35
PT35M min
PT35M min
Čas priprave
25
PT25M min
PT25M min
Čas peke
Sestavine
Za nadev:
- Feta sir 200 g
- Nepasirana skuta 180 g
- Jajca M velikost 2
Potrebujemo še:
- Vlečeno testo 4 liste
- Olje 4 žlice
- Jajce S velikost 1
- Sezam 2 žlici
Priprava
Količina za približno 14 mini pit.
01
Feta sir nadrobimo in ga zmešamo skupaj z nepasirano skuto in jajci.
02
Vzamemo en velik list vlečenega testa, ga razrežemo na 4 dele in vsak del premažemo z oljem.
03
Na rob vlečenega testa damo eno žlico pripravljenega nadeva.
04
Testo skupaj z nadevom zavijemo tako, da dobimo obliko trikotnika.
05
Postopek ponavljamo dokler ne porabimo celotnega nadeva.
06
Pripravljene pite polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko.
07
Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom.
08
V pečiči ogreti na 180 stopinj, jih pečemo približno 22 do 25 minut, da se obarvajo zlatorjavo.
09
Mini grške pite (tiropitakia) so nato pripravljene za postrežbo.
Dodatni nasveti
Od recepta do recepta se nadevi zelo razlikujejo. Ponekod je v nadevu samo sir feta, v nekaterih receptih je feta zmešana s skuto in parmezanom … Ponekod so dodane začimbe, spet drugje jih ni. Jaz sem nadev pripravila po svojem spominu in okusu.
Za premaz vlečenega testa sem uporabila precej majhno količino olja, saj nisem želela, da je preveč kalorično. Po želji lahko uporabite več olja, saj so potem pite še boljše in sočnejše.