45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
180
min
min
Čas hlajenja
14
PT14M min
PT14M min
Čas peke
Sestavine
Za čokoladne piškote:
- Maslo 300 g
- Sladkor v prahu 150 g
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Rumenjaki M velikost 4
- Bela gladka moka 460 g
- Kakav v prahu 30 g
Za čokoladni obliv:
- Temna čokolada 55 % 60 g
- Olje 2 žlički
Potrebujemo še:
- Marelični namaz
Priprava
Za čokoladne piškote:
01
Maslo, ki mora biti sobne temperature, stepamo s sladkorjem v prahu tako dolgo, da postane svilnato gladko in svetleče.
02
Dodamo vaniljevo pasto in rumenjake ter ponovno stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.
03
Nazadnje dodamo še presejano moko s kakavom in mešamo oziroma gnetemo do gladkega piškotnega testa.
04
Testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga damo za približno 3 ure v hladilnik, da se dobro ohladi.
05
Pred oblikovanjem damo del testa za 5 minut na sobno temperaturo, da se malo omehča. Preostanek pustimo v hladilniku.
06
Oblikujemo kroglice težke približno 20 g in jih polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko.
07
Na sredino vsake kroglice z malo merilno žličko naredimo luknjo za marmelado, ki jo dodamo šele po peki.
08
Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 14 minut oziroma odvisno od pečice.
09
Postopek nato ponovimo še s preostalim testom, ki ga hranimo v hladilniku, zato da se ne zmehča preveč.
Za polnilo in obliv:
01
Pečene piškote ohladimo in luknje napolnimo z mareličnim namazom, ki ga prej malo segrejemo, zato da je bolj tekoč.
02
Temno čokolado stopimo nad paro skupaj z oljem. Ohlajeno nadevamo v malo brizgalno vrečko in po vrhu piškotov naredimo črte.
03
Za približno 30 minut jih damo v hladilnik, da se čokolada strdi.