60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave
180
min
min
Čas hlajenja
40
PT40M min
PT40M min
Čas peke
Sestavine
Sestavine za krhko testo:
- Gladka bela moka 400 g
- Pecilni prašek 1
- Sol 1 ščepec
- Sladkor v prahu 2 žlici
- Kisla smetana 2 žlici
- Maslo 220 g
- Jajce M velikost 1
Sestavine za nadev:
- Marelična marmelada 9 žlic
- Rum 5 žlic
- Beljak 3
- Sladkor v prahu 180 g
- Mleti orehi 250 g
Za premaz pekača:
- Maslo
Čokoladna glazura:
- Temna čokolada 100 g
- Mlečna čokolada 50 g
- Olje 2 žlici
Priprava
Priprava krhkega testa
01
Moko pomešamo s pecilnim praškom, ščepom soli in sladkorjem v prahu. Dodamo kislo smetano, maslo, ogreto na sobno temperaturo in narezano na kocke, ter jajce.
02
Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Če je preveč lepljivo, dodamo še žlico moke, če je bolj suho, pa žlico kisle smetane.
03
Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo vsaj 3 ure (ali čez noč) v hladilniku, da se dobro ohladi. Ohlajeno testo se lažje in lepše valja.
Priprava nadeva
01
V kozici segrejemo marmelado skupaj z rumom, da postane mehkejša in mazljiva. Preden jo bomo namazali na testo, jo ohladimo do mlačnega.
02
Beljake stepemo do polovice, dodamo sladkor v prahu in stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega. V sneg nato z lopatko narahlo vmešamo mlete orehe, da dobimo enotno maso.
Namig!
Če so orehi zelo suhi, moramo spremeniti razmerje med sestavinami. Če uporabimo preveč suhe orehe, bo tudi nadev presuh in se plasti ne bodo dobro povezale, žarbo rezine pa ne bodo sočne.
Postopek sestavljanja in peke
01
Papir za peko razrežemo natančno na velikost pekača. Potrebujemo dva enaka kosa papirja za peko.
02
Ohlajeno testo razdelimo na 3 enako težke dele. Vsak kos testa enakomerno razvaljamo na velikost pekača. To dosežemo z valjanjem med dvema, rahlo pomokanima papirjema, ki smo ju pred tem umerili po pekaču.
03
Razvaljan kos testa previdno prenesemo v pekač, ki ga dobro premažemo z maslom. Prenesemo ga skupaj s papirjem za peko, ki ga nato v pekaču odlepimo od testa.
04
Prvo plast testa dobro prebodemo z vilicami in premažemo s polovico rumove marmelade. Po vrhu enakomerno razmažemo še polovico orehovega nadeva.
05
Na prvo plast nadeva položimo drugo plast razvaljanega testa in ga nežno potlačimo. Prebodemo ga z vilicami in premažemo z drugo polovico marmelade in orehovega nadeva.
06
Na vrh drugega nadeva položimo še tretji del razvaljanega testa. Tudi tega nežno potlačimo in previdno prebodemo z vilicami.
07
Žarbo rezine pečemo v pečico, ogreti na 180 °C, 30–40 minut, da se zgornji del testa obarva zlato-rjavo.
Priprava čokoladne glazure
01
Mlečno in temno čokolado skupaj z oljem raztopimo nad paro in ob tem mešamo, da ustvarimo gladko čokoladno maso.
02
Ko so rezine pečene in ohlajene, jih prelijemo z mlačno stopljeno čokolado.
03
Žarbo rezine damo čez noč v hladilnik, da se glazura strdi in okusi povežejo.
04
Najbolje je, če rezine narežemo in postrežemo 24–36 ur po peki, saj se do takrat plasti med seboj lepo povežejo in prepojijo. Tako bodo žarbo rezine zares fine in sočne.
Namig!
Nasveti za rezanje peciva s čokoladno glazuro so vam na voljo TUKAJ.