Trikotniki z oreščki in čokolado

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
80
min
Čas priprave
120
min
Čas hlajenja
25
min
Čas peke

Sestavine

Za krhko testo

  • Maslo 120 g
  • Sladkor v prahu 100 g
  • Vanilijeva pasta 1 žlička
  • Jajca L velikost 2
  • Moka 300 g
  • Sol 1 ščepec
  • Pecilni prašek 1 žlička
  • Marelična marmelada 6 žlic

Za nadev z oreščki

  • Maslo 220 g
  • Rum 5 žlic
  • Sladkor v prahu 100 g
  • Rjavi sladkor 100 g
  • Vanilija 1 žlička
  • Mleti lešniki in orehi 240 g
  • Drobno sesekljani lešniki in orehi 160 g

Za čokoladni obliv

  • Temna čokolada 100 g
  • Olje 2 žlici

Priprava

Za krhko testo

01

Maslo, ki naj bo sobne temperature in sladkor v prahu stepamo 3 do 4 minute, da postane kremasto in svetleče.

02

Dodamo vaniljevo pasto in jajci ter stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.

03

Moko pomešamo s soljo in pecilnim praškom. Mešanico začnemo postopoma dodajati k mokrim sestavinam in zraven mešamo na nizki hitrosti. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno testo.

04

Testo zavijemo v prozorno živilsko folijo in ga damo za približno 2 uri v hladilnik, da se malce strdi in ohladi.

05

Ko je testo ohlajeno, ga na papirju za peko razvaljamo na velikost pekača in nato prestavimo v pekač.

06

Testo po vrhu premažemo z marelično marmelado.

Za nadev z oreščki

01

V kozici raztopimo maslo skupaj z rumom, sladkorjem in vaniljo. Med topljenjem ves čas mešamo z metlico.

02

Ko je sladkor raztopljen, umešamo mlete in sesekljane oreščke. Mešamo do enotne mase.

03

Nadev z oreščki enakomerno razporedimo po testu premazanem z marelično marmelado.

04

Pekač prestavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Trikotniki z oreščki se pečejo približno 25 minut, odvisno od pečice.

05

Po peki jih najprej ohlajamo na sobni temperaturi, nato pa pekač za nekaj ur ali čez noč prestavimo v hladilnik.

06

Ko so rezine ohlajene, jih razrežemo. Najprej na kvadrate, ki jih nato razpolovimo, da dobimo trikotnike.

Za čokoladni obliv

01

Nad paro raztopimo 70 g čokolade skupaj z oljem. Med topljenjem večkrat premešamo.

02

Raztopljeno čokolado umaknemo iznad pare in vanjo takoj umešamo še preostalih 30 g čokolade.

03

Robove trikotnikov pomočimo v stopljeno čokolado.

04

Najbolje je, če jih damo nato ponovno za 30 minut v hladilnik, da se čokolada strdi.

05

Trikotniki z oreščki in čokolado so nato pripravljeni za sladkanje.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte