KUHNAPATO

Že 7. leto podpiramo mlade kuharje

Projekt Kuhnapato že 12. šolsko leto z motivacijskimi pristopi, ki povezujejo formalni in neformalni učni proces, spodbuja mladostnike k zdravemu, trajnostnemu in tako predvsem odgovornemu načinu življenja. Podjetje Spar Slovenija s svojo podporo in kakovostnimi izdelki že 7 let pomaga uresničevati zahtevne cilje, ki vključujejo obujanje lastne kulinarične tradicije, koriščenje sezonskih sestavin iz okolice in pripravo jedi, ki sovpadajo letnemu času ali nekaterim kulinaričnim mejnikom, kot so prazniki, pred ali po praznična obdobja ter ostali običaji. Z možnostjo nastopov v nakupovalnih centrih, pred trgovinami Spar ali Interspar, pa otroci dobivajo dodatno potrditev, veselje ali vnemo, ki je podlaga dolgoročni lojalnosti vseh pomembnih znanj in veščin, ki jih pridobijo v projektu.

Vsako leto se za sodelovanje odloči več slovenskih osnovnih šol, ki vsako leto omogočijo sodelovanje večjemu številu otrok znotraj ustanov. Tako v letošnjem letu v projektu sodeluje preko 100 osnovnih šol širom Slovenije in 10 enot CŠOD, ki prispeva pomemben delež pri uresničevanju poslanstva projekta, saj nagovarja tiste osnovne šole, ki se iz najrazličnejših razlogov ne morejo priključiti osnovnemu delu. Lahko potrdimo, da v enem šolskem letu sodeluje preko 6000 mladostnikov, ki svoje znanje in navdušenje prenašajo na mlajše in starejše generacije.

Otroci v okviru projekta Kuhnapato navdušujejo!

Tudi mene, vsak dan ali ob vsaki aktivnosti, pa čeprav sem bila pred leti sama tvorec ideje o projektu, ki se iz leta v leto razvija in rase. Glede na to, da sem dodobra vpeta v operativne postopke organizacije, je včasih težko celoto videti tako, kot jo vidi Slovenija, ki so ji naše vsebine, veščine in informacije tudi namenjene. Osnovna ciljna skupina so osnovnošolci in po novem tudi predšolski otroci, na katere sem izjemno ponosna, saj uresničujejo in v večini presegajo zastavljene cilje tudi na način prenosa znanj in informacij ostalim starostnim ali ciljnim skupinam. Tudi po nekaj letih presenečajo tako z jedmi dediščine, za katere bi si morda kdo mislil, da smo jih že izčrpali, postopki in znanjem uporabe domačih sestavin v okusnih jedeh njihovih – naših prednikov. Z veseljem in častjo uporabljamo kakovostne Sparove izdelke, ki so podlaga za okusne kreacije regijsko značilnih jedi in s tem razvoj kulinaričnega znanja mladostnikov. Ponosni in počaščeni smo, da nam podjetje Spar Slovenija že nekaj let omogoča izvajanje projekta, ki je nujni sestavni del splošne izobrazbe mladostnikov, predvsem pa motiviranja k zavedanju o pomembnosti trajnostnega obnašanja in zdravega načina življenja. Ob enem se podjetju Spar Slovenija zahvaljujemo za pomoč pri širjenju poslanstva med Slovenci, kar je eden naših glavnih namenov. Tudi v bodoče se bomo potrudili zagotavljati najvišjo kvaliteto dela in skrbeti za atraktivnost, ki bo navduševala tako Sparove kupce, kot celotno Slovenijo.

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato

Preverite odlične recepte, ki so nastali v sklopu projekta KUHNA PA TO!

PROJEKT KUHOZNALCI

V letu 2023 smo projekt Kuhnapato še dodatno začinili: spoznajte Kuhoznalce!
Gre za serijo šestih spletnih oddaj, v katerih so nam otroci iz šestih različnih osnovnih šol predstavili prav toliko zanimivih lokalnih jedi. Poglejte spodnje videe in recepte ter si razširite kulinarična obzorja: Kuhoznalci nas namreč v videih navdušijo za stare/nove jedi in nam pokažejo da se za besedno zvezo “kuhinja, kot iz časov naših babic” skriva veliko več kot le goveja juha, pečenka in štrudelj.

Spoznajte Kuhoznalce!

Recepti naših Kuhoznalcev

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz