Hrana ne sodi v smeti

V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.

Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9.

Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.

Ob svetovnem dnevu hrane: IZ TEGA KRUHA BO MOKA!

Svetovni dan hrane nam vsako leto postreže z impresivnimi številkami in dejstvi, ki opozarjajo na količino zavržene hrane. To je dan, ko se zavemo, koliko hrane pristane v smeteh in kaj lahko stori čisto vsak posameznik, da pripomore k zmanjšanju količine odpadne hrane. Vas zanima, kako se te problematike lotevamo pri nas?

Skupaj s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije »Hrana ne sodi v smeti« tekom celega leta sledilcem na družbenih omrežjih ponujamo zanimive recepte in ugotovitve, katerih cilj je sledilcem prikazati, kako lahko hrano porabijo do konca. Letos pa vam na svetovni dan hrane želimo pokazati, kako se problematike o zavrženi hrani lotevamo v naši Pekarni SPAR. In tako je iz kruha nastala »moka«.

OGLEJTE SI VIDEO
Hrana ne sodi v smeti, Iz tega kruha bo moka, Trajnostni kruh

Iz tega kruha bo »moka« – tiskarski škrat ali izvirna rešitev?

Kar smo sprva mislili, da je tiskarski škrat, se je na koncu izkazalo, da je vse prej drugo kot to. Na naših družbenih omrežjih so pred kratkim krožili videi, v katerih je chef Marko Pavčnik vzbudil pozornost zaradi svojega dvoumnega zaključka, da bo iz kruha nastala »moka«.

Na svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, pa bomo razkrili, da v Pekarni SPAR iz viška kruha pripravljamo moko, ki jo nato uporabimo za pripravo svežega in okusnega trajnostnega kruha. To predstavlja pomemben mejnik v boju za manj zavržene hrane, saj je SPAR prvi trgovec v Sloveniji, ki je v svoji pekarni razvil takšno trajnostno inovacijo.

 

Na svetovni dan hrane je vse mogoče.

V soboto, 16. oktobra, vam bomo skupaj s chefom Pavčnikom pokazali, kako si v Pekarni SPAR prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane. Iz kruha bo nastala »moka«, iz nje pa nov, svež kruh, ki smo mu nadeli ime Trajnostni kruh.

Akciji smo dodali tudi dobrodelno noto

Trajnostni kruh bo na voljo na SPAROVIH policah, odločili pa smo se tudi, da 100 svežih hlebcev podarimo v dobrodelne namene. V okviru te akcije bomo v SPARU Črnomelj Slovenski filantropiji predali 50 hlebcev kruha, v INTERSPARU Celje pa naslednjih 50 hlebcev predali Zvezi Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Z donacijo trajnostnega kruha bomo osrečili kar 100 slovenskih družin.

Več o dobrodelni akciji preberite v našem sporočilu za medije.

Hrana ne sodi v smeti – nasveti in recepti chefa Pavčnika

SEZONSKI PESTO

Tako kot smučarska oprema ne sodi v vsako sezono, ima tudi vsako živilo svojo sezono. In trenutno je sezona … radiča! Spremljala pa nas bo še dolgo v zimo!

S chefom Markom Pavčnikom smo zato pripravili dva odlična, a nenavadna sezonska pesta. Prvega zaznamuje sezonski radič, drugega pa sezonska zelišča. Katerega boste pripravili, mogoče kar oba?  

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: TRAVNIŠKA JUHA

11 travniških zelišč, 1 naravnost okusna juha! Vas zanima, kako je Marko Pavčnik ponovno dokazal, da lahko fantastične gurmanske umetnine ustvarite kar z osnovnimi sestavinami iz narave? Poglejte si video in odkrijte, kako pripraviti okusno travniško juho s popolno kremasto teksturo. 

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: KOPRIVE

Koprive in testenine? Ali to sploh gre skupaj? Seveda! Marko Pavčnik je pripravil slasten recept za testenine s koprivami. Oglejte si video in se naučite pripraviti okusen obrok iz darov narave. Saj veste, hrana RES ne sodi v smeti – tudi tista iz travnikov in gozdov ne. V videu izveste tudi, katerega dela kopriv se morate pri kuhanju izogibati. 

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: SMREKOVE IGLICE

Smrekove iglice kot odlična sestavina okusnega kosila? Ne, to ni hec, prav ste prebrali. Super recepte lahko pripravimo tudi iz darov narave. Oglejte si video in se odpravite z Markom Pavčnikom po smrekove iglice, potem pa ga pospremite v njegovo kuhinjo, kjer boste dobili polno uporabnih idej, kakšne jedi pripraviti iz darov narave. Saj veste, hrana RES ne sodi v smeti – tudi tista iz travnikov in gozdov ne.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

KAM Z OSTANKI VELIKONOČNEGA ZAJTRKA?

