Sladoled z medenim drobljencem - Jernej Kitchen

Sladoled z medenim drobljencem

Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave in kuhanja
120
min
Čas hlajenja

Sestavine

  • Sladkor 250 g
  • Med SPAR Natur*pur 80 g
  • Sol ščepec
  • Soda bikarbona 1 žlička
  • Vanilijev sladoled SPAR Natur*pur 8 kepic

Priprava

01

Pripravimo pekač velikosti 20 cm x 20 cm. Pekač namastimo ali obložimo s silikonsko podlogo za peko.

02

V kozico damo sladkor, med in ščep soli. Pristavimo na šibek ogenj in segrevamo tako dolgo, da postane mešanica zlato-rjave barve, oziroma tako dolgo, da medena karamela doseže 140 stopinj. V tem trenutku jo takoj odstavimo z ognja in vanjo vmešamo sodo bikarbono. Ko se začne mešanica peniti, prenehamo z mešanjem in medeno karamelo vlijemo v pripravljen pekač.

03

Karamelo postavimo na stran. Na sobni temperaturi naj se ohlaja dve uri. Nato jo nadrobimo ali narežemo na koščke ter posujemo po najljubšem vanilijevem sladoledu.

Namig 1

V kolikor je možno, uporabimo kozico z debelim dnom za segrevanje sladkorja, saj tako lažje spremljamo temperaturo v posodi.

Namig 2

V tem primeru zamenjava sode bikarbone s pecilnim praškom ne pride v upoštev, saj ne bo prišlo do želene reakcije, oziroma teksture.