Zapečeni njoki v paradižnikovi omaki - Nina Kastelic, Leaneen
Zakaj ne vidite vsebine?
Zapečeni njoki v paradižnikovi omaki - Nina Kastelic, Leaneen

Zapečeni njoki v paradižnikovi omaki

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave in kuhanja
20
min
Čas peke

Sestavine

Za paradižnikovo omako:

  • Olivno olje 2 žlici
  • Česen 1 strok
  • Paradižnik San Marzano DESPAR PREMIUM 2 pločevinki
  • Češnjev paradižnik 200 g
  • Sveža bazilika 8 listov
  • Sladkor 2 žlički
  • Sol 1 žlička
  • Poper 0.2 žličke

Potrebujemo še:

  • Krompirjevi njoki 500 g
  • Parmezan 50 g
  • Mozzarella 100 g

Priprava

Za paradižnikovo omako:

01

Olje v ponvi segrejemo in dodamo fino sesekljan strok česna. Na srednji temperaturi ga pražimo 1 do 2 minuti, da malo zadiši. Pazimo, da se ne prižge.

02

V ponev najprej dodamo pločevinki paradižnikov, ki jih malce stlačimo, nato pa še prepolovljene češnjeve paradižnike. Premešamo in kuhamo dobrih 5 minut.

03

Sledijo listi sveže bazilike, sol, poper in po želji tudi sladkor, če želimo malo nevtralizirati kislost paradižnikov.

04

Ponovno premešamo in vse skupaj na srednji temperaturi kuhamo približno 20 minut. Omako med kuhanjem tudi poskusimo in jo po okusu dodatno začinimo.

05

Po koncu kuhanja jo vlijemo v blender in zmeljemo do gladkega. Če nimamo blenderja, lahko uporabimo tudi močnejši palični mešalnik.

06

Če želimo popolnoma gladko in svilnato paradižnikovo omako, jo precedimo še skozi cedilo.

Za njoke in peko:

01

V večjem loncu segrejemo vodo in tik preden zavre, jo solimo. V vrelo vodo stresemo njoke in jih kuhamo tako dolgo, kot je navedeno na embalaži.

02

Kuhane njoke nato dobro odcedimo in jih v pekaču (oziroma ognjevarni posodi) zmešamo skupaj s paradižnikovo omako.

03

Po vrhu potresemo s sveže naribanim parmezanom in natrgano svežo mozzarello. Dodamo lahko še nekaj listov sveže bazilike.

04

Pekač prestavimo v pečico, ogreto na 200 °C in pečemo približno 20 minut.

05

Zapečeni njoki v paradižnikovi omaki so nato pripravljeni za postrežbo.

Dodatni nasveti

Če vas koščki paradižnika ne motijo, potem lahko omako pustite takšno, kot je po koncu kuhanja in je ni treba zmleti v blenderju.