Več hrane pomeni več ostankov, kajne? Temu ni nujno tako! Med veliko nočjo vsi uživamo v tradicionalnih pojedinah, šunki, hrenu in potici, velikokrat pa v želji po popolni praznični mizi skuhamo preveč. Chef Marko Pavčnik vam v videu pokaže, kako ostanke velikonočnih dobrot ponovno postaviti na mizo namesto v smeti.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

RECIKLIRANJE HRANE

Marko Pavčnik predstavlja, kako »reciklirati« že pripravljene obroke. Če vam od kosila kdaj ostanejo pire krompir, zrezki ali zelenjava, je spodnji video kot naročen za vas!  Naj vam namignemo, da lahko iz pireja pripravite domače njoke, že pečene zrezke pa lahko obložite s sestavinami po izbiri.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

Panakota s kislico in gozdnimi jagodami

Recept

Panakota s kislico in gozdnimi jagodami

Recept
Divjačinski ragu s smrekovimi iglicami

Divjačinski ragu s smrekovimi iglicami

Recept

Divjačinski ragu s smrekovimi iglicami

Recept
Ostanki velikonočnega zajtrka, narastek iz potice

Narastek iz potice

Recept

Narastek iz potice

Recept

Quiche iz viška kuhane ali pečene zelenjave

Recept

Quiche iz viška kuhane ali pečene zelenjave

Recept

Še več receptov, ki jih je chef Pavčnik pripravil za nas v sklopu projekta Hrana ne sodi v smeti

PASTA MISTA

Marko Pavčnik je pripravil recept za testenine, kot ga skoraj zagotovo še ne poznate. Današnja zvezda je namreč pasta mista, odlična testeninska jed, ki vam pomaga porabiti ostanke različnih vrst testenin, ki se najbrž skrivajo tudi v vaši shrambi. Vabljeni k ogledu in kuhanju.

 

Oglejte si VIDEO >

Krušne drobtine z zelišči

KRUŠNE DROBTINE Z ZELIŠČI

Kruhovi cmoki in kruhov nadev so super, ampak ... Ko enkrat preizkusite takšne drobtine, kot jih iz starega kruha pripravi chef Marko Pavčnik, dobi star kruh v vaši kuhinji kar naenkrat povsem novo vlogo. Kaj pa vi naredite iz starega kruha? Saj veste, porabiti ga je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #3, KRUHOV NARASTEK

KRUHOV NARASTEK

Kdo bi si mislil, da so vrhunski kuharji pravzaprav čarovniki. Chef Marko Pavčnik je namreč pripravil izjemno sladico, kar ni nič nenavadnega ... Preseneti pa dejstvo, da jo je pripravil iz starega kruha. Če slučajno nisi vedel/-a, kaj narediti s starim kruhom, zdaj zagotovo veš. Videti je odlično!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, zelenjavni fond

ZELENJAVNI FOND

Običajno bi kupček zelenjave (oziroma njenih olupkov in obrezanih delov), ki ga ima v videu pred sabo chef Marko Pavčnik, verjetno pristal v košu za biološke odpadke. Marko pa nam je iz tega kupčka zelenjave skuhal nekaj, kar lahko naše jedi dvigne na višjo raven - vrhunski zelenjavni fond. Mi smo navdušeni! Pa še količino zavržene hrane bomo tako skupaj zmanjšali.

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, vloženi paradižniki

VLOŽENI PARADIŽNIKI

Samo najbolj talentirani kuharski mojstri vedo, kako iz hrane, ki bi jo marsikdo vrgel v smeti, narediti vrhunsko jed. Še dobro, da imamo chefa Pavčnika, ki v sklopu naše serije videov z nami deli svoje kreativne kulinarične domislice. Tokrat nam bo pokazal, kaj lahko naredite iz prezorjenih paradižnikov. Saj veste, porabiti jih je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, bruskete

BRUSKETE

V prejšnjem videu nam je chef Marko Pavcnik pokazal, kaj lahko naredimo iz prezorjenih paradižnikov. Če videa še niste pogledali, vam predlagamo, da to storite takoj zdaj. Zakaj? Ker v današnjem videu pripravljamo bruskete! In to iz starega kruha. Mmm, koga boste povabili na prigrizek? 

