Riž na žlici z rdečo peso in kremo tolminskega sira - Chef Uroš Fakuč
Riž na žlici z rdečo peso in kremo tolminskega sira - Chef Uroš Fakuč

Riž na žlici z rdečo peso in kremo tolminskega sira

Chef Fakuč
Chef Fakuč
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
30
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Carnaroli riž 300 g
  • Zelenjavna osnova 3 dl
  • Belo vino 0.5 dl
  • Maslo 50 g
  • Rdeča pesa 100 g
  • Kajenski poper
  • Sol
  • Sir Tolminc 80 g
  • Mleko 1 dl

Priprava

01

V mleku raztopimo sir in pokuhamo, da se zgosti, da dobimo kremo.

 

02

Najprej prepražimo riž na olivnem olju, ga zalijemo z vinom.

03

Ko vino izhlapi ga zalijemo z zelenjavno osnovo in kuhamo približno 14 minut, tako da je “al dente”. 5 minut pred koncem kuhanja v riž zlijemo zmiksano rdečo peso.

04

Po približno 14 minutah kuhanja riž odstavimo in dodamo sol, kajenski poper in maslo ter mešamo, da se maslo raztopi – približno 2 minuti. Riž serviramo na krožnik, na riž pokapamo sirovo omako.

Trik

Rdečo peso dodamo proti koncu kuhanja riža, da nam ostane lepa rdeča barva.

 

Priporočeno vino: MALVAZIJA ZGP kakovostno, suho, EDI SIMČIČ 0,75L

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!