Sestavine
Bela granola z indijskimi oreščki, mandlji in brusnicami
- Ovseni kosmiči SPAR NATUR*PUR 200 g
- Indijski oreščki SPAR VITAL 50 g
- Mandlji SPAR 50 g
- Sol ščepec
- Vanilijev sladkor 1 paket
- Agavin sirup SPAR NATUR*PUR 80 g
- Kokosovo olje SPAR NATUR*PUR 50 g
- Suhe brusnice 50 g
Črna granola z banano in arašidi
- Ovseni kosmiči SPAR NATUR*PUR 200 g
- Kakav 15 g
- Arašidi 30 g
- Sol ščepec
- Banana 1
- Arašidovo maslo 50 g
- Agavin sirup SPAR NATUR*PUR 80 g
- Kokosovo olje SPAR NATUR*PUR 30 g
- Črna čokolada brez sladkorja SPAR PREMIUM 100 g
Priprava
01
V veliko skledo stresemo ovsene kosmiče. Indijske oreščke in mandlje po želji nasekljamo, lahko pa jih pustimo kar cele, kakor nam je bolj všeč. Dodamo jih v skledo k ovsenim kosmičem. V skledo dodamo še ščep soli in vanilijev sladkor.
02
Kokosovo olje stopimo. K temu dodamo agavin sirup in premešamo.
03
Mokre sestavine dodamo k suhim in jih dobro premešamo, da se vse suhe sestavine namočijo in da se vse enakomerno razporedi.
04
Maso za granolo stresemo na velik pekač, na katerega smo prej namestili papir za peko. Razporedimo jo po površini in dobro pritisnemo ob dno, da se sprime. Pečemo jo 12 minut na 170°C. Nato pekač vzamemo iz pečice in granolo premešamo, spet pritisnemo ob dno in pečemo še 10 minut.
05
Če imaš raje bolj drobno granolo, je pred peko ni treba pritisnit ob dno. Tako nameščanje granole poskrbi, da se granola sprime v večje kose. Med peko jo lahko samo premešaš in le rahlo pritisneš ob dno.
06
Granola je pečena, ko je po vrhu zlato-rjave barve. Topla še ne bo strjena, se pa granola lepo strdi, ko se ohladi.
07
Brusnice po želji nasekljamo ali pa jih pustimo cele. Dodamo jih k ohlajeni granoli in grobo premešamo. Ohlajeno granolo shranimo v neprodušni posodi.
08
Črno čokoladno granolo pripravimo na zelo podoben način. V skledo damo ovsene kosmiče, kakav, arašide in ščep soli. Fino premešamo.
09
Banano zmečkamo v globokem krožniku ali skodelici. Dodamo ji arašidovo maslo, stopljeno kokosovo olje in agavin sirup. Mokre sestavine dobro premešamo med sabo.
10
Mešanico mokrih sestavin dodamo k mešanici suhih in vse dobro premešamo, da se enakomerno razporedijo in da se vse suhe sestavine namočijo.
11
Enako kot svetlo granolo tudi temno razporedimo po velikem pekaču in pritisnemo ob dno, da nastane velika plast granole. Pečemo jo najprej 15 minut na 170°C. Nato jo vzamemo iz pečice in jo z žlico ali kuhalnico natrgamo na manjše koščke. Te koščke premešamo in pečemo še 15 minut.
12
Pečena granola sprva ne bo trda, pač pa precej mehka. Strdila se bo z ohlajanjem, a bo vseeno ostala nekoliko mehkejša kot bela granola.
13
Čokolado nasekljamo na koščke. Čokolado dodamo h granoli šele, ko je granola čisto ohlajena, sicer se bo čokolada stopila. Granolo shranimo v neprodušni posodi.