Hrana ne sodi v smeti

V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.

Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9.

Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.

Projekt »Hrana ne sodi v smeti« se nadaljuje!

V Sparu se dobro zavedamo, kako velik pomen ima odgovorno ravnanje s hrano in ravno zato smo izjemno veseli, da nadaljujemo s projektom »Hrana ne sodi v smeti« – s chefom Markom Pavčnikom v glavni vlogi, seveda.

Tudi letos chef Marko za vas pripravlja uporabne nasvete in profesionalne recepte – vse na temo odgovornega ravnanja s hrano.

Ponosni smo, da lahko v sodelovanju z enim najboljših slovenskih chefov osveščamo slovensko javnost in skrbimo za čim manj zavržene hrane!  

KAM Z OSTANKI VELIKONOČNEGA ZAJTRKA?

Več hrane pomeni več ostankov, kajne? Temu ni nujno tako! Med veliko nočjo vsi uživamo v tradicionalnih pojedinah, šunki, hrenu in potici, velikokrat pa v želji po popolni praznični mizi skuhamo preveč. Chef Marko Pavčnik vam v videu pokaže, kako ostanke velikonočnih dobrot ponovno postaviti na mizo namesto v smeti.

OGLEJTE SI VIDEO
Ostanki velikonočnega zajtrka, narastek iz potice

NARASTEK IZ POTICE

Sestavine:

 • 100 g potice, suhe,
 • 4 jajca, ločena,
 • 80 g sladkorja,
 • 50 g masla in nekaj masla za namastitev modelov,
 • 50 g sladke smetane in
 • ščep soli.

Za ta recept lahko uporabite tudi že narezano potico. Rezine potice posušite v pečici, da so popolnoma suhe, saj  jih tako lahko »zmiksate«  v drobtine. Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešajte. Drobtinam dodajte smetano in stopljeno maslo, premešajte in nato dodajte rumenjake.

Nato naredite sneg iz beljakov ter ostale polovice sladkorja. Sneg dodajajte v dveh fazah. Najprej pol, nato nežno premešajte in kasneje nežno umešajte še drugo polovico. Zmes dajte v pomaščene in z drobtinami posute modele ter jih pecite v ogreti pečici na 180–200 °C približno 15–20 minut – odvisno od velikosti modelov.  

RECIKLIRANJE HRANE

Marko Pavčnik predstavlja, kako »reciklirati« že pripravljene obroke. Če vam od kosila kdaj ostanejo pire krompir, zrezki ali zelenjava, je spodnji video kot naročen za vas!  Naj vam namignemo, da lahko iz pireja pripravite domače njoke, že pečene zrezke pa lahko obložite s sestavinami po izbiri.

OGLEJTE SI VIDEO
Hrano recikliraj: Quiche iz viška kuhane ali pečene zelenjave

QUICHE IZ VIŠKA KUHANE ALI PEČENE ZELENJAVE

Ko vam ostane višek kuhane ali pečne zelenjave, lahko iz nje pripravite odličen in nadvse preprost quiche.

Sestavine:

 • listnato testo*,
 • sladka smetana,
 • jajca (1 jajce na 1 dcl smetane),
 • sol in poper po okusu ter
 • kuhana/pečena zelenjava, ki vam je ostala.

Dodatki (po želji):

 • zelišča,
 • gobe,
 • popečena slanina,
 • sir,
 • salama,
 • oreščki …

1. Pečico segrejemo na 170 –180 °C .
2. Testo razvaljamo oziroma položimo na pekač. Nanj položimo zelenjavo, ki nam je ostala. Dodamo dodatke po želji.
3. Vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc, ki smo ji dodali sol in poper. Prelijemo toliko, da je zelenjava pokrita.
4. Quiche pečemo približno 30 minut, oziroma tako dolgo, da se rjavo zapeče. Ko je pečen, ga pustimo stati še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in uživamo v odlični jedi.

*Uporabimo lahko tudi domače pripravljeno slano krhko testo.  

PASTA MISTA

Marko Pavčnik je pripravil recept za testenine, kot ga skoraj zagotovo še ne poznate. Današnja zvezda je namreč pasta mista, odlična testeninska jed, ki vam pomaga porabiti ostanke različnih vrst testenin, ki se najbrž skrivajo tudi v vaši shrambi. Vabljeni k ogledu in kuhanju.

 

Oglejte si VIDEO >

Krušne drobtine z zelišči

KRUŠNE DROBTINE Z ZELIŠČI

Kruhovi cmoki in kruhov nadev so super, ampak ... Ko enkrat preizkusite takšne drobtine, kot jih iz starega kruha pripravi chef Marko Pavčnik, dobi star kruh v vaši kuhinji kar naenkrat povsem novo vlogo. Kaj pa vi naredite iz starega kruha? Saj veste, porabiti ga je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #3, KRUHOV NARASTEK

KRUHOV NARASTEK

Kdo bi si mislil, da so vrhunski kuharji pravzaprav čarovniki. Chef Marko Pavčnik je namreč pripravil izjemno sladico, kar ni nič nenavadnega ... Preseneti pa dejstvo, da jo je pripravil iz starega kruha. Če slučajno nisi vedel/-a, kaj narediti s starim kruhom, zdaj zagotovo veš. Videti je odlično!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, zelenjavni fond

ZELENJAVNI FOND

Običajno bi kupček zelenjave (oziroma njenih olupkov in obrezanih delov), ki ga ima v videu pred sabo chef Marko Pavčnik, verjetno pristal v košu za biološke odpadke. Marko pa nam je iz tega kupčka zelenjave skuhal nekaj, kar lahko naše jedi dvigne na višjo raven - vrhunski zelenjavni fond. Mi smo navdušeni! Pa še količino zavržene hrane bomo tako skupaj zmanjšali.

