KUHNAPATO

Že 6. leto podpiramo mlade kuharje

Projekt Kuhnapato, ki že 11. šolsko leto z motivacijskimi pristopi, ki povezujejo formalni in neformalni učni proces, spodbuja mladostnike k zdravemu, trajnostnemu in tako predvsem odgovornemu načinu življenja. Podjetje Spar Slovenija s svojo podporo in kakovostnimi izdelki že 6 let pomaga uresničevati zahtevne cilje, ki vključujejo obujanje lastne kulinarične tradicije, koriščenje sezonskih sestavin iz okolice in pripravo jedi, ki sovpadajo letnemu času ali nekaterim kulinaričnim mejnikom, kot so prazniki, pred ali po praznična obdobja ter ostali običaji. Z možnostjo nastopov v nakupovalnih centrih, pred trgovinami Spar ali Interspar, pa otroci dobivajo dodatno potrditev, veselje ali vnemo, ki je podlaga dolgoročni lojalnosti vseh pomembnih znanj in veščin, ki jih pridobijo v projektu.

Vsako leto se za sodelovanje odloči več slovenskih osnovnih šol, ki vsako leto omogočijo sodelovanje večjemu številu otrok znotraj ustanov. Tako v letošnjem letu v projektu sodeluje preko 100 osnovnih šol širom Slovenije in 10 enot CŠOD, ki prispeva pomemben delež pri uresničevanju poslanstva projekta, saj nagovarja tiste osnovne šole, ki se iz najrazličnejših razlogov ne morejo priključiti osnovnemu delu. Lahko potrdimo, da v enem šolskem letu sodeluje preko 6000 mladostnikov, ki svoje znanje in navdušenje prenašajo na mlajše in starejše generacije.

Po drugačnem letu, ki je za nami, se je pokazalo, da je zavedanje o zdravem in trajnostnem načinu življenja, predvsem kar se tiče prehrane, doseglo visoko stopnjo tako med učitelji ali odločevalci o sodelovanju, kot med mladostniki, katerih število se povečuje tudi med letom.

S pripravo tradicionalnih zdravih obrokov v šolskih kuhinjah in/ali gospodinjskih učilnicah otroci premikajo okuse in odnos do zdravih lokalno značilnih jedi med mladostniki. Tudi z letošnjo akcijo, ki je bila posvečena zaprtju javnih kuhinj v preteklem letu in ki je temeljila na boju proti zavržkom hrane, se je v delovanju projekta zgodil premik v merljivih in predvsem nemerljivih ciljih, ki so dosegli srca nas vseh. Sprva enoličen nagovor: »kuhajmo joto«, je še enkrat dokazal raznolikost slovenske kuhinje, ki se v malenkostih ali nekaterih opaznejših segmentih spreminja iz regije v regijo ali iz kraja v kraj. Doživeli smo razcvet jedi na žlico, ki jim botrujeta kislo zelje in repa ter ob enem okušali spremljevalne jedi, ki jih tudi v 11ih letih brskanja po kulinarični, dodobra pozabljeni zgodovini, še nismo našli. To dokazuje, da imamo še veliko dela in se že veselimo novih dogodivščin.

Mladi kuharji navdušili na Svetovnem prehranskem forumu v Rimu

Letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, rdeča nit tokratnega foruma pa je bila »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Na srečanje so vabljeni predstavniki mladih iz vsega sveta, Slovenijo pa so letos zastopali mladi kuharski mojstri iz projekta Kuhnapato. Slednjega je v okviru stranskega dogodka ob robu Svetovnega prehranskega foruma predstavila četverica osnovnošolcev z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini, ki je strokovno občinstvo med drugim navdušila tudi s pripravo tradicionalnih sezonskih jedi.

Več

Otroci v okviru projekta Kuhnapato navdušujejo!

Tudi mene, vsak dan ali ob vsaki aktivnosti, pa čeprav sem bila pred leti sama tvorec ideje o projektu, ki se iz leta v leto razvija in rase. Glede na to, da sem dodobra vpeta v operativne postopke organizacije, je včasih težko celoto videti tako, kot jo vidi Slovenija, ki so ji naše vsebine, veščine in informacije tudi namenjene. Osnovna ciljna skupina so osnovnošolci in po novem tudi predšolski otroci, na katere sem izjemno ponosna, saj uresničujejo in v večini presegajo zastavljene cilje tudi na način prenosa znanj in informacij ostalim starostnim ali ciljnim skupinam. Tudi po nekaj letih presenečajo tako z jedmi dediščine, za katere bi si morda kdo mislil, da smo jih že izčrpali, postopki in znanjem uporabe domačih sestavin v okusnih jedeh njihovih – naših prednikov. Z veseljem in častjo uporabljamo kakovostne Sparove izdelke, ki so podlaga za okusne kreacije regijsko značilnih jedi in s tem razvoj kulinaričnega znanja mladostnikov. Ponosni in počaščeni smo, da nam podjetje Spar Slovenija že nekaj let omogoča izvajanje projekta, ki je nujni sestavni del splošne izobrazbe mladostnikov, predvsem pa motiviranja k zavedanju o pomembnosti trajnostnega obnašanja in zdravega načina življenja. Ob enem se podjetju Spar Slovenija zahvaljujemo za pomoč pri širjenju poslanstva med Slovenci, kar je eden naših glavnih namenov. Tudi v bodoče se bomo potrudili zagotavljati najvišjo kvaliteto dela in skrbeti za atraktivnost, ki bo navduševala tako Sparove kupce, kot celotno Slovenijo.

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato

Preverite odlične recepte, ki so nastali v sklopu projekta KUHNA PA TO!

Velikonočni recepti

OVITA JAJČKA S HRENOVIM NADEVOM

1. 2 jajci skuhamo na trdo, olupimo, prerežemo na pol in izdolbemo rumenjak.

2. Tega razdrobimo in zmešamo z malo naribanega hrena (1 žlica), dodamo ščepec soli in pol žličke bučnega olja. Če želite, lahko hren zmešate brez dodanega rumenjaka.

3. Pest regrata prelijemo z vrelo vodo in spasiramo.

4. Kuhani polovici jajca (beljak) ovijemo v rezino slanine in na hitro opečemo na plošči (v ponvi).

5. Napolnimo s hrenom in postrežemo na regratu. Dodamo lahko spomladansko cvetje.

POLNJENA JAJČKA NA PEČENIH JABOLČNIH REZINAH

1. Trdo kuhana jajca olupimo in izdolbemo. Rumenjak razdrobimo v posodici.

2. Naribamo hren in jabolko ter zmešamo z rumenjakom.

3. Dodamo žličko kisa in ščepec soli ter pustimo stati vsaj nekaj minut.

4. Pest regrata in kopriv prelijemo z vodo, odcedimo in spasiramo.

5. S to maso napolnimo beljake in postrežemo s hrenom.

6. Jabolka narežemo na tanke rezine in jih popečemo na plošči brez maščobe.

7. Na kolobarjih postrežemo velikonočna jajčka.

JABOLKA IN JAJČKA NA HRENOVI POSTELJICI

1. Jabolko naribamo in dodamo pest naribanega hrena.

2. Vmešamo žličko kisa, ščepec soli in nekaj kapljic lanenega ali orehovega olja.

3. Redkvice naribamo in vmešamo v hren.

4. Natje narežemo, poparimo in spasiramo v pire.

5. Narežemo eno jabolko in dve trdo kuhani jajci ter vse skupaj postrežemo na hrenu s pirejem redkvičinega natja.

FUJE

1. Naribamo hren in nekaj žlic zmešamo z 2 žlicama kisle smetane, nasekljanim drobnjakom in vsaj 3 žlicami vode, kjer se je kuhala šunka.

2. Velikonočni kruh (pinco) natrgamo na koščke, namočimo v vodi od šunke, dodamo pest hrena in oblikujemo svaljke.

3. Postrežemo na rezinah šunke.

HRENOVI ŽLIČNIKI NA PESINO-JABOLČNI POSTELJICI

1. 1 dl sladke smetane pogrejemo in v njej stopimo pol tablice bele čokolade. Mešamo, da nastane gladka masa in na koncu vmešamo 3 žlice na drobno naribanega hrena.

2. Pustimo ohladiti, nato postavimo skledo v zamrzovalnik in vsake nekaj minut premešamo, da se masa ne strdi preveč.

3. V ponvi karameliziramo 1 žlico sladkorja, zalijemo z nesladkanim sokom rdeče pese in dodamo 2 naribani jabolki. Kuhamo toliko časa, da se jabolki razpustita in nastane čežana.

4. Ohladimo, da se masa malce zgosti in postrežemo s hrenovim žličnikom.

5. Potresemo s svežo meto, drobljenimi lešniki in spomladanskim cvetjem.

#KuhajDoma … no skoraj - ali pač – pod domačo češnjo.

Junij 2020

Ocenili smo, da je čas za korak naprej, čas za nove zgodbe, za posluh in prisluh otrokom.. In njihovim zamislim, tokrat iz OŠ Dornberk (ujeli smo jih še zadnji dan doma), ki so željni novih kuharskih dogodivščin, »zagrabili« vabilo sošolca na »piknik«, ki so ga ustvarili skupaj.
Kosilo so z nekaj izdelki, ki sooblikujejo slovensko kulinarično tradicijo trgovin Spar, nabrali kar okoli hiše. Tako preprosto je izgledalo, ko so med in z divjimi travami kreirali zamisli, tako učeno, ko so vihteli kuhalnice, tako logično, ko so odrezali še malo divjega koromača, medrjavke in srčnega zelja za v polentino juho, tako pristno, ko so svojim nonam, brez katerih ne mine kuharska akcija, pomagali oluščiti pravkar nabran mladi grah, tako pogumno, ko so kokošim izmaknili »še tolpa« jajca, tako usklajeno, ko so si delili spretnostne naloge priprave podrobnosti, tako prikupno, ko so se med kuhanjem posladkali s temno rdečimi hrustavkami, ki so jim bingljale nad glavo.

Bolj učeno bi temu lahko rekli trajnostni razvoj, odgovornost in čut do narave, skrb za zdravje duha in telesa in učenje za življenje nujnih spretnosti, k čemur pripomore spodbuda s strani celotne šole, smisel za motivacijo učiteljice Mateje Skočir in čut za neprisiljeno podajanje kuharskega znanja zunanjega mentorja, kuharja Matjaža Šinigoja . Vendar otroci, vrsto let vključeni v projekt Kuhnapato, delujoč s pomočjo Ministrstva za zdravje pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, tako živijo. Zlitje s sezono, svojo bližnjo ali najbližjo okolico, poznavanje divjih in doma pridelanih sestavin, njihove učinkovite uporabe, da na prvi pogled preproste jedi, dobijo »angelski« okus, je samoumevno, kot je samoumevno veselje do dela in sodelovanja, kar se kaže pri šolskih in rezultatih na vseh področjih, tudi takih, ki jim rečemo dolgoročno zdravje.

Tekst pripravila: Anka Peljhan

Kuhnapato tudi v vrtcih

Nikoli ni prezgodaj za kuhanje -  to z navdušenjem dokazujejo predšolski otroci, ki smo jih tokrat še pod nadzorom starejših – osnovnošolskih prijateljev vključili v program Kuhnapato.
V letošnjem šolskem letu nadgrajujemo program, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter s pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija. Dejavnost z delnimi prilagoditvami starostnim skupinam širimo v vrtce.
V prvi fazi smo malčke povabili v »kuhinje« ali gospodinjske učilnice njihovih osnovnošolskih prijateljev. Tako so v Dornberku, Škocjanu na Dolenjskem in na mednarodnem oddelku OŠ Danile Kumar v Ljubljani za kuhalnice prijeli skupaj. In oboji so se naučili nekaj novega! Predšolski ter nekaj otrok iz prvega razreda je osvojilo nove spretnosti, v bistvu so nas presenetili, kaj zmorejo – in že znajo! Osnovnošolci pa so imeli učno uro podajanja znanja, ki je eden izmed ciljev programa Kuhnapato. Tudi mi smo odnesli svoje, predvsem potrditev, da ni pre-zgodaj tudi, ko otrok komaj seže preko mize. Po okusnih, za oko privlačnih rezultatih sodeč, od katerih ni ostalo nič, je akcija uspela.

Foto: Helena Kermelj in Saša Prelesnik
Več na www.kuhanapato.si in na Facebook profilu

V letu 2019 smo s projektom Kuhnapato zakuhali marsikaj slastnega! Oglejte si videe: