Prava orehova potica - Marko Herič

Prava orehova potica

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
60
min
Čas peke

Sestavine

  • Moka 600 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Kvas 1 kos
  • Sladkor 40 g
  • Maslo 75 g
  • Mleko 3 dl
  • Limonina lupina 1 kos
  • Rumenjak 3 kosi
  • Rum 0.5 dl

Za nadev

  • Mleti orehi 500 g
  • Vanilijeva palčka 1 kos
  • Maslo 100 g
  • Sladkor 200 g
  • Mleko 2 dl
  • Jajca 2 kosa
  • Rum 1 dl

Priprava

01

Kvas raztopimo v mlačnem mleku, ki mu dodamo rum. Moko, sol in sladkor premešamo. Dodamo stopljeno maslo, ki smo mu gladko primešali rumenjake in limonino lupinico, ter počasi pričnemo gnesti.

02

Postopoma dodajamo mleko in zamesimo gladko mehko testo, ki se nam ne lepi. Gnetemo ga približno 10 minut. Tako testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.

Nadev

01

Najprej v mleku raztopimo maslo in sladkor, ter dodamo vanilijevo palčko, ki ji postrgamo sredico. Ko se vse skupaj raztopi, dodamo rum in orehe. Malo pustimo, da se pokuha in nato odstavimo, ter dodamo jajca. Jajca intenzivno vmešamo, da nam jajce ne zakrkne.

02

Testo na prtu razvaljamo, lepo enakomerno namažemo z nadevom in zavijemo. Položimo ga v dobro namaščen šarkelj in pustimo, da nam pokrito še enkrat vzhaja, toda tokrat samo tri četrt ure. Na vrhu premažemo s stopljenim maslom in pečemo na 180 stopinjah približno 1 uro.

03

Ko se potica malo ohladi, jo zvrnemo iz posode in potresemo s sladkorjem.