
PT10M min
PT60M min
Sestavine
- Osso buco (okoli 600 g) 2 kosa
- Korenje 2
- Čebula 1
- Steblo zelene 1
- Česen 1
- Maslo 40 g
- Belo vino 2 dl
- Paradižnikova mezga 1 žlica
- Lovorjev list 1
- Goveja jušna osnova 2
- Moka 1 žlica
Sestavine za rižoto:
- Riž carnaroli 200 g
- Čebula 1
- Zelenjavna jušna osnova 500 ml
- Parmezan 80 g
- Maslo 80 g
- Žafran 1 ščepec
- Oljčno olje
- Sol
- Poper
Priprava
Osso buco začinimo s soljo in poprom ter povaljamo v moki. Ponev segrejemo in meso dobro popečemo. V ekonom lonec stresemo grobo narezano jušno zelenjavo in lovor ter rahlo popražimo, dodamo še paradižnikovo mezgo, zalijemo z vinom ter povremo. V lonec dodamo meso, zalijemo z govejo jušno osnovo in vodo, da je meso skoraj pokrito. Kuhamo 30 do 40 minut.
Medtem pripravimo rižoto. V ponvi na rahlem ognju popražimo čebulo, da se razpusti, v drugi ponvi na suho okoli 10 minut pražimo riž. Žafran nasekljamo in prelijemo z vročo vodo. Riž zalijemo z belim vinom, povremo in vse skupaj stresemo k čebuli. Kuhamo na srednjem ognju in postopoma zalivamo z vrelo zelenjavno jušno osnovo, da se riž skuha na zob. Vmes prilijemo tudi vodo z žafranom. Odstavimo, dodamo maslo in nariban parmezan. Pokrito pustimo še dve minuti, da riž vpije tekočino. Rižoto nato intenzivno mešamo, da dobimo kremasto teksturo. Jed dokončamo z nekaj kapljicami oljčnega olja.
Meso odstranimo iz ekonom lonca in omako precedimo. Če je treba, jo še malo zreduciramo, da dobimo gosto teksturo. Vse komponente postavimo na krožnik in prilijemo omako.