Rozinova potica - Marko Herič

Rozinova potica

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
120
min
Čas vzhajanja
75
min
Čas peke

Sestavine

  • Moka 600 g
  • Maslo 300 g
  • Rumenjak 3 kosi
  • Rum 3 žlice
  • Sladkor 110 g
  • Kisla smetana 2 dl
  • Sol 1 ščepec
  • Kvas 40 g
  • Mleko 0.5 dl

Za nadev

  • Sladka smetana 1 dl
  • Drobtine 2 žlici
  • Rozine 1 kg
  • Pinjole 150 g
  • Mandljevi lističi 150 g
  • Sladkor 200 g
  • Rumenjak 3 kosi

Priprava

01

V mleku raztopimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Rumenjake in smetano dobro premešamo s sladkorjem, rumom in ščepcem soli. Moko in maslo zgnetemo z rokami in dodamo raztopljen kvas. Nato na hitro zamesimo testo, ki ga pokritega pustimo vzhajat vsaj 2 uri.

Nadev

01

Rumenjake, smetano in sladkor vmešamo v gladko kremo. Nato razvaljamo testo in ga namažemo s kremo. Po kremi potresemo rozine, pinjole, mandljeve lističe in drobtine.

02

Vse skupaj tesno zavijemo in pečemo na 180 stopinjah 1 uro in 15 minut. Potica je najboljša, če jo pustimo počivati 1 dan in šele takrat narežemo.

Deli