Sestavine
Biskvit:
- Jajčni nadomestek + 1 dl vode 10 g
- Moka 550 g
- Kokosov sladkor 120 g
- Pecilni prašek 25 g
- Kakav v prahu 70 g
- Javorjev sirup 50 g
- Kokosovo olje 80 g
- Vanilijev ekstrakt 5 g
- Mandljev napitek 625 ml
- Temna čokolada 60 g
Arašidova krema:
- Sojina smetana 300 ml
- Arašidovo maslo 60 g
- Nesoljeni praženi arašidi 100 g
- Sol 0.5 žličke
Karamela:
- Kokosovo mleko (iz pločevinke) 150 g
- Kokosov sladkor 100 g
- Datljev sirup 25 g
- Sol 0.5 žličke
Preliv:
- Temna čokolada 100 g
Priprava
V skodelici zmešamo jajčni nadomestek in vodo ter pustimo namakati 5 minut.
V večjo skledo damo vse suhe sestavine (moko, kokosov sladkor, pecilni prašek ter kakav v prahu) in jih zmešamo.
V drugi skledi zmešamo mokre sestavine (javorjev sirup, kokosovo olje, vaniljev ekstrakt, mandljev napitek in prej zmešan jajčni nadomestek) in jih dodamo mešanici suhih sestavin ter z ročnim mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Na koncu vlijemo še stopljeno in malce ohlajeno temno čokolado.
Maso zlijemo v tri tortne modele premera 19 cm in pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici na 180 °C. Če imamo samo en model, lahko biskvite spečemo enega za drugim v istem modelu.
Vsak biskvit damo na mrežo za hlajenje in pustimo ohladiti, medtem pa pripravimo kremo.
Sojino smetano stepemo, dodamo arašidovo maslo in sol ter zmiksamo, na koncu pa v kremo vmešamo še pražene arašide.
Nato pripravimo karamelo: vse sestavine za karamelo damo v ponev, premešamo in zavremo. Ko zavre, neprestano mešamo 2 minuti, nato pa zmanjšamo ogenj in mešamo še 3 minute na zmernem ognju.
Če so biskviti na vrhu zaobljeni, ta del odrežemo, tako da bodo vsi biskviti ravni.
Na dno tortnega modela damo en biskvit, ga navlažimo z malce mandljevega mleka, premažemo s polovico arašidove kreme ter prelijemo s polovico karamele. Pokrijemo z drugim biskvitom in ponovimo postopek ter na koncu pokrijemo z zadnjim biskvitom.
Nad soparo stopimo čokolado in z njo prelijemo torto ter jo damo čez noč v hladilnik, da se plasti med seboj lepo povežejo. Naslednji dan torto po želji dekoriramo, narežemo na kose in postrežemo.