30
PT30M min
PT30M min
SI Preptime
25
PT25M min
PT25M min
Čas peke
720
min
min
Čas hlajenja
Fokača je ena izmed številnih italijanskih klasik. Kot ostale pa se tudi fokača drži načela - malo sestavin, a te vrhunske.
Gre za pogačo s hrustljavo skorjico, a mehko sredico ter obloženo z mediteranskimi dobrotami. Na to fokačo sva midva nametala črne olive, sušene paradižnike in svež rožmarin.
Sicer je že sama po sebi slasten obrok, a se vseeno odlično ujame z raznovrstnimi mesninami ali namazi.
Sestavine
Testo
- DESPAR Premium manitoba moka 1 kg
- Morska sol DESPAR 20 g
- Ekstra deviško olivno olje SPAR 8 žlic
- Suhi kvas 2 žlički
- Voda 800 ml
Nadev
- Črne olive DESPAR
- Sušeni paradižniki v olju
- Rožmarin svež
- Solni cvet
Priprava
Testo - dan prej
01
V večjo skledo stresi moko in dodaj sol, suhi kvas, 8 žlic oljčnega olja in vodo.
02
S kuhinjskim robotom mešaj sestavine 2 minuti.
03
Testo pokrij in ga pusti stati pol ure.
04
S spatulo ga premešaj v gladko testo.
05
Večji pekač z visokim robom dobro premaži z oljčnim oljem.
06
Testo stresemo naravnost v pekač, ki ga tesno zavijemo v prozorno folijo za živila.
07
Pekač s testom postavimo v hladilnik za 10-12 ur.
Priprava fokače
01
Naslednji dan naj bo pred peko pekač s testom 3-4 ure na sobni temperaturi.
02
Pečico segrej na 240 ºC
03
Testo radodarno pošpricaj z oljčnim oljem in vanj s prsti vtisni luknje po celotni površini.
04
Po fokači razporedimo črne olive, sušene paradižnike, sveži rožmarin in 2-3 ščepce solnega cveta ali morske soli.
05
Fokačo peci 20-25 minut pri 240 ºC
06
Še vročo fokačo s čopičem premaži z oljčnim oljem.