Kuhnapato

ŽE 5 LET PODPIRAMO MLADE KUHARJE

Projekt Kuhnapato že 10 let z uporabno vsebino, neformalnimi učnimi načini ter sodobnimi motivacijskimi prijemi spodbuja mladostnike k zdravemu načinu prehranjevanja in tradicionalnim pristopom k pripravi obrokov. V vseh teh letih jim je uspelo mladino in širšo javnost spomniti na slovensko kulinarično tradicijo, najti pozabljene jedi naših prednikov ter povezati sezonsko-lokalne sestavine v zdrave in hranilne obroke.

Čeprav je bilo preteklo šolsko leto precej drugačno, je sodelujočim v projektu uspelo konitinuirano usmerjati in učiti otroke o zgodovini in pripravi tradicionalnih slovenskih jedi. Danes se projekt ponaša z več kot 6000 sodelujočimi otroki v skoraj 100 slovenskih šolah in veliko podporo izobraževalnih ustanov. V tem času so organizirali 5 nastopov za javnost pred trgovinami SPAR in INTERSPAR.

Projekt pa ni prepoznaven le v slovenskem prostoru, saj je vzbudil zanimanje tudi v tujini. V letu 2018 je Evropska komisija projekt uvrstila med 10 najboljših praks na področju EU za zagotavljanje zdravega in trajnostnega načina življenja. Projekt je vključen v aktivnost Gastronomska regija Evrope, kar bo Slovenija v letu 2021, kot prva država v celoti. Ustanovitelji projekta Kuhnapato so s svojim poslovnim modelom pred kratkim seznanili predstavnike ukrajinskega šolskega sistema, konec julija pa se bodo v Rimu predstavili na Food System Summit simpoziju svetovne razsežnosti, na katerem bo osredja tematika zasledovanje ciljev trajnostnega razvoja v prehrani.

Več na Kuhnapato

Velikonočni recepti

OVITA JAJČKA S HRENOVIM NADEVOM

1. 2 jajci skuhamo na trdo, olupimo, prerežemo na pol in izdolbemo rumenjak.

2. Tega razdrobimo in zmešamo z malo naribanega hrena (1 žlica), dodamo ščepec soli in pol žličke bučnega olja. Če želite, lahko hren zmešate brez dodanega rumenjaka.

3. Pest regrata prelijemo z vrelo vodo in spasiramo.

4. Kuhani polovici jajca (beljak) ovijemo v rezino slanine in na hitro opečemo na plošči (v ponvi).

5. Napolnimo s hrenom in postrežemo na regratu. Dodamo lahko spomladansko cvetje.

POLNJENA JAJČKA NA PEČENIH JABOLČNIH REZINAH

1. Trdo kuhana jajca olupimo in izdolbemo. Rumenjak razdrobimo v posodici.

2. Naribamo hren in jabolko ter zmešamo z rumenjakom.

3. Dodamo žličko kisa in ščepec soli ter pustimo stati vsaj nekaj minut.

4. Pest regrata in kopriv prelijemo z vodo, odcedimo in spasiramo.

5. S to maso napolnimo beljake in postrežemo s hrenom.

6. Jabolka narežemo na tanke rezine in jih popečemo na plošči brez maščobe.

7. Na kolobarjih postrežemo velikonočna jajčka.

JABOLKA IN JAJČKA NA HRENOVI POSTELJICI

1. Jabolko naribamo in dodamo pest naribanega hrena.

2. Vmešamo žličko kisa, ščepec soli in nekaj kapljic lanenega ali orehovega olja.

3. Redkvice naribamo in vmešamo v hren.

4. Natje narežemo, poparimo in spasiramo v pire.

5. Narežemo eno jabolko in dve trdo kuhani jajci ter vse skupaj postrežemo na hrenu s pirejem redkvičinega natja.

FUJE

1. Naribamo hren in nekaj žlic zmešamo z 2 žlicama kisle smetane, nasekljanim drobnjakom in vsaj 3 žlicami vode, kjer se je kuhala šunka.

2. Velikonočni kruh (pinco) natrgamo na koščke, namočimo v vodi od šunke, dodamo pest hrena in oblikujemo svaljke.

3. Postrežemo na rezinah šunke.

HRENOVI ŽLIČNIKI NA PESINO-JABOLČNI POSTELJICI

1. 1 dl sladke smetane pogrejemo in v njej stopimo pol tablice bele čokolade. Mešamo, da nastane gladka masa in na koncu vmešamo 3 žlice na drobno naribanega hrena.

2. Pustimo ohladiti, nato postavimo skledo v zamrzovalnik in vsake nekaj minut premešamo, da se masa ne strdi preveč.

3. V ponvi karameliziramo 1 žlico sladkorja, zalijemo z nesladkanim sokom rdeče pese in dodamo 2 naribani jabolki. Kuhamo toliko časa, da se jabolki razpustita in nastane čežana.

4. Ohladimo, da se masa malce zgosti in postrežemo s hrenovim žličnikom.

5. Potresemo s svežo meto, drobljenimi lešniki in spomladanskim cvetjem.

Otroci v okviru projekta Kuhnapato navdušujejo!

Tudi mene, vsak dan ali ob vsaki aktivnosti, pa čeprav sem bila pred leti sama tvorec ideje o projektu, ki se iz leta v leto razvija in rase. Glede na to, da sem dodobra vpeta v operativne postopke organizacije, je včasih težko celoto videti tako, kot jo vidi Slovenija, ki so ji naše vsebine, veščine in informacije tudi namenjene. Osnovna ciljna skupina so osnovnošolci in po novem tudi predšolski otroci, na katere sem izjemno ponosna, saj uresničujejo in v večini presegajo zastavljene cilje tudi na način prenosa znanj in informacij ostalim starostnim ali ciljnim skupinam. Tudi po nekaj letih presenečajo tako z jedmi dediščine, za katere bi si morda kdo mislil, da smo jih že izčrpali, postopki in znanjem uporabe domačih sestavin v okusnih jedeh njihovih – naših prednikov. Z veseljem in častjo uporabljamo kakovostne Sparove izdelke, ki so podlaga za okusne kreacije regijsko značilnih jedi in s tem razvoj kulinaričnega znanja mladostnikov. Ponosni in počaščeni smo, da nam podjetje Spar Slovenija že nekaj let omogoča izvajanje projekta, ki je nujni sestavni del splošne izobrazbe mladostnikov, predvsem pa motiviranja k zavedanju o pomembnosti trajnostnega obnašanja in zdravega načina življenja. Ob enem se podjetju Spar Slovenija zahvaljujemo za pomoč pri širjenju poslanstva med Slovenci, kar je eden naših glavnih namenov. Tudi v bodoče se bomo potrudili zagotavljati najvišjo kvaliteto dela in skrbeti za atraktivnost, ki bo navduševala tako Sparove kupce, kot celotno Slovenijo.

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato

#KuhajDoma … no skoraj - ali pač – pod domačo češnjo.

Junij 2020

Ocenili smo, da je čas za korak naprej, čas za nove zgodbe, za posluh in prisluh otrokom.. In njihovim zamislim, tokrat iz OŠ Dornberk (ujeli smo jih še zadnji dan doma), ki so željni novih kuharskih dogodivščin, »zagrabili« vabilo sošolca na »piknik«, ki so ga ustvarili skupaj.
Kosilo so z nekaj izdelki, ki sooblikujejo slovensko kulinarično tradicijo trgovin Spar, nabrali kar okoli hiše. Tako preprosto je izgledalo, ko so med in z divjimi travami kreirali zamisli, tako učeno, ko so vihteli kuhalnice, tako logično, ko so odrezali še malo divjega koromača, medrjavke in srčnega zelja za v polentino juho, tako pristno, ko so svojim nonam, brez katerih ne mine kuharska akcija, pomagali oluščiti pravkar nabran mladi grah, tako pogumno, ko so kokošim izmaknili »še tolpa« jajca, tako usklajeno, ko so si delili spretnostne naloge priprave podrobnosti, tako prikupno, ko so se med kuhanjem posladkali s temno rdečimi hrustavkami, ki so jim bingljale nad glavo.

