20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
Sestavine
- Sardele sveže očiščene 500 g
- Slano maslo SPAR PREMIUM 30 g
- Česen 2 stroka
- Kisla smetana žlica
- Dijon gorčica žlička
- Sol
- Poper
- Timijan
Priprava
01
V ponvi na srednje močnem ognju stalimo maslo, dodamo na tanke rezine narezan česen, in ko zadiši, še umite in osušene sardele. Pečemo tri minute, nato jih obrnemo, jim damo še nadaljnje tri minute na ognju, nato ponev odstavimo.
02
Po nekaj minutah, ko se sardele malo pohladijo, jih razkoščičimo — previdno odstranimo hrbtno kost. Sardele prelijemo z maščobo in s česnom iz ponve, le rahlo dosolimo po okusu (maslo je že slano!) in izdatno popopramo, dodamo kislo smetano, gorčico in timijan ter z vilicami pretlačimo v namaz.
03
Postrežemo na opečenem rustikalnem kruhu.
Sardele ali sardine?
Sardine običajno imenujemo tiste, ki so krajše od 15 cm in gredo lahko po velikosti v konzervo, sardele pa so večje in teh se lotimo drugače. Da, ime so dobile po Sardiniji, v vodah okrog tega otoka jih je bilo nekdaj v izobilju. So majhne, a kar tolste, dober vir cenjenih omega-3-maščobnih kislin. Latinsko ime je Sardinus pilchardus, v angleščini sardelam zato rečejo pilchard. Sardelice se lovijo vse leto, jadranske so izredno cenjene. V ribarnici jih ne boste našli le, če je nekaj dni pihala močna burja ali jugo, pa ob polni luni. Po okusu pa naj bi bile najboljše maja.