15
PT15M min
PT15M min
Čas kuhanja
30
PT30M min
PT30M min
Čas priprave
15
PT15M min
PT15M min
Čas peke
Sestavine
- Tortilja čips SPAR 200 g
- Rdeča paprika 1 kos
- Čebula rdeča ali rumena 2
- Čili paprike jalapenos SPAR 2 žlici
- Črne olive brez koščic DESPAR 12 kosov
Za sojino mleto “meso”:
- Veganski bio sojin drobljenec SPAR VEGGIE 100 g
- Na soncu sušeni paradižniki v olju S-BUDGET 4 kosi
- Sojina omaka 2 žlici
- Temna sojina omaka (opcijsko) 1 žlička
- Česen v prahu 1 žlička
- Vrela voda 240 ml
Za nacho “sirček”:
- Krompir 1
- Korenje 1
- Indijski oreščki 2 žlici
- Čebula 0.5
Začimbe za “sirček”:
- Voda čili paprike jalapenos SPAR 1 žlica
- Čili paprike jalapenos SPAR 1 žlička
- Limonin sok 1 žlica
- Gorčica estragon SPAR 1 žlička
- Čebula v prahu 1 žlička
- Česen v prahu 1 žlička
- Kvasni kosmiči 1 žlica
- Paprika v prahu 0.5 žličke
- Dimljena paprika 0.25 žličke
- Sol (ali več po okusu) 0.5 žličke
- Voda 120 ml
Priprava
Temna sojina omaka bo koščkom dodala lepo temno rjavo barvo. Če jo uporabimo, potem zmanjšamo količino svetle sojine omake za 1 žlico, ker bo sicer preveč slano.
Jalapeno čili paprike so precej pekoče, zato previdno, sploh če niste ljubitelji pekočega! V receptu smo jih uporabili zelo malo, zato bo jed rahlo pekoča. Če se jih boste dotikali z rokami, jih operite čim prej in se ne dotikajte oči.
Sirček bo rahlo slan, saj so precej slane že ostale sestavine. Če želimo sirček pripraviti kot samostojno pomako, ga malenkost bolj solimo.
01
Krompir in korenje olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na nekaj velikih kosov. Dodamo še indijske oreščke, zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut. Ko je krompir kuhan, zelenjavo odcedimo in pustimo, da se ohladi.
02
Pripravimo sojino mleto “meso”.
Sojin drobljenec odmerimo v majhno skledo in prelijemo z vrelo vodo. Dodamo še sojino omako in česen v prahu. Dobro premešamo. Sušene paradižnike sesekljamo in vmešamo v sojin drobljenec.
03
Pripravimo zelenjavo.
Papriko očistimo in narežemo na majhne kocke.
Čebulo očistimo in narežemo na tanke rezine.
Olive narežemo na kolesca.
Jalapeno čili papriko sesekljamo.
04
Pripravimo nacho “sirček”.
V blender stresemo vse začimbe za “sirček” in vodo. Dodamo odcejeno in ohlajeno zelenjavo ter zblendamo do gladkega.
05
Pečico vklopimo na 200 stopinj in nastavimo na ventilator + žar.
06
Sestavimo nachos.
Po dnu pekača razporedimo tortilja čips tako, da pokrije dno pekača.
Po tortilja čipsu razporedimo sojino mleto “meso”.
Nato enakomerno posujemo s kockami paprike.
Za tem dodamo sirček in ga razporedimo čim bolj enakomerno.
Po vrhu potresemo čebulo, olive in jalapeno čili papriko.
07
Mojstrovino položimo v zgornji del pečice, tik pod žar. Pečemo 15 minut in spremljamo, da se ne bo zažgalo.
08
Postrežemo čim prej! Če bo jed predolgo stala, se bo tortilja čips zmehčal. Še vedno bo okusno, a ne bo več hrustljavo.