14.10.2022

Iz viškov kruha Pekarne Spar nastaja edinstveno pivo Golden Bread

V luči letošnjega svetovnega dneva hrane se je Spar Slovenija izkazal z novo, inovativno pobudo za manj zavržene hrane. V sklopu trajnostne akcije »Hrana ne sodi v smeti« iz viškov kruha Pekarne Spar nastaja edinstveno pivo Golden Bread, ki ga varijo v pivovarni Green Gold Brewing iz Savinjske doline.  

Bliža se 16. oktober, ko obeležujemo svetovni dan hrane, ki nas vsako leto opominja na pomen te dragocene dobrine in opozarja na veliko število ljudi, ki po svetu trpijo za lakoto. Kot trajnostno naravnan trgovec si Spar vseskozi z različnimi ukrepi prizadeva za reševanje problematike zavržene hrane, tokrat pa je v sodelovanju s pivovarno Green Gold Brewing ustvaril zgodbo o kruhu, ki je postal pivo.

Pod recept edinstvenega piva, zvarjenega iz viškov kruha, se je podpisal direktor omenjene pivovarne Luka Rojnik, ki je za sestavino izbral Matjažev hlebec iz Pekarne Spar. »Izziv za snovanje recepture za novo pivo, ki vključuje uporabo viškov kruha, sem sprejel z navdušenjem,« pravi, obenem pa poudarja pomen partnerskega sodelovanja v snovanju svojevrstnega izdelka.  

Matjažev hlebec v novi vlogi
Viške kruha iz pekarne v Sparu skrbno narežejo in posušijo, nato pa jih pošljejo v pivovarno. Tam sledi postopek drozganja, po katerem v kotlu ostanejo tako imenovane tropine (ostanki slada, kruha in drugih sestavin), ki jih za krmo živine uporabijo lokalni kmetovalci. Po drozganju poteka fermentacija, ki traja 14 dni, zatem pa pivo zori še en teden. Končni izdelek je pivo vrste motni pale ale, v katerem lahko okusimo kruhove in nežne sadne note, prijetno grenčico in uravnoteženo aromo pa pričarata cenjeni hmeljni sorti z domačih hmeljišč – Aurora in Styrian Wolf.

Na trajnost pri Sparu niso pozabili niti pri embalaži, Pivo Golden Bread je namreč polnjeno v pločevinke, ki jih je mogoče vedno znova reciklirati brez izgube kakovosti materiala.

»Kdo bi si mislil, da se pivo viškov kruha ne brani,« šaljivo pripomni vodja Pekarne Spar Boštjan Kos in doda, da je skupni izdelek dokaz, da lahko z dobrimi idejami zmanjšamo količino zavržene hrane.

Poleg tega Spar sporočilo o skrbnem ravnanju s hrano med drugim širi tudi z ozaveščanjem kupcev o optimalnih nakupih, pripravo nasvetov in koristnih receptov o uporabi hrane ali živil tik pred rokom uporabe, z dodatnimi znižanji cen pa spodbuja k nakupu izdelkov pred potekom roka uporabnosti.

Več informacij o vseh aktivnostih >>  

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte