PT45M min
PT120M min
Sestavine
- Divjačina (meso je lahko od jelena, srne ali divjega prašiča) 1 kg
- Juha
- Čebula 1 kos
- Gobe 100 g
- Slanina 50 g
- Rdeče vino 2 dl
- Korenje 150 g
- Gomoljna zelena 150 g
- Brinove jagode 5 kosov
- Mlete smrekove iglice 1 žlica
- Brusnični džem 1 žlica
- Lovorjev list 3 kosi
- Zajčja detelja
- Olje
Za masleno kocko
- Maslo 50 g
- Moka 50 g
Priprava
Meso narežite na cca 1,5 cm velike kocke. Vzamete kozico in jo zelo zagrejete. Dodajte olje in meso ter ga pražite na visokem ognju tako dolgo, da lepo karamelizira oz. porjavi. Meso zalijete z rdečim vinom ter pustite, da vino popolnoma povre. Nato zalijte s fondom ali juho ter dodajte lovor in brinove jagode. Zmanjšajte ogenj in počasi kuhajte, da se meso skoraj skuha. Čas kuhanja je pri divjačini zelo težko določiti, saj je to odvisno od katere živali je, koliko je bila žival stara in od tega kateri kos imamo. Običajno se kuha od 1 do 2 uri, lahko pa da je gotovo že prej.
Medtem, ko se meso kuha, v drugi ponvi prepražite slanino, gobe in zelenjavo, da lepo karamelizira in nato odstranite z ognja. Ko je meso skoraj gotovo, dodajte prepraženo zelenjavo, gobe, slanino, brusnični džem, smrekov prah in zgostite z masleno kocko (zmes moke in masla, ki jo naredite, tako da maslo zmehčate in ga zmešate z gladko moko). Zgoščujte po občutku in želji. Vse skupaj kuhajte še vsaj 10 minut. Preverite slanost in pa okus smreke. Če je ne čutite, jo kar pogumno dodajte. Jed servirajte in jo posujte z zajčjo deteljo, ki bo jedi dala prav poseben kiselkast pečat.
Lahko da bo zmesi preveč – ne porabite vsega naenkrat. Preostanek lahko hranite v hladilniku in uporabite za zgoščevanje drugih jedi.