25
PT25M min
PT25M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas kuhanja in pečenja
POVEZUJEMO, KAR JE DOBREGA.
Chef Gregor Vračko je pripravil zanimivo kombinacijo slanega in sladkega - s suhimi marelicami je prešpikal zorjen svinjski hrbtni file in mu dodal še ljubke ohrovtove polkrogle. Zlata jesen je tu!
Sestavine
- Zorjen svinjski laks kare 400 g
- Suhe marelice SPAR NATUR*PUR
- Lešniki SPAR NATUR*PUR 200 g
- Slano maslo SPAR PREMIUM 250 g
- Ekstra deviško oljčno olje SPAR PREMIUM
- Začimbna sol SPAR PREMIUM
Ohrovtova polkrogla:
- Ohrovt 1 glava
- Kraški pršut narezek SPAR PREMIUM
- Slano maslo SPAR PREMIUM 70 g
- Piščančja osnova 100 g
- Čebula
- Česen
- Začimbna sol SPAR PREMIUM
Omaka:
- Sir s črnimi tartufi SPAR PREMIUM 50 g
- Sladka smetana SPAR NATUR*PUR 250 ml
- Telečja osnova 200 g
- Suho belo vino 50 g
- Slano maslo SPAR PREMIUM 50 g
- Čebula
Priprava
01
Lešnike grobo zmeljemo ter jih zmešamo z zmehčanim maslom. Zmes na peki papirju razvaljamo približno 5 mm na debelo ter zamrznemo.
02
Meso začinimo z začimbno soljo, s tankim in ostrim nožem na sredi mesa naredimo zarezo in nastali žep zapolnimo s suhimi marelicami.
03
Tako pripravljeno meso v ponvi na maslu z vseh strani na hitro opečemo, ga prestavimo na pekač in prekrijemo z lešnikovim maslom.
04
Meso postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj in ga pečemo nekaj minut, toliko, da je središčna temperatura mesa približno 60 stopinj.
Ohrovtova polkrogla:
01
Zunanje liste ohrovta porežemo in jih v slanem kropu blanširamo približno 4 minute, nato jih odcedimo in takoj ohladimo v ledeno mrzli vodi. Ostali ohrovt narežemo na tanke trakove, ga prav tako prekuhamo in ohladimo.
02
Manjšo čebulo in strok česna sesekljamo ter na maslu zasteklenimo v ponvi. Dodamo blanširan, na trakove narezan ohrovt, prilijemo piščančjo osnovo, dodamo slano maslo, zavremo ter reduciramo, da se sestavine povežejo. Ohladimo.
03
Notranjost kavne skodelice obložimo s folijo za živila, to obložimo z ohrovtovim listom, prekrijemo z rezino pršuta, napolnimo z narezanim ohrovtom ter vse skupaj zavijemo kot bombon, v polkrožno kupolo. Polkrogle damo na hladno, pred serviranjem jih pogrejemo v parni pečici ali soparniku.
Omaka:
01
V ponvi segrejemo maslo in na njem posteklenimi sesekljano čebulo.
02
Zalijemo z vinom, telečjo osnovo in sladko smetano ter dodamo nariban sir s črnim tartufom. Zavremo in z metlico mešamo tako dolgo, da se omaka zgosti.