PT60M min
PT40M min
PT20M min
Sestavine
Orehov biskvit:
- Jajce M velikost 4
- Sladkor v prahu 100 g
- Olje 100 ml
- Mleko 100 ml
- Gladka bela moka 140 g
- Pecilni prašek 8 g
- Mleti orehi 120 g
Za sočnost:
- Mleko 150 ml
- Cimet 0.5 žličke
Skutna krema:
- Nepasirana skuta 400 g
- Mascarpone 200 g
- Sladkor 100 g
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Sladka smetana 200 ml
Jabolčni nadev:
- Jabolka (srednje velika) 5
- Sladkor z vanilijo 2 žlici
- Cejlonski cimet 1 žlička
- Limonin sok 3 žlice
- Voda 10 žlic
Priprava
Priprava orehovega biskvita
Navedene sestavine zadostujejo za torto premera 20 cm.
Jajca skupaj s sladkorjem stepamo okoli 15 minut pri najvišji hitrosti. Masa mora postati svetlejša in puhasta, volumen se mora zelo povečati.
Počasi prilijemo olje in mleko ter mešamo še 2 minuti pri srednji hitrosti.
Na koncu nežno primešamo presejano moko s pecilnim praškom in mlete orehe. Z lopatko mešamo, dokler ne dobimo enotne mase. Pazimo, da masa ostane rahla in zračna.
Dno pekača obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo biskvitno maso. Oboda pekača ne premažemo, zato da bo biskvit lepo rasel ob obodu.
Biskvit pečemo na 180 °C približno 40 minut. S palčko preverimo, če je pečen. Če na palčki ni ostankov mase, lahko biskvit vzamemo iz pečice.
Ko je pečen biskvit ohlajen, pazljivo potegnemo s tankim nožem po notranji strani oboda, da biskvit “izrežemo” iz pekača.
Previdno ga razrežemo ga na tri enake dele. Če vrhnji del biskvita ni popolnoma raven, odvečen del preprosto odrežemo.
Priprava skutne kreme
Nepasirani skuti dodamo mascarpone, sladkor in vaniljevo pasto. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu.
Vse skupaj z ročnim mešalnikom stepamo nekaj minut, da se sestavine povežejo med seboj.
Nato z lopatko rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano. Nežno mešamo, da ustvarimo enotno kremo.
Priprava jabolčnega nadeva
Jabolka olupimo in narežemo na majhne kocke. Damo jih v kozico skupaj s sladkorjem, cimetom, limoninim sokom in vodo. Kuhamo jih, dokler se ne zmehčajo in vsa tekočina ne povre, to je približno 20 minut. Med kuhanjem pogosto pomešamo.
Pred sestavljanjem torte moramo jabolka popolnoma ohladiti.
Sestavljanje torte
Na kartonsko podlago za torte postavimo prvo plast biskvita in jo obdamo z nastavljivim obodom za torte.
Obod dobro zatesnimo in v notranjost namestimo acetatno folijo, s čimer preprečimo, da bi se kreme oprijele oboda.
Biskvit po občutku navlažimo s toplim mlekom, ki smo mu dodali cimet.
Če je biskvit zelo sočen, ga dodatno minimalno navlažimo.
Namesto cejlonskega cimet lahko uporabimo običajen cimet.
Polovico skutne kreme enakomerno namažemo na prvo plast biskvita. Na sredino dodamo polovico zmehčanih jabolk.
Na prvo plast kreme damo drugo plast biskvita, ga navlažimo in prek njega namažemo drugo polovico kreme ter razporedimo jabolka.
Na vrh položimo še tretji biskvit, ga navlažimo in damo torto čez noč v hladilnik, da se krema strdi, prepoji in okusi povežejo.
Naslednji dan odstranimo obod in acetatno folijo ter torto okrasimo po svojih željah.
Skutna torta z dišečimi jabolki in orehi je tako pripravljena za razrez in postrežbo.
Jabolka lahko zamenjamo s sladkimi in sočnimi hruškami.