Mladi mojstri so se prav ob dnevu brez zavržene hrane zbrali pred Intersparom Supernova v Novem mestu in izvedli prvega od petih kuharskih nastopov za javnost, ki bodo potekali pred trgovinami Spar in Interspar. Idejna vodja projekta Kuhnapato, Anka Peljhan, je ob dogodku povedala:
»Slovenski osnovnošolci se skozi obujanje lastne prehranske dediščine učijo pripravljati tudi ali predvsem obroke brez zavržkov. To v novih, tradicionalnih jedeh, primernih za letni čas, počno s porabo hrane ali delov jedi, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov nekdaj niso pojedli, ali z uporabo delov jedi, ki smo jih včasih zavrgli brez razmisleka, kako bi jih lahko uporabili. Tukaj imamo v mislih razne olupke, natje ali koščice, ki jih znajo mladi mojstri spretno umestiti kot sestavino novega recepta. K ničelnim zavržkom hrane so se zavezale osnovne šole, ki že vrsto let sodelujejo v projektu Kuhnapato in otroke spodbujajo, da pojedo zdrave, sezonsko in lokalno obarvane jedi iz šolskih kuhinj. Pri dejavnostih, ki sestavljajo naš projekt in otroke usmerjajo k odgovornemu ali trajnostnemu načinu življenja, nam ob boku stoji podjetje SPAR Slovenija in s svojimi kakovostnimi sestavinami omogoča ustvarjanje mladih mojstrov.«