Sestavine
- Izkoščičeno zrelo sadje (breskve, marelice, nektarine in hruške) 2 kg
- Sladkor 500 g
- Vanilija 0.5 žličke
- Limonin sok 2 žlici
Priprava
za 4 kozarce (375ml)
Sadje narežemo na manjše kose in ga damo v lonec. Dodamo sladkor in vanilijo. Postavimo na močan ogenj. Med rednim mešanjem kuhamo do vretja, približno 5 minut.
Ogenj zmanjšamo na minimum, da sadje rahlo vre. Kuhamo eno uro do eno uro in pol, oziroma dokler džem ni gost in večina tekočine od sadja izpari. To preverimo tako, da žličko kuhane marmelade damo na krožnik in postavimo v zamrzovalnik za 5 minut, da preverimo gostoto džema.
Odstavimo z ognja in v džem vmešamo limonin sok.
Kozarce in pokrove za vlaganje steriliziramo. Džem razdelimo med kozarce in dobro zapremo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Uporabimo zelo zrelo sadje. Lahko tudi takšnega ki bi ga sicer zavrgli. V tem primeru obrežemo dele, ki niso primerni zaužitju.
Kozarce in pokrove steriliziramo tako, da jih najprej operemo s hladno, nato pa jih prelijemo z vrelo vodo. Lahko pa jih postavimo tudi v pečico. Steriliziramo jih pri 100 stopinjah, približno 10 - 15 minut.