Žarbo rezine, Nina Kastelic - Leaneen

Žarbo rezine

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
180
min
Čas hlajenja
40
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za krhko testo:

  • Gladka bela moka 400 g
  • Pecilni prašek 1
  • Sol 1 ščepec
  • Sladkor v prahu 2 žlici
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Maslo 220 g
  • Jajce M velikost 1

Sestavine za nadev:

  • Marelična marmelada 9 žlic
  • Rum 5 žlic
  • Beljak 3
  • Sladkor v prahu 180 g
  • Mleti orehi 250 g

Za premaz pekača:

  • Maslo

Čokoladna glazura:

  • Temna čokolada 100 g
  • Mlečna čokolada 50 g
  • Olje 2 žlici

Priprava

Priprava krhkega testa

01

Moko pomešamo s pecilnim praškom, ščepom soli in sladkorjem v prahu. Dodamo kislo smetano, maslo, ogreto na sobno temperaturo in narezano na kocke, ter jajce.

02

Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Če je preveč lepljivo, dodamo še žlico moke, če je bolj suho, pa žlico kisle smetane.

03

Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo vsaj 3 ure (ali čez noč) v hladilniku, da se dobro ohladi. Ohlajeno testo se lažje in lepše valja.

Priprava nadeva

01

V kozici segrejemo marmelado skupaj z rumom, da postane mehkejša in mazljiva. Preden jo bomo namazali na testo, jo ohladimo do mlačnega.

02

Beljake stepemo do polovice, dodamo sladkor v prahu in stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega. V sneg nato z lopatko narahlo vmešamo mlete orehe, da dobimo enotno maso.

Namig!

Če so orehi zelo suhi, moramo spremeniti razmerje med sestavinami. Če uporabimo preveč suhe orehe, bo tudi nadev presuh in se plasti ne bodo dobro povezale, žarbo rezine pa ne bodo sočne.

Postopek sestavljanja in peke

01

Papir za peko razrežemo natančno na velikost pekača. Potrebujemo dva enaka kosa papirja za peko.

02

Ohlajeno testo razdelimo na 3 enako težke dele. Vsak kos testa enakomerno razvaljamo na velikost pekača. To dosežemo z valjanjem med dvema, rahlo pomokanima papirjema, ki smo ju pred tem umerili po pekaču.

03

Razvaljan kos testa previdno prenesemo v pekač, ki ga dobro premažemo z maslom. Prenesemo ga skupaj s papirjem za peko, ki ga nato v pekaču odlepimo od testa.

04

Prvo plast testa dobro prebodemo z vilicami in premažemo s polovico rumove marmelade. Po vrhu enakomerno razmažemo še polovico orehovega nadeva.

05

Na prvo plast nadeva položimo drugo plast razvaljanega testa in ga nežno potlačimo. Prebodemo ga z vilicami in premažemo z drugo polovico marmelade in orehovega nadeva.

06

Na vrh drugega nadeva položimo še tretji del razvaljanega testa. Tudi tega nežno potlačimo in previdno prebodemo z vilicami.

07

Žarbo rezine pečemo v pečico, ogreti na 180 °C, 30–40 minut, da se zgornji del testa obarva zlato-rjavo.

Priprava čokoladne glazure

01

Mlečno in temno čokolado skupaj z oljem raztopimo nad paro in ob tem mešamo, da ustvarimo gladko čokoladno maso.

02

Ko so rezine pečene in ohlajene, jih prelijemo z mlačno stopljeno čokolado.

03

Žarbo rezine damo čez noč v hladilnik, da se glazura strdi in okusi povežejo.

04

Najbolje je, če rezine narežemo in postrežemo 24–36 ur po peki, saj se do takrat plasti med seboj lepo povežejo in prepojijo. Tako bodo žarbo rezine zares fine in sočne.

Namig!

Nasveti za rezanje peciva s čokoladno glazuro so vam na voljo TUKAJ.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>