Pikantna osvežujoča salsa
KAJ JE CURTIDO
• Ta preprosta fermentirana zeljna mešanica, ki izvira iz Salvadorja, je zanimiva zelenjavna priloga nedeljskemu kosilu, odličen dodatek jedem z žara in pravzaprav vsestranski in veliko bolj zdrav nadomestek mešani zeljni solati, ki jo poznamo pod imenom coleslaw in se zanaša predvsem na majonezo in jogurt.
• Curtido je zaradi večje vsebnosti sladkorja namenjen hitri porabi, najbolje v nekaj dneh, saj postopoma postaja vse bolj kisel.
Sestavine
Za 2 velika kozarca za vlaganje
- Paradižnik 1 kg
- Rdeča paprika velika 2
- Čili jalapeno 3
- Bela čebula 2
- Česen 10 strokov
- Orientalska kumina 0.5 žličke
- Svež koriander šopek
- Nejodirana sol
Priprava
Paradižnikom odstranimo otrdeli del in jih narežemo na majhne kocke. Pazimo, da ohranimo vso tekočino, ki jo spustijo, saj bomo le tako zagotovili, da je bo pri fermentaciji v zelenjavi dovolj. Na primerljive kocke narežemo tudi čebulo, česen, papriko in čilije, ki jim pred tem odstranimo semena, za bolj intenzivno pekoče okuse pa lahko nekaj semen čilija tudi pustimo.
Koriander sesekljamo in ga skupaj s kuminom dodamo zelenjavni mešanici. Vse skupaj stehtamo in dodamo sol – mora je biti dva odstotka teže zelenjave. Dobro premešamo in počakamo nekaj minut, da zelenjava izpusti nekaj tekočine.
Mešanico damo v kozarce in pustimo fermentirati od 7 do 10 dni, nato pa jo prestavimo v hladilnik in porabimo v dveh mesecih. Če želimo finejšo teksturo, lahko narejeno salso tudi spasiramo.
- čas fermentacije 7–10 dni
- rok uporabe 2 meseca