Podgurska pristavljenka in Gorjanski poteček - Kuhoznalci

Podgurska pristavljenka in Gorjanski poteček

Kuhnapato - Kuhoznalci
Kuhnapato - Kuhoznalci
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave in kuhanja

Ti dve jedi z res zanimivima imenoma so nam v sklopu projekta Kuhnapato predstavili otroci iz dolenjske osnovne šole Škocjan. Podgurska pristavljenka je značilna dolenjska zelenjavna enolončnica, gorjanski poteček, ime je seveda dobil po Gorjancih, pa sladica iz koruzne moke, skute in smetane.

Sestavine

Podgurska pristavljenka

  • Koleraba 2
  • Repa 1
  • Rumeno korenje 1
  • Rdeč korenček 1
  • Krompir 2
  • Rjavi fižol 1 konzerva
  • Svinjska mast
  • Čebula
  • Lovorjev list
  • Peteršilj
  • Šetraj
  • Drobnjak
  • Sol
  • Poper
  • Ocvirki za zabelo
  • Kisla smetana

Gorjanski poteček

  • Koruzna moka 1 kg
  • Mleko 1 l
  • Jajca 3
  • Sladkor nekaj žlic
  • Sol
  • Kvas kocka
  • Maslo
  • Polnomastna skuta 0.5 kg
  • Kisla smetana 2 dl

Priprava

Podgurska pristavljenka

01

Zelenjavo olupimo in narežemo na koščke. Podušimo jo na vroči masti, zalijemo z vodo in kuhamo 10 minut.

02

Na masti prepražimo še čebulo in jo dodamo juhi. Dodamo fižol s fižolovko, začinimo in kuhamo vsaj 1 uro (včasih so kuhali več ur, da se je zelenjava skoraj razkuhala).

03

Na koncu segrejemo ocvirke in jih posujemo po juhi, po želji dodamo malo kisle smetane (včasih so uporabili pregreto smetano).

Gorjanski poteček

01

Iz koruzne moke in vrelega slanega mleka naredimo redkejše testo in ga ohladimo, da se zgosti.

02

V posodici naredimo kvasec in pustimo vzhajati.

03

V osnovno maso vmešamo jajca in vzhajan kvas.

04

Za prst debelo namažemo - poteptamo testo na pomaščen pekač in preko položimo - poteptamo nadev iz pretlačene skute, smetane in sladkorja.

05

Postopek ponovimo in na vrhu prekrijemo s testom in maslom.