Sestavine
- Sladkor 250 g
- Med SPAR NATUR*PUR 80 g
- Sol ščepec
- Soda bikarbona 1 žlička
- Vanilijev sladoled SPAR NATUR*PUR 8 kepic
Priprava
01
Pripravimo pekač velikosti 20 cm x 20 cm. Pekač namastimo ali obložimo s silikonsko podlogo za peko.
02
V kozico damo sladkor, med in ščep soli. Pristavimo na šibek ogenj in segrevamo tako dolgo, da postane mešanica zlato-rjave barve, oziroma tako dolgo, da medena karamela doseže 140 stopinj. V tem trenutku jo takoj odstavimo z ognja in vanjo vmešamo sodo bikarbono. Ko se začne mešanica peniti, prenehamo z mešanjem in medeno karamelo vlijemo v pripravljen pekač.
03
Karamelo postavimo na stran. Na sobni temperaturi naj se ohlaja dve uri. Nato jo nadrobimo ali narežemo na koščke ter posujemo po najljubšem vanilijevem sladoledu.
Namig 1
V kolikor je možno, uporabimo kozico z debelim dnom za segrevanje sladkorja, saj tako lažje spremljamo temperaturo v posodi.
Namig 2
V tem primeru zamenjava sode bikarbone s pecilnim praškom ne pride v upoštev, saj ne bo prišlo do želene reakcije, oziroma teksture.