Sestavine
Za nabodala
- Koruzni zdrob 20 dag
- Šunka 1 kos
Hrenova priloga z jabolki
- Hrenova korenina 15 dag
- Jabolka kisla 25 dag
- Oljčno olje 3 žlice
- Jabolčni kis 3 žlice
- Sol 1 ščepec
- Sladkor 1 ščepec
Hrenova priloga z maslom
- Hrenova korenina 15 dag
- Maslo 10 dag
- Piškotne drobtine 3 žlice
- Sladkor 3 žlice
- Belo vino suho 1 dl
- Juha
- Limonin sok
Priprava
Priprava nabodal
01
V slanem kropu skuhamo polento in jo še mehko vlijemo v manjši pekač približno 3 cm na debelo.
02
Ko se polenta ohladi, jo narežemo na kocke, na enako velike kocke narežemo še šunko ali pršut.
03
Na zobotrebce ali lesene palčke nanizamo koščke polente in šunke ter jih opečemo na oljčnem olju. Ponudimo s hrenovima omakama.
Priprava hrenove omake z jabolki
01
Hren nastrgamo in zmešamo z naribanim jabolkom. Vmešamo ostale sestavine in po potrebi razredčimo z vodo.
Priprava hrenove omake z maslom
01
V kozici raztopimo maslo, dodamo sladkor in drobtine. Ko sladkor rahlo karamelizira, dodamo nariban hren in premešamo. Zalijemo z vinom in malo juhe ter na majhnem ognju dušimo, da hren izgubi oster vonj. Dodamo še malce limoninega soka.