Bolj učeno bi temu lahko rekli trajnostni razvoj, odgovornost in čut do narave, skrb za zdravje duha in telesa in učenje za življenje nujnih spretnosti, k čemur pripomore spodbuda s strani celotne šole, smisel za motivacijo učiteljice Mateje Skočir in čut za neprisiljeno podajanje kuharskega znanja zunanjega mentorja, kuharja Matjaža Šinigoja . Vendar otroci, vrsto let vključeni v projekt Kuhnapato, delujoč s pomočjo Ministrstva za zdravje pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, tako živijo. Zlitje s sezono, svojo bližnjo ali najbližjo okolico, poznavanje divjih in doma pridelanih sestavin, njihove učinkovite uporabe, da na prvi pogled preproste jedi, dobijo »angelski« okus, je samoumevno, kot je samoumevno veselje do dela in sodelovanja, kar se kaže pri šolskih in rezultatih na vseh področjih, tudi takih, ki jim rečemo dolgoročno zdravje.

Tekst pripravila: Anka Peljhan

Kuhnapato tudi v vrtcih

Nikoli ni prezgodaj za kuhanje -  to z navdušenjem dokazujejo predšolski otroci, ki smo jih tokrat še pod nadzorom starejših – osnovnošolskih prijateljev vključili v program Kuhnapato.
V letošnjem šolskem letu nadgrajujemo program, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter s pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija. Dejavnost z delnimi prilagoditvami starostnim skupinam širimo v vrtce.
V prvi fazi smo malčke povabili v »kuhinje« ali gospodinjske učilnice njihovih osnovnošolskih prijateljev. Tako so v Dornberku, Škocjanu na Dolenjskem in na mednarodnem oddelku OŠ Danile Kumar v Ljubljani za kuhalnice prijeli skupaj. In oboji so se naučili nekaj novega! Predšolski ter nekaj otrok iz prvega razreda je osvojilo nove spretnosti, v bistvu so nas presenetili, kaj zmorejo – in že znajo! Osnovnošolci pa so imeli učno uro podajanja znanja, ki je eden izmed ciljev programa Kuhnapato. Tudi mi smo odnesli svoje, predvsem potrditev, da ni pre-zgodaj tudi, ko otrok komaj seže preko mize. Po okusnih, za oko privlačnih rezultatih sodeč, od katerih ni ostalo nič, je akcija uspela.

Foto: Helena Kermelj in Saša Prelesnik
Več na www.kuhanapato.si in na Facebook profilu

V letu 2019 smo s projektom Kuhnapato zakuhali marsikaj slastnega! Oglejte si videe:

Kuhnapato - sklepni dogodek v Novem mestu

Letošnjo epizodo, osmo po vrsti, so sklenili osnovnošolci Dolenjske. Kot njihovi vrstniki po vsej Sloveniji, so (zaradi številčnosti) na dveh dogodkih (23.4. in 24.4.2019) v trgovskem centru Qlandia Novo mesto, pred trgovino Interspar, javnosti ponudili jedi, ki so jih čez leto kuhali za svoje sošolce. Seveda pohvale tudi njim, ki so ponovno dokazali, da se projekt Kuhnapato iz leta v leto razvija v več smeri.

Številčnost sodelujočih, ki se, ko smo pred tremi leti s pobudo, sofinanciranjem Ministrstva za zdravje in delom pod »streho« Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija, stopili v šolske kuhinje, povečuje. Vendar je to le del zavidljivih rezultatov.

Otroci med 3. in 9. razredom osnovne šole (ponekod so bili vključeni tudi prvošolci) nam z vsako gesto dajo vedeti, da sprejemajo poslanstvo našega projekta - svojega dela, kar pomeni sobivanje z naravo: črpanje sezonskih sestavin iz okolice, uporaba le teh v tradicionalnih jedeh, ki jih nekateri bolj drugi še malce manj spretno prilagajajo današnjim potrebam telesa. Sprva so tekmovanja, kjer so pod prste otrokom gledali najboljši slovenski chefi, narekovala izjemnost tudi v okusih, oblikah in inovativnosti predstavitev, a postali smo zreli – dovolj, da se vso pridobljeno znanje, veščine, ljubezen do zdrave hrane … neguje naprej. V bistvu nivo vsega izvedenega narašča, kot so boljši rezultati.

K temu so letos ponovno pripomogle tudi nekatere enote CŠOD, kjer so na izjemno kvaliteten način motivirali otroke OŠ, ki se zaradi takih ali drugih razlogov za osnovni del niso odločili.

Po toliko letih lahko tudi potrdimo, da premikamo mišljenje starejših generacij, s pomočjo otroškega entuziazma ter tudi medijev. Nešteto domala pozabljenih jedi, ki ponovno burijo domišljijo in pripomorejo k pestrosti prazničnih, gostinskih ali pa kar vsakodnevnih miz tudi pri nas vseh doma, ne-nazadnje Slovenijo postavlja na kulinarični zemljevid sveta, kar je še posebej v zadnjem času tudi oprijemljivo očitno. Vendar pa je naša osnovna ciljna populacija, se pravi osnovnošolci Slovenije, na poti k odgovornemu, samostojnemu ali samoiniciativnemu načinu življenja, katerega pomemben del je hrana. Rezultati kažejo, da so posrkali izjemno koristne informacije, ki so jih pridobili od številnih, v projektu sodelujočih strokovnjakov in jih ohranjajo na dolgi rok, da vedno bolj vedo: kaj jesti kdaj in zakaj in da je zelo pomembno kako »to« izgleda. Jedi znajo ovrednotiti, povezati s kulturnim okoljem, kot je to v času njihovih babic, non, mam … tudi bilo.

Zato si lahko ponovno s ponosom voščimo: Dober tek Slovenija, vsak dan!

več na www.kuhnapato.si ter na Facebook: Kuhnapato Projekt

Kuhnapato - tradicija Ljubljane z okolico in predlogi za velikonočno mizo

Kot se za naše glavno mesto spodobi, se je v torek, 16.4.2019, vila vrsta pred stojnicami osnovnošolcev Ljubljane in okolice vse do Trbovelj. V ljubljanskem Cityparku pred Intersparom so mladi kuharji najrazličnejših starosti (osnovne šole) pripravljali jedi, ki so bile sestavni del zdravih tradicionalnih obrokov za sošolce čez leto. Nekatere pa so prilagodili letnemu času in predvsem prihajajočim velikonočnim praznikom, ki so kot pomemben kulturni mejnik pustili izjemen pečat v prehranski dediščini. Seveda po vsej državi, a tokrat izstopa Ljubljana, ki se je tudi v preteklosti ponašala z bogato ponudbo na tržnici, ki je gospodinjam z višjo kupno močjo nudila izdatne sestavine za pripravo klasičnih in inovativnih prazničnih jedi. Kar nekaj zanimivih predlogov se je zbralo izpod prstov otrok, kjer bi izpostavili špehove cmočke, pa pehtranove palačinke, klasičen skutni štrukelj in take, popestrene s korenčkom, čemažem ipd, da bi relativno izdatne jedi bile lažje in tako tudi praznično počutje temu primerno.

Kuhnapato – tradicionalne jedi Pomurja v novi preobleki

Kdo bi si mislil, da »uzakonjena« tradicija Prekmurja in Prlekije, ki jo – vsaj tisto na krožnikih, poznamo kot zelo izdatno v vsakem pomenu, dovoljuje preobrazbo!? To so včeraj potrdili osnovnošolci v okviru projekta Kuhnapato, ki so v BTC Murska Sobota pred Intersparom uprizorili odlično predstavo. Njihova naloga se namreč glasi: regijsko ali krajevno značilne jedi pripraviti v obliki, ki je primerna današnjim potrebam telesa, se pravi: manj maščob, mesa in pšenične moke. Zagovorniki tradicije bi vsaj v tem koncu Slovenije z lahkoto oporekali. Vendar bi se zmotili.

Navdušili so številno občinstvo z »lahko« prekmursko gibanico brez sladkorja in testa, pa langašem z jogurtom namesto krompirja, ta-pravimi žganci s kislim zeljem, sarmice pa so zavijali, kot da to počnejo že vse življenjeJ

Vse to pa ni bila le enodnevna »muha«. S projektom se namreč znanja in veščine ter prepričanja o prilagoditvah jedi trudimo vcepiti dolgoročno – tako otrokom, kot preko njih nam vsem. Pohvala skupine, da so svoje šolsko kuharsko osebje, ki se prav rado oklepa zakorenijneih prepričanj iz preteklosti, uspeli »premakniti«, jim dokazali, da se tudi v veliki kuhinji lahko »preživi« brez pšenične moke in pretiranih količin maščob (na vsakodnevni ravni!), je zmaga! Tokrat majhna – lokalna, a take na različnih koncih Slovenije sestavljajo velike dosežke, ki se sicer ne merijo v številkah, a morda še bolj pripomorejo k zagotavljanju dolgoročnega zdravja in zadovoljstva nas vseh.

Kuhnapato - zanimive ugotovitve in potrditve pisane druščine kuharjev v Celju

Mladi kuharski mojstri, ki so čez leto snovali in udejanjali ideje v šolskih kuhinjah Posavja, Kozjanskega in Savinjske doline, so se tokrat predstavili publiki v Celju.

Pred Intersparom v celjskem Citycentru so prikazali veščine, ki po kvaliteti niso prav nič odstopale od tistih, ko so jim pod prste gledali priznani slovenski Chefi na dokaj strogih tekmovanjih. Svojo zrelost in lojalnost raziskovanju prehranske dediščine z znanjem o prilagajanju jedi v dobro dolgoročnemu zdravju so s črpanjem sezonskih sestavin iz okolice prikazali številni javnosti. Očarali niso le z otroško navdušenostjo, saj so njihovi izdelki bili za 10 točk – od prvega do zadnjega – tako po videzu, okusu in vsebnosti. Ker pa za dobro hrano vedno tiči zanimiva zgodba, so postregli tudi s tem.

Poleg obilne (še zimske) zelenjave, ki se je znašla v različnih regijsko značilnih enolončnicah, je  vredno izpostaviti naklonjenost prihajajočim velikonočnim praznikom in vodi (z ostanki šunke), kjer se je kuhala. Le-ta nam ponuja paleto krajevnih posebnosti, ki so včasih bile odraz gospodarnosti in iznajdljivosti gospodinj, z najrazličnejšimi imeni. »Prekajena« juha ali »ubrušena«, kjer »brušenje« sicer predstavlja zakuho ter še vrsto imen, ki so posejana po vsej deželi, nas opominja, da tudi tokrat velja to »sveto« vodo porabiti na inovativen način v skladu s tradicijo.

Prav na območju Posavja z Dolenjsko, Notranjsko najdemo izvor prazničnih, »boljših« ali obrednih kruhov, ki so in naj še vedno krasijo velikonočno mizo ob ostalih nujnih predstavnikih tega praznika. Očara njihova oblika in okus, predvsem pa ročne veščine mladih mojstrov, ki so tokrat svojega (po pričevanju prednikov) poimenovali kar »sonček«.

Srečali pa smo se s še enim izjemnim momentom, ki »krasi« naše delo skozi leta: »mutacije« jedi in imen od kraja do kraja. Na prvi pogled bi jo poimenovali po znanem gastronomskem predstavniku Kozjanskega: kozjanska kruhova potica, a tokrat je šlo za sorodno »zidano potico« z izvorom v Dobju, ki nas je opomnila, da po vseh letih »vreča« ali zakladnica prehranske, dodobra pozabljene dediščine, še ni prazna.

Kuhnapato - jedi iz šolskih kuhinj tokrat za javnost

Tradicionalne, regijsko značilne jedi, ki jih tudi letos osnovnošolci snujejo za svoje sošolce v velikih šolskih kuhinjah, smo se odločili predstaviti javnosti in tako spodbuditi nas – vas k pripravi le teh s preobrazbo – prilagojeno današnjim potrebam telesa.

V okviru projekta Kuhnapato, ki deluje pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje in pod pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija, osnovnošolci Slovenije nastopajo za javnost in pojasnjujejo načine priprave z razlogi za ohranjanje dolgoročnega zdravja.

Skupine 75 osnovnih šol ali preko 3000 otrok svoje delo želi deliti z nami - vami in ponuditi jedi iz šolskih kuhinj, oblikovno dodelane z dodatki pomladi. Upoštevali so zapovedi tradicije, letnih časov in danosti narave, tudi želje svojih vrstnikov in načrtovalcev prehrane.

Obiščete jih lahko v izbranih trgovskih centrih pred Interspari. Vabljeni v spodbudo, na pokušino in oceno jedi, ki bo otroke motivirala k nadaljnjemu ustvarjanju za dolgoročno zdravje.

Letošnji krstni nastop smo izvedli 25. 3.  pred INTERSPAROM v Qlandii Ptuj in navdušili številne obiskovalce ter napovedali kvalitetno karavano zanimivih pokušin.

GENERALNI SPONZOR PROJEKTA KUHNAPATO

Šolske kuhinje dobivajo podmladek!

Na dan slovenske hrane, 16.11.2018, se je uradno začela osma epizoda projekta Kuhnapato. Naloga otrok slovenskih osnovnih šol je:

  • raziskovanje lastne kulinarične zgodovine
  • prilagoditev jedi prednikov na današnje potrebe telesa
  • spodbuditi otroke in posledično ostalo javnost k zdravemu, uspešnemu in trajnostno odgovornemu načinu življenja.


Letos sodeluje v projektu 70 osnovnih šol in 4 enote Centra šolskih in obšolskih. Tako bo preko 3000 otrok vsaj enkrat mesečno prevzelo glavno vlogo v šolskih kuhinjah ali vsaj nudilo izdatno pomoč kuharskemu osebju ter pripravljalo zdrave tradicionalne obroke za svoje sošolce.

Projekt Kuhnapato deluje s sodobnimi motivacijskimi pristopi, neformalnimi učnimi načini, zanimivo in uporabno vsebino, spodbuja mladostnike, da sprejmejo zdrav način življenja, kot samoumeven.
Z osnovnim poslanstvom: uporabiti sezonske sestavine, se ozreti po danostih narave in vzeti, kar nam ponuja ter osnovne sestavine uporabiti v vsakodnevnih - za regijo značilnih ali tradicionalnih jedeh: koristiti raznolike vrste zelenjave in sadja, v močnate jedi vplesti kaše ter se tako izogniti pretiranim količinam maščobe, ogljikovih hidratov in sladkorja, želimo mladostnike opremiti z osnovnim znanjem o prisluhu potreb telesa glede na življenjski slog.

»Kaj jesti kdaj in zakaj« nadgrajujemo z letno tematiko, ki razširja obzorje poznavanja izvora sestavin ali jedi, ki danes predstavljajo stebre ali osnovo slovenske gastronomije. Tako je letošnja naloga otrok raziskati poti in vzroke, zaradi katerih so številne jedi ali sestavine obtičale na območju Slovenije ter se prilagodile kulturnim ali geografskim posebnostim.

Obeta se nam okusna, zdrava sezona na temeljih tradicije zato velja le dodati: Dober tek Slovenija!

Več o projektu na www.kuhnapato.si, in na Facebook: Kuhnapato Projekt.

EVROPSKE POHVALE PROJEKTU KUHNAPATO

Evropska komisija – DG SANTE ali Generalni direktorat za zdravje in varno hrano »Health and Food Safety«, odgovoren za EU politiko o varovanju zdravja v smeri prehrane,  je uvrstil projekt Kuhnapato ali »Otroci otrokom pripravimo zdrav tradicionalen obrok«, med najboljše prakse za zagotavljanje zdravega in trajnostnega načina življenja, na ravni Evropske Unije!

Projekt je bil spoznan kot odličen zaradi svoje drugačnosti, motivacijskih pristopov in širine, ki mladostnikom omogočajo srkanje verodostojnih informacij in dolgoročnega ohranjanja le-teh, posredovanja osvojenih znanj mlajšim ter posrednega vpliva na ohranjanje dolgoročnega zdravja vseh ostalih javnosti.

Kandidatura je bila vložena na podlagi pobude Ministrstva za zdravje RS v mesecu juliju preko portala Evropske komisije za »Best Practise – Public Health«

Omenjeno priznanje pa ob navdušenju in časti nalaga dodatno odgovornost, saj bomo projekt z namenom uvrstiti se na sam vrh, zagovarjali na konferenci z naslovom »People's Food – Peolpe's Health«, ki bo konec novembra na Dunaju z razlogom predsedovanja Avstrije EU. To bo ob enem priložnost seznaniti strokovno Evropo o našem delu ter morda prakso prenesti v druga okolja.

Omenjeno priznanje je dokaz, da se s srčnostjo in vero lahko naredi ogromno!

Projekt Kuhnapato, ki ga podpiramo tudi v novem šolskem letu, se bo tudi v prihodnje potrudil biti učinkovit, atraktiven ter tako k sodelovanju pritegnil še več udeležencev in »zakuhal« nepozabne zgodbe za vse nas – in vas!

S projektom Kuhnapato smo sodelovali že v letu 2018. Oglejte si videe: