Kavna torta s karamelo in pekan orehi - Little Kitchen Vibes
Zakaj ne vidite vsebine?
Kavna torta s karamelo in pekan orehi - Little Kitchen Vibes

Kavna torta s karamelo in pekan orehi

Little Kitchen Vibes
Little Kitchen Vibes
Little Kitchen Vibes
Little Kitchen Vibes
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
60
min
Čas peke
90
min
Čas hlajenja

Sestavine

Za biskvit

  • Moka 250 g
  • Kakav v prahu SPAR NATUR*PUR 20 g
  • Pecilni prašek 3 žličke
  • Sol ščepec
  • Rjavi sladkor 120 g
  • Kava SPAR PREMIUM 200 ml
  • Ovseno mleko 200 ml
  • Kokosovo olje 90 g
  • Vanilijeva esenca SPAR NATUR*PUR 2 ščepca

Za karamelo

  • Beli sladkor 100 g
  • vode 50 ml
  • Kokosovo mleko S-BUDGET 60 g
  • Sol ščepec

Za kremo

  • Trdi del kokosovega mleka S-BUDGET 400 g
  • Rjavi sladkor 40 g
  • Kava SPAR PREMIUM 2 žličke
  • Vanilijeva pasta SPAR NATUR*PUR 2 žličke
  • Kremfix
  • Ovseno mleko 100 ml
  • Pekan orehi SPAR 50 g

Priprava

Za pekač premera 23 cm

01

Najprej pripravimo biskvit, saj bo vzel največ časa. Za začetek skuhamo močno kavo in jo pustimo, da se ohladi. Kokosovo olje stopimo.

02

V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek in kakav. Dodamo še sol in sladkor ter dobro premešamo. Prilijemo kavo, mleko in olje ter dodamo vanilijino esenco. Z metlico nežno premešamo, da dobimo gladko maso za biskvit, a ne mešamo preveč, da ne uničimo učinka pecilnega praška.

03

Maso za biskvit vlijemo v naoljen pekač premera cca. 23 cm. Biskvit pečemo na 170°C 55-60 minut. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Le ohlajenega se bo dalo lepo razrezat. Topel bi tudi stopil kremo.

04

Med peko biskvita pripravimo karamelo. V kozico damo sladkor in ga zalijemo z vodo. Na štedilniku segrevamo, a nič ne mešamo in se kozice ne dotikamo. Kozica naj bo odkrita. Sladkor se bo v vodi raztopil, nato bo začel brbotat in čez nekaj minut se bodo mehurčki spremenili v lepljive mehurčke. Vse skupaj bo trajalo 5-10 minut, a je pomembno, da smo pozorni na dogajanje. Ko se mehurčki začnejo lepit, se bo tekočina kmalu začela barvat rjavo. Takrat se postopek pospeši in zelo pomembno je, da ne pustimo, da bi se karamela prežgala. Ko se začne tekočina v kozici barvat zlato rjavo, jo lahko z nežnim gibom roke rahlo premešamo – v kozico ne segamo z žlico ali metlico, temveč pomešamo tako, da kozico primemo za ročaj in kozico rahlo prestavimo s krožnim gibom. Ko se cela tekočina obarva zlato rjavo, jo odstavimo in dodamo trd, kremast del kokosovega mleka. Izjemno pomembno je, da je kokosovo mleko sobne temperature, sicer bo karamela takoj zakrknila. Mleko nežno vmešamo v karamelo. Med mešanjem dodamo ščep soli. Ko dobimo homogeno kremo, na kozico položimo krožnik ali pokrovko in pustimo, da se ohladi.

05

Kremo pripravimo tako, da vse sestavine združimo v veliki skledi. Pomembno je, da je kokosovo mleko ohlajeno, najbolje iz hladilnika. Tako bo trd del, ki ga potrebujemo, držal obliko in krema bo trdna. Opazila sem, da se najbolje obnese kokosovo mleko S Budget, ki se res lepo strdi. V primeru kakega drugega kokosovega mleka bo morda treba dodati kremfix, ki bo kremo dodatno strdil. Želimo trdo kremo, podobno masleni, da jo bomo lahko namazali med sloje torte in bo držala obliko. Vse sestavine zmiksamo z električnim mikserjem v gladko kremo. Kremo pospravimo v hladilnik, kjer naj počaka, da bomo sestavili torto.

06

Ohlajenemu biskvitu odrežemo klobuček. Preostali biskvit razdelimo na tri enako debele sloje. Najlažje je rezati z nožem za kruh, s katerim imamo tudi največ kontrole. Meni je najlažje naredit zarezo okoli oboda in šele nato zarezati v globino tortice, pri čemer le sledim zarezu, ki sem ga naredila prej. Tako bodo sloji ravno odrezani.

07

Spodnji sloj položimo na servirni krožnik. Natopimo ga z nekaj žlicami ovsenega mleka, a ne pretiravamo, da ne bo biskvit preveč zmehčan. Po vrhu namažemo dve žlici kreme in jo lepo poravnamo. Po kremi polijemo nekaj žlic karamele. Po karameli potresemo nekaj praženih pekan orehov. Nato na vrh položimo drugi sloj biskvita in postopek ponovimo. Na vrh položimo tretji sloj biskvita. Tega le napojimo z ovsenim mlekom in premažemo s kremo.

08

Preostanek kreme premažemo po robovih torte, da je cela torta odeta v kremo. Torto lahko po želji okrasimo, kakor nam je najbolj všeč. Poigramo se lahko s kapljicami karamele po robovih karamelo premažemo tudi po vrhu, za okrasitev uporabimo cele in nasekljane pekan orehe, dododamo še par zrn kave ...

09

Tortico shranimo v hladilniku, kjer počaka tudi do par dni.

VOYO 1 + 1 GRATIS

Pri aktivaciji 1-mesečne VOYO naročnine vam dodatni mesec podarimo. Kupone dobite ob nakupu v Sparovih trgovinah in tudi v SPAR plus aplikaciji.

Več