Velikonočni skutni kolački - Nina Kastelic, Leaneen

Velikonočni skutni kolački

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
90
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Za kvašeno skutno testo

  • Gladka bela moka 500 g
  • Sladkor v prahu 3 žlice
  • Mleko 200 ml
  • Suh kvas 1
  • Sol 1 žlička
  • Nepasirana skuta 200 g
  • Rumenjak M velikost 1
  • Jajce M velikost 1
  • Maslo 80 g

Za premaz

  • Jajce S velikost 1
  • Mleko 2 žlici

Priprava

01

V posodo za gnetenje stresemo moko in na sredini moke naredimo jamico.

02

V jamico damo sladkor v prahu, prilijemo mlačno mleko in v mleko stresemo suhi kvas.

03

Mleko s kvasom malo pomešamo in pustimo 15 minut, da kvas vzhaja.

04

Ko kvas vzhaja, dodamo še skuto, ki smo jo zmešali z rumenjakom in celim jajcem. Po zgornjem robu moke posujemo sol.

05

Začnemo z gnetenjem in med gnetenjem prilijemo še stopljeno maslo.

06

Če gnetemo s kuhinjskim robotom, moramo gnesti približno 15 minut, na roke pa še kakšno minuto dlje. Zgneteno testo mora biti mehko in gladko.

07

Testo oblikujemo v gladek hlebček in ga pokrijemo s čistim servetom ter vzhajamo približno 1 uro, da se količina testa podvoji.

08

Vzhajano testo razdelimo na 6 enako težkih kosov, da bomo na koncu imeli 6 pletenic.

09

Vsak kos testa razrežemo še na 3 enako težke kose, ki jih z rokami zvaljamo v daljše in enakomerno debele trakove. Trakove na vrhu stisnemo skupaj in jih prepletemo v kito. Kito zvijemo v obliko kroga in konce stisnemo skupaj, da dobimo velikonočni kolaček.

10

Kolačke previdno prestavimo na pekač prekrit s papirjem za peko in pokrite s servetom vzhajamo še 20 do 30 minut.

11

Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem z mlekom in pečemo 20 do 30 minut, v pečici ogreti na 180 °C, dokler se ne obarvajo svetlo rjavo.

12

Po 15 minutah peke jih lahko pokrijemo s papirjem za peko, da se na vrhu ne zapečejo prehitro.

13

Ko so velikonočni skutni kolački pečeni, jih vzamemo iz pečice in pokrijemo z rahlo vlažnim servetom, da se malce zmehčajo.