Sestavine
- Voda 1 l
- Suhe tepke (ali druge hruške) 3
- Konopljin čaj pest
- Sladkor 100 g
- Žganje tepkovca 1 dl
- Cimetova skorja 1
- Zvezdni janež 1
- Med 1 žlica
- Pomaranča (sok) 1
Priprava
01
V litru vode kuhamo tepke ali druge suhe hruške, ko se zmehčajo, dodamo za pest konopljinega čaja, počakamo nekaj minut, da se kompot infuzira.
02
V večjo kozico dodamo sladkor in pristavimo na plin ter ga med mešanjem karameliziramo: pozorni smo, da je svetlo rjavo!
03
Dodamo tepkovo žganje, pomešamo, nato zalijemo s čajem, priložimo še zvezdasti janež in cimetovo skorjo, nato na zmernem ognju kuhamo še 20 minut.
04
Odstavimo, nekoliko ohladimo, nato dodamo med in pomarančni sok. Postrežemo seveda vroče.
Zanimivost
Chef Uroš Štefelin je dognal, da so okusi in arome v tem napoju najbolj razviti in zaznavni, če grog postrežemo, ko ima 55 stopinj Celzija.