Torta s karamelo in arašidi

zahtevno
Vegan Harmony
Vegan Harmony
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave
25
min
Čas peke

Sestavine

Biskvit:

  • Jajčni nadomestek + 1 dl vode 10 g
  • Moka 550 g
  • Kokosov sladkor 120 g
  • Pecilni prašek 25 g
  • Kakav v prahu 70 g
  • Javorjev sirup 50 g
  • Kokosovo olje 80 g
  • Vanilijev ekstrakt 5 g
  • Mandljev napitek 625 ml
  • Temna čokolada 60 g

Arašidova krema:

  • Sojina smetana 300 ml
  • Arašidovo maslo 60 g
  • Nesoljeni praženi arašidi 100 g
  • Sol 0.5 žličke

Karamela:

  • Kokosovo mleko (iz pločevinke) 150 g
  • Kokosov sladkor 100 g
  • Datljev sirup 25 g
  • Sol 0.5 žličke

Preliv:

  • Temna čokolada 100 g

Priprava

01

V skodelici zmešamo jajčni nadomestek in vodo ter pustimo namakati 5 minut.

02

V večjo skledo damo vse suhe sestavine (moko, kokosov sladkor, pecilni prašek ter kakav v prahu) in jih zmešamo.

03

V drugi skledi zmešamo mokre sestavine (javorjev sirup, kokosovo olje, vaniljev ekstrakt, mandljev napitek in prej zmešan jajčni nadomestek) in jih dodamo mešanici suhih sestavin ter z ročnim mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Na koncu vlijemo še stopljeno in malce ohlajeno temno čokolado.

04

Maso zlijemo v tri tortne modele premera 19 cm in pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici na 180 °C. Če imamo samo en model, lahko biskvite spečemo enega za drugim v istem modelu.

05

Vsak biskvit damo na mrežo za hlajenje in pustimo ohladiti, medtem pa pripravimo kremo.

06

Sojino smetano stepemo, dodamo arašidovo maslo in sol ter zmiksamo, na koncu pa v kremo vmešamo še pražene arašide.

07

Nato pripravimo karamelo: vse sestavine za karamelo damo v ponev, premešamo in zavremo. Ko zavre, neprestano mešamo 2 minuti, nato pa zmanjšamo ogenj in mešamo še 3 minute na zmernem ognju.

08

Če so biskviti na vrhu zaobljeni, ta del odrežemo, tako da bodo vsi biskviti ravni.

09

Na dno tortnega modela damo en biskvit, ga navlažimo z malce mandljevega mleka, premažemo s polovico arašidove kreme ter prelijemo s polovico karamele. Pokrijemo z drugim biskvitom in ponovimo postopek ter na koncu pokrijemo z zadnjim biskvitom.

10

Nad soparo stopimo čokolado in z njo prelijemo torto ter jo damo čez noč v hladilnik, da se plasti med seboj lepo povežejo. Naslednji dan torto po želji dekoriramo, narežemo na kose in postrežemo.