Sočna skutna torta z jagodičjem - Nina Kastelic, Leaneen

Sočna skutna torta z jagodičjem

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
45
min
Čas peke

Sestavine

Za biskvit:

  • Jajce M velikost 3
  • Sladkor v prahu 200 g
  • Vanilijeva pasta 1 žlička
  • Sončnično olje 75 ml
  • Mleko 150 ml
  • Gladka bela moka 250 g
  • Pecilni prašek 12 g

Za navlažitev biskvita:

  • Mleko 100 ml

Za skutno kremo:

  • Nepasirana skuta 500 g
  • Kisla smetana 100 g
  • Vanilijev sladkor 1 žlica
  • Sladkor v prahu 4 žlice
  • Naribana lupinica limone 1
  • Želatina 4 lističi
  • Sladka smetana 300 ml

Potrebujemo še:

  • Sveže jagodičje 300 g

Priprava

Za biskvit:

01

Jajca s sladkorjem stepamo na najvišji hitrosti približno 15 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso.

02

Dodamo vaniljevo pasto, prilijemo olje in mleko ter stepamo še minuto ali dve na najnižji hitrosti.

03

Nato z lopatko ali metlico postopoma na rahlo vmešamo presejano moko, pomešano s pecilnim praškom.

04

Nežno mešamo, da dobimo gladko biskvitno maso in pazimo, da masa ostane rahla in zračna.

05

Lahko spečemo celotno maso naenkrat ali pa jo razdelimo na tri dele in spečemo vsak biskvit v svojem pekaču (v tem primeru je dobro peči vsaj dva biskvita naenkrat, da masa med čakanjem ne upade).

06

Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 170 °C. Če pečemo vso maso naenkrat, je čas peke približno 45 minut, če pa vsako plast posebej pa približno 15 minut. Čas peke je odvisen od posamezne pečice.

07

Če je biskvit pečen, najlažje preverimo, da v sredino zapičimo palčko in če na njej, ko jo izvlečemo, ni ostankov mase, je pečen.

08

Po peki moramo biskvit popolnoma ohladiti. Če smo spekli vso maso naenkrat, moramo biskvit razrezati na 3 enakomerno plasti. Če zgornji del biskvita ni raven, ga odrežemo.

Za skutno kremo:

01

Nepasirano skuto stepemo skupaj s kislo smetano, vaniljevim sladkorjem, sladkorjem v prahu in sveže naribano limonino lupinico, tako da dobimo enotno kremo.

02

Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehčajo. Zmehčane na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico kreme, nato pa stopljeno želatino postopoma vmešamo v kremo.

03

Nazadnje v kremo na rahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano in nežno mešamo do enotne kreme.

Sestavljanje skutne torte z jagodičjem:

01

Prvo plast biskvita položimo na kartonsko podlago za torte in okoli namestimo nastavljiv tortni obod. Notranjost oboda obložimo z acetatno folijo, ki prepreči, da bi se krema oprijela oboda.

02

Biskvit po občutku navlažimo z mlačnim mlekom, nato pa nanj nadevamo polovico skutne kreme. Kremo poravnamo in po njej razporedimo polovico jagodičja, ki ga nežno pritisnemo v notranjost kreme.

03

Nato postopek ponovimo z drugo plastjo biskvita in dodamo še drugo polovico skutne kreme ter jagodičja.

04

Na vrh druge plasti kreme damo tretjo plast biskvita, ki jo nežno potlačimo, da se sprime s kremo. Tudi tretjo plast po občutku navlažimo z mlačnim mlekom.

05

Ko je torta sestavljena, jo damo v hladilnik, najbolje kar čez noč, zato da se dobro ohladi in da se okusi povežejo med seboj.

06

Naslednji dan je torta pripravljena za okrasitev in postrežbo. Vrhnji del torte lahko premažemo s tanko plastjo kreme in po njej razporedimo sveže jagodičje in svežo meto.