
Hrana ne sodi v smeti
V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.
Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9.
Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.
KAM Z OSTANKI VELIKONOČNEGA ZAJTRKA?
Več hrane pomeni več ostankov, kajne? Temu ni nujno tako! Med veliko nočjo vsi uživamo v tradicionalnih pojedinah, šunki, hrenu in potici, velikokrat pa v želji po popolni praznični mizi skuhamo preveč. Chef Marko Pavčnik vam v videu pokaže, kako ostanke velikonočnih dobrot ponovno postaviti na mizo namesto v smeti.

NARASTEK IZ POTICE
Sestavine:
- 100 g potice, suhe,
- 4 jajca, ločena,
- 80 g sladkorja,
- 50 g masla in nekaj masla za namastitev modelov,
- 50 g sladke smetane in
- ščep soli.
Za ta recept lahko uporabite tudi že narezano potico. Rezine potice posušite v pečici, da so popolnoma suhe, saj jih tako lahko »zmiksate« v drobtine. Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešajte. Drobtinam dodajte smetano in stopljeno maslo, premešajte in nato dodajte rumenjake.
Nato naredite sneg iz beljakov ter ostale polovice sladkorja. Sneg dodajajte v dveh fazah. Najprej pol, nato nežno premešajte in kasneje nežno umešajte še drugo polovico. Zmes dajte v pomaščene in z drobtinami posute modele ter jih pecite v ogreti pečici na 180–200 °C približno 15–20 minut – odvisno od velikosti modelov.
RECIKLIRANJE HRANE
Marko Pavčnik predstavlja, kako »reciklirati« že pripravljene obroke. Če vam od kosila kdaj ostanejo pire krompir, zrezki ali zelenjava, je spodnji video kot naročen za vas! Naj vam namignemo, da lahko iz pireja pripravite domače njoke, že pečene zrezke pa lahko obložite s sestavinami po izbiri.

QUICHE IZ VIŠKA KUHANE ALI PEČENE ZELENJAVE
Ko vam ostane višek kuhane ali pečne zelenjave, lahko iz nje pripravite odličen in nadvse preprost quiche.
Sestavine:
- listnato testo*,
- sladka smetana,
- jajca (1 jajce na 1 dcl smetane),
- sol in poper po okusu ter
- kuhana/pečena zelenjava, ki vam je ostala.
Dodatki (po želji):
- zelišča,
- gobe,
- popečena slanina,
- sir,
- salama,
- oreščki …
1. Pečico segrejemo na 170 –180 °C .
2. Testo razvaljamo oziroma položimo na pekač. Nanj položimo zelenjavo, ki nam je ostala. Dodamo dodatke po želji.
3. Vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc, ki smo ji dodali sol in poper. Prelijemo toliko, da je zelenjava pokrita.
4. Quiche pečemo približno 30 minut, oziroma tako dolgo, da se rjavo zapeče. Ko je pečen, ga pustimo stati še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in uživamo v odlični jedi.
*Uporabimo lahko tudi domače pripravljeno slano krhko testo.

Kuharski eksperiment je odkril impresivno številko
Na svetovni dan hrane smo ponovno združili moči s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec*. Eksperiment smo pripravili z namenom, da dokažemo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane. Oglejte si video in odkrijte presenetljivo število obrokov, ki jih je mogoče pripraviti iz 68 kg sestavin.
Chef Pavčnik je s kuharsko ekipo pripravil testeninsko solato po lastnem receptu
Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je točno 68 kg hrane, kar je ovekovečila tudi posebna tehtnica. Nato je šel v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe po receptu, ki ga je posebej pripravil prav za naš »Projekt 68 kg«.
Kakovostni obroki razveselili socialno ogrožene posameznike in družine
V sodelovanju s Slovensko filantropijo smo sveže pripravljene obroke dostavili tistim, ki jih resnično potrebujejo. Tako smo obiskali Žalec, Črnomelj, Metliko, Maribor in Mursko Soboto. Obenem pa smo jim donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe. Slovenski filantropiji smo dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.
Projekt 68 kg je le ena izmed aktivnosti, ki smo jo pripravili na temo zmanjševanja zavržene hrane. V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.
Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9. Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.
Ali ste vedeli?
Kaj lahko storimo danes?
