Zelena šakšuka - JernejKitchen, Revija PLUS
Zelena šakšuka - JernejKitchen, Revija PLUS

Zelena šakšuka

Čas aktivne priprave
5
min
Čas priprave
15
min
Čas kuhanja

Šakšuka je jed, ki izvira s severa Afrike. Izvorno se pripravlja s paradižnikom in papriko. Danes je znana po vsem svetu in pripravljena na tisoč in en način.


Sestavine

  • Olivno olje 2 žlici
  • Mlada čebula 2
  • Por 0.5
  • Česen 2 stroka
  • Mlada špinača SPAR 100 g
  • Grah SPAR Natur*pur 120 g
  • Mleta kumina 1 ščepec
  • Omaka tabasco 0.5 žličke
  • Sol
  • Poper
  • Jajca SPAR Natur*pur 4

Serviranje:

  • Harisa 1 žlička
  • Stopljeno maslo 1 žlička

Priprava

01

Ponev (premera 24 cm) pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olivno olje ter sesekljano mlado čebulo in por. Pražimo tri minute, občasno premešamo.

02

Dodamo sesekljan česen, špinačo, žlico vode in zamrznjen grah, premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute. Začinimo z mleto kumino, omako tabasko ter soljo in poprom. Premešamo, da začimbe zadišijo.

Zamrznjen grah je že kuhan, lahko pa uporabimo tudi svežega, ki ga pred uporabo blanširamo.

03

Polovico pražene zelenjave prestavimo v skledo. Dodamo 60 ml vode in s paličnim mešalnikom spasiramo. Pasirano zmes vrnemo v ponev in premešamo.

04

V ponev ubijemo jajca in pokrijemo s pokrovko ter pečemo od 4 do 6 minut pri nizkem ognju.

05

Za serviranje v skodelici premešamo hariso (aromatična afriška mešanica začimb, ki vsebuje čili, koriander, kumin, česen, papriko in sol) in staljeno maslo ter prelijemo čez šakšuko, tik preden postrežemo.

ALI STE VEDELI

Pri izvirnem receptu s paradižnikom uporabimo kumin, ki je povsem druga začimba kot kumina v tem receptu. To smo uporabili, ker gre za zelenjavno različico in se okusi drugače dopolnjujejo.