40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas peke
90
min
min
Čas vzhajanja
Sestavine
Za kvašeno skutno testo
- Gladka bela moka 500 g
- Sladkor v prahu 3 žlice
- Mleko 200 ml
- Suh kvas 1
- Sol 1 žlička
- Nepasirana skuta 200 g
- Rumenjak M velikost 1
- Jajce M velikost 1
- Maslo 80 g
Za premaz
- Jajce S velikost 1
- Mleko 2 žlici
Priprava
01
V posodo za gnetenje stresemo moko in na sredini moke naredimo jamico.
02
V jamico damo sladkor v prahu, prilijemo mlačno mleko in v mleko stresemo suhi kvas.
03
Mleko s kvasom malo pomešamo in pustimo 15 minut, da kvas vzhaja.
04
Ko kvas vzhaja, dodamo še skuto, ki smo jo zmešali z rumenjakom in celim jajcem. Po zgornjem robu moke posujemo sol.
05
Začnemo z gnetenjem in med gnetenjem prilijemo še stopljeno maslo.
06
Če gnetemo s kuhinjskim robotom, moramo gnesti približno 15 minut, na roke pa še kakšno minuto dlje. Zgneteno testo mora biti mehko in gladko.
07
Testo oblikujemo v gladek hlebček in ga pokrijemo s čistim servetom ter vzhajamo približno 1 uro, da se količina testa podvoji.
08
Vzhajano testo razdelimo na 6 enako težkih kosov, da bomo na koncu imeli 6 pletenic.
09
Vsak kos testa razrežemo še na 3 enako težke kose, ki jih z rokami zvaljamo v daljše in enakomerno debele trakove. Trakove na vrhu stisnemo skupaj in jih prepletemo v kito. Kito zvijemo v obliko kroga in konce stisnemo skupaj, da dobimo velikonočni kolaček.
10
Kolačke previdno prestavimo na pekač prekrit s papirjem za peko in pokrite s servetom vzhajamo še 20 do 30 minut.
11
Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem z mlekom in pečemo 20 do 30 minut, v pečici ogreti na 180 °C, dokler se ne obarvajo svetlo rjavo.
12
Po 15 minutah peke jih lahko pokrijemo s papirjem za peko, da se na vrhu ne zapečejo prehitro.
13
Ko so velikonočni skutni kolački pečeni, jih vzamemo iz pečice in pokrijemo z rahlo vlažnim servetom, da se malce zmehčajo.