paprike in jajčevce pečemo na odprtem žaru, da olupek počrni, nato pa jih vložimo v zaprto pvc vrečko. Ta postopek bo pripomogel, da se bo lupina lažje olupila. Nato jih olupimo in postavimo za nekaj ur v cedilo, da se dobro odcedijo.
Potem v veliki kozici segrejemo polovico olja in dodamo na strojček za mletje mesa mleto pečeno papriko in jajčevce. Mešamo in dodajamo sol ter postopoma prilivamo preostanek olja.
Ajvar pražimo skoraj 2 uri, tako da prične odstopati od dna posode. Nato ga nalijemo v kozarce, dobro zapremo in položimo v velik lonec s hladno vodo. Voda mora segati čez pokrove. Pristavimo na ogenj in počakamo tako dolgo, da se iz dna začnejo dvigati drobni mehurčki.
Nato ogenj ugasnemo in kozarce pustimo v vodi, da se ta popolnoma ohladi.