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, vloženi paradižniki

VLOŽENI PARADIŽNIKI

Samo najbolj talentirani kuharski mojstri vedo, kako iz hrane, ki bi jo marsikdo vrgel v smeti, narediti vrhunsko jed. Še dobro, da imamo chefa Pavčnika, ki v sklopu naše serije videov z nami deli svoje kreativne kulinarične domislice. Tokrat nam bo pokazal, kaj lahko naredite iz prezorjenih paradižnikov. Saj veste, porabiti jih je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, bruskete

BRUSKETE

V prejšnjem videu nam je chef Marko Pavcnik pokazal, kaj lahko naredimo iz prezorjenih paradižnikov. Če videa še niste pogledali, vam predlagamo, da to storite takoj zdaj. Zakaj? Ker v današnjem videu pripravljamo bruskete! In to iz starega kruha. Mmm, koga boste povabili na prigrizek? 

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #7, Mesni fond

MESNI FOND

Marko Pavčnik tokrat razkriva skrivnost njegovih najboljših mesnih jedi. Kdo bi si mislil, da se ključ do vrhunskih gurmanskih obrokov skriva ravno v hrani, ki jo večina ljudi zavrže. Naslednjič vse obreznine mesa in kosti prihranite ter iz njih pripravite okusen in vsestranski mesni fond.

 

Oglejte si VIDEO >

JABOLKA

Vam ni uspelo porabiti vseh jabolk, ki ste jih kupili? Ne vrzite jih stran! Iz njih si raje pripravite bogato ozimnico. Chef Marko Pavcnik je za vas pripravil tako brez zavržene hrane. Oglejte si spodnji video in odkrijte, kako si jabolka shraniti za celo leto, iz njih pripraviti marmelado in prigrizke, pri tem pa porabiti celo olupke!


Oglejte si video >>

SIROVA OSNOVA

Ste eni izmed tistih, ki suho skorjo na siru zavržete? Naslednjič jo raje shranite in iz nje in drugih ostankov sira pripravite pravo kulinarično specialiteto. Ne verjamete, da je to mogoče? Poglejte nov video za v smeti, v katerem vam chef  Marko Pavčnik razloži, kako izkoristiti prav vsak košček sira in pri tem navdušiti z izvrstno jedjo!

 

Oglejte si video >>

SUŠENJE IN DEHIDRACIJA

Kakšen okus imajo prazniki? Chef Marko Pavčnik pravi, da je praznični okus tisti, ki spominja na doma pripravljene čaje, sladke krhlje, obložene kruhke in celo zdrobljeno rdečo peso. V videu preverite, kaj točno nam je s tem želel povedati. Ljubitelji slastnih obloženih kruhkov pa nujno počakajte do konca videa!

 

Oglejste si video >>

Chef Marko Pavčnik

Chef Marko Pavčnik spada med najbolj talentirane slovenske kuharske mojstre. V restavraciji Pavus na gradu Tabor nad Laškim ustvarja iz lokalnih, tradicionalnih in divjih sestavin, ki jih na krožniku sestavi v harmonične strukture presenečenja. Njegova najljubša kuharska tehnika je namreč domišljija. Pri kuhanju se drži etičnih smernic, zaradi katerih rad eksperimentira tudi s slabšimi kosi mesa, in sicer po načelu od nosa do repa. Tudi pri pripravi zelenjave in drugih sestavin skuša slediti »zero waste« filozofiji.  

Oglejte si video “Projekt 68 kg”
in njegov osupljiv rezultat

VIDEO

Kuharski eksperiment je odkril impresivno številko

Na svetovni dan hrane smo ponovno združili moči s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec*. Eksperiment smo pripravili z namenom, da dokažemo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane. Oglejte si video in odkrijte presenetljivo število obrokov, ki jih je mogoče pripraviti iz 68 kg sestavin.

*Statistični urad Republike Slovenije (SURS), 2018

Chef Pavčnik je s kuharsko ekipo pripravil testeninsko solato po lastnem receptu

Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je točno 68 kg hrane, kar je ovekovečila tudi posebna tehtnica. Nato je šel v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe po receptu, ki ga je posebej pripravil prav za naš »Projekt 68 kg«.

RECEPT

Kakovostni obroki razveselili socialno ogrožene posameznike in družine

V sodelovanju s Slovensko filantropijo smo sveže pripravljene obroke dostavili tistim, ki jih resnično potrebujejo. Tako smo obiskali Žalec, Črnomelj, Metliko, Maribor in Mursko Soboto. Obenem pa smo jim donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe. Slovenski filantropiji smo dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Projekt 68 kg je le ena izmed aktivnosti, ki smo jo pripravili na temo zmanjševanja zavržene hrane. V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti in sodelovanja s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Pa tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.

Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot sedem let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 smo začeli sodelovati še z dvema organizacijama, in sicer s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, v letu 2021 se jim je pridružilo tudi Društvo Krog 9. Leta 2020 smo tako donirali hrano v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom, vseskozi širimo. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.  

Ali ste vedeli?

Z akcijo želimo prispevati k zmanjševanju odpadne hrane, saj je le-te po podatkih Statističnega urada Slovenije vsekakor mnogo preveč.

68 kg hrane na leto zavrže povprečen Slovenec

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

1/3 proizvedene hrane na svetu konča med odpadki

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

1/4 zavržene hrane bi lahko preprečilo lakoto na svetu

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kaj lahko storimo danes?

Hrana ne sodi v smeti, kaj lahko storimo danes?