Chef Gregor Vračko - Špikan “laks” kare z lešniki in ohrovtom
Chef Gregor Vračko - Špikan “laks” kare z lešniki in ohrovtom

Špikan “laks” kare z lešniki in ohrovtom

Chef Vračko
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
30
min
Čas kuhanja in pečenja

POVEZUJEMO, KAR JE DOBREGA.

Chef Gregor Vračko je pripravil zanimivo kombinacijo slanega in sladkega - s suhimi marelicami je prešpikal zorjen svinjski hrbtni file in mu dodal še ljubke ohrovtove polkrogle. Zlata jesen je tu!


Sestavine

  • Zorjen svinjski laks kare 400 g
  • Suhe marelice SPAR Natur*pur
  • Lešniki SPAR Natur*pur 200 g
  • Slano maslo SPAR Premium 250 g
  • Ekstra deviško oljčno olje SPAR Premium
  • Začimbna sol SPAR Premium

Ohrovtova polkrogla:

  • Ohrovt 1 glava
  • Kraški pršut narezek SPAR Premium
  • Slano maslo SPAR Premium 70 g
  • Piščančja osnova 100 g
  • Čebula
  • Česen
  • Začimbna sol SPAR Premium

Omaka:

  • Sir s črnimi tartufi SPAR Premium 50 g
  • Sladka smetana SPAR Natur*pur 250 ml
  • Telečja osnova 200 g
  • Suho belo vino 50 g
  • Slano maslo SPAR Premium 50 g
  • Čebula

Priprava

01

Lešnike grobo zmeljemo ter jih zmešamo z zmehčanim maslom. Zmes na peki papirju razvaljamo približno 5 mm na debelo ter zamrznemo.

02

Meso začinimo z začimbno soljo, s tankim in ostrim nožem na sredi mesa naredimo zarezo in nastali žep zapolnimo s suhimi marelicami.

03

Tako pripravljeno meso v ponvi na maslu z vseh strani na hitro opečemo, ga prestavimo na pekač in prekrijemo z lešnikovim maslom.

04

Meso postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj in ga pečemo nekaj minut, toliko, da je središčna temperatura mesa približno 60 stopinj.

Ohrovtova polkrogla:

01

Zunanje liste ohrovta porežemo in jih v slanem kropu blanširamo približno 4 minute, nato jih odcedimo in takoj ohladimo v ledeno mrzli vodi. Ostali ohrovt narežemo na tanke trakove, ga prav tako prekuhamo in ohladimo.

02

Manjšo čebulo in strok česna sesekljamo ter na maslu zasteklenimo v ponvi. Dodamo blanširan, na trakove narezan ohrovt, prilijemo piščančjo osnovo, dodamo slano maslo, zavremo ter reduciramo, da se sestavine povežejo. Ohladimo.

03

Notranjost kavne skodelice obložimo s folijo za živila, to obložimo z ohrovtovim listom, prekrijemo z rezino pršuta, napolnimo z narezanim ohrovtom ter vse skupaj zavijemo kot bombon, v polkrožno kupolo. Polkrogle damo na hladno, pred serviranjem jih pogrejemo v parni pečici ali soparniku.

Omaka:

01

V ponvi segrejemo maslo in na njem posteklenimi sesekljano čebulo.

02

Zalijemo z vinom, telečjo osnovo in sladko smetano ter dodamo nariban sir s črnim tartufom. Zavremo in z metlico mešamo tako dolgo, da se omaka zgosti.