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #7, Mesni fond

MESNI FOND

Marko Pavčnik tokrat razkriva skrivnost njegovih najboljših mesnih jedi. Kdo bi si mislil, da se ključ do vrhunskih gurmanskih obrokov skriva ravno v hrani, ki jo večina ljudi zavrže. Naslednjič vse obreznine mesa in kosti prihranite ter iz njih pripravite okusen in vsestranski mesni fond.

 

Oglejte si VIDEO >

JABOLKA

Vam ni uspelo porabiti vseh jabolk, ki ste jih kupili? Ne vrzite jih stran! Iz njih si raje pripravite bogato ozimnico. Chef Marko Pavcnik je za vas pripravil tako brez zavržene hrane. Oglejte si spodnji video in odkrijte, kako si jabolka shraniti za celo leto, iz njih pripraviti marmelado in prigrizke, pri tem pa porabiti celo olupke!


Oglejte si video >>

SIROVA OSNOVA

Ste eni izmed tistih, ki suho skorjo na siru zavržete? Naslednjič jo raje shranite in iz nje in drugih ostankov sira pripravite pravo kulinarično specialiteto. Ne verjamete, da je to mogoče? Poglejte nov video za v smeti, v katerem vam chef  Marko Pavčnik razloži, kako izkoristiti prav vsak košček sira in pri tem navdušiti z izvrstno jedjo!

 

Oglejte si video >>

SUŠENJE IN DEHIDRACIJA

Kakšen okus imajo prazniki? Chef Marko Pavčnik pravi, da je praznični okus tisti, ki spominja na doma pripravljene čaje, sladke krhlje, obložene kruhke in celo zdrobljeno rdečo peso. V videu preverite, kaj točno nam je s tem želel povedati. Ljubitelji slastnih obloženih kruhkov pa nujno počakajte do konca videa!

 

Oglejste si video >>

Chef Marko Pavčnik

Chef Marko Pavčnik spada med najbolj talentirane slovenske kuharske mojstre. V restavraciji Pavus na gradu Tabor nad Laškim ustvarja iz lokalnih, tradicionalnih in divjih sestavin, ki jih na krožniku sestavi v harmonične strukture presenečenja. Njegova najljubša kuharska tehnika je namreč domišljija. Pri kuhanju se drži etičnih smernic, zaradi katerih rad eksperimentira tudi s slabšimi kosi mesa, in sicer po načelu od nosa do repa. Tudi pri pripravi zelenjave in drugih sestavin skuša slediti »zero waste« filozofiji.  

Oglejte si video “Projekt 68 kg”
in njegov osupljiv rezultat

VIDEO

Kuharski eksperiment je odkril impresivno številko

Na svetovni dan hrane smo ponovno združili moči s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec*. Eksperiment smo pripravili z namenom, da dokažemo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane. Oglejte si video in odkrijte presenetljivo število obrokov, ki jih je mogoče pripraviti iz 68 kg sestavin.

*Statistični urad Republike Slovenije (SURS), 2018

Chef Pavčnik je s kuharsko ekipo pripravil testeninsko solato po lastnem receptu

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je točno 68 kg hrane, kar je ovekovečila tudi posebna tehtnica. Nato je šel v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe po receptu, ki ga je posebej pripravil prav za naš »Projekt 68 kg«.

RECEPT

Kakovostni obroki razveselili socialno ogrožene posameznike in družine

V sodelovanju s Slovensko filantropijo smo sveže pripravljene obroke dostavili tistim, ki jih resnično potrebujejo. Tako smo obiskali Žalec, Črnomelj, Metliko, Maribor in Mursko Soboto. Obenem pa smo jim donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe. Slovenski filantropiji smo dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Projekt 68 kg je le ena izmed aktivnosti, ki smo jo pripravili na temo zmanjševanja zavržene hrane. V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.

Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9. Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.  

Ali ste vedeli?

Z akcijo želimo prispevati k zmanjševanju odpadne hrane, saj je le-te po podatkih Statističnega urada Slovenije vsekakor mnogo preveč.

68 kg hrane na leto zavrže povprečen Slovenec

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

1/3 proizvedene hrane na svetu konča med odpadki

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

1/4 zavržene hrane bi lahko preprečilo lakoto na svetu

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kaj lahko storimo danes?

Hrana ne sodi v smeti, kaj lahko storimo danes?

Recepti à la chef Marko Pavčnik

Recepte lahko pripravimo z že nekoliko zgubanim paradižnikom, z ovenelo solato, s starim kruhom ali sadjem, ki ga obrežemo …
Poskusite!