
KUHNAPATO
Že 6. leto podpiramo mlade kuharje
Projekt Kuhnapato, ki že 11. šolsko leto z motivacijskimi pristopi, ki povezujejo formalni in neformalni učni proces, spodbuja mladostnike k zdravemu, trajnostnemu in tako predvsem odgovornemu načinu življenja. Podjetje Spar Slovenija s svojo podporo in kakovostnimi izdelki že 6 let pomaga uresničevati zahtevne cilje, ki vključujejo obujanje lastne kulinarične tradicije, koriščenje sezonskih sestavin iz okolice in pripravo jedi, ki sovpadajo letnemu času ali nekaterim kulinaričnim mejnikom, kot so prazniki, pred ali po praznična obdobja ter ostali običaji. Z možnostjo nastopov v nakupovalnih centrih, pred trgovinami Spar ali Interspar, pa otroci dobivajo dodatno potrditev, veselje ali vnemo, ki je podlaga dolgoročni lojalnosti vseh pomembnih znanj in veščin, ki jih pridobijo v projektu.
Vsako leto se za sodelovanje odloči več slovenskih osnovnih šol, ki vsako leto omogočijo sodelovanje večjemu številu otrok znotraj ustanov. Tako v letošnjem letu v projektu sodeluje preko 100 osnovnih šol širom Slovenije in 10 enot CŠOD, ki prispeva pomemben delež pri uresničevanju poslanstva projekta, saj nagovarja tiste osnovne šole, ki se iz najrazličnejših razlogov ne morejo priključiti osnovnemu delu. Lahko potrdimo, da v enem šolskem letu sodeluje preko 6000 mladostnikov, ki svoje znanje in navdušenje prenašajo na mlajše in starejše generacije.

Po drugačnem letu, ki je za nami, se je pokazalo, da je zavedanje o zdravem in trajnostnem načinu življenja, predvsem kar se tiče prehrane, doseglo visoko stopnjo tako med učitelji ali odločevalci o sodelovanju, kot med mladostniki, katerih število se povečuje tudi med letom.
S pripravo tradicionalnih zdravih obrokov v šolskih kuhinjah in/ali gospodinjskih učilnicah otroci premikajo okuse in odnos do zdravih lokalno značilnih jedi med mladostniki. Tudi z letošnjo akcijo, ki je bila posvečena zaprtju javnih kuhinj v preteklem letu in ki je temeljila na boju proti zavržkom hrane, se je v delovanju projekta zgodil premik v merljivih in predvsem nemerljivih ciljih, ki so dosegli srca nas vseh. Sprva enoličen nagovor: »kuhajmo joto«, je še enkrat dokazal raznolikost slovenske kuhinje, ki se v malenkostih ali nekaterih opaznejših segmentih spreminja iz regije v regijo ali iz kraja v kraj. Doživeli smo razcvet jedi na žlico, ki jim botrujeta kislo zelje in repa ter ob enem okušali spremljevalne jedi, ki jih tudi v 11ih letih brskanja po kulinarični, dodobra pozabljeni zgodovini, še nismo našli. To dokazuje, da imamo še veliko dela in se že veselimo novih dogodivščin.
Mladi kuharji navdušili na Svetovnem prehranskem forumu v Rimu
Letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, rdeča nit tokratnega foruma pa je bila »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Na srečanje so vabljeni predstavniki mladih iz vsega sveta, Slovenijo pa so letos zastopali mladi kuharski mojstri iz projekta Kuhnapato. Slednjega je v okviru stranskega dogodka ob robu Svetovnega prehranskega foruma predstavila četverica osnovnošolcev z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini, ki je strokovno občinstvo med drugim navdušila tudi s pripravo tradicionalnih sezonskih jedi.
Velikonočni recepti
Kuhnapato tudi v vrtcih
Nikoli ni prezgodaj za kuhanje - to z navdušenjem dokazujejo predšolski otroci, ki smo jih tokrat še pod nadzorom starejših – osnovnošolskih prijateljev vključili v program Kuhnapato.
V letošnjem šolskem letu nadgrajujemo program, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter s pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija. Dejavnost z delnimi prilagoditvami starostnim skupinam širimo v vrtce.
V prvi fazi smo malčke povabili v »kuhinje« ali gospodinjske učilnice njihovih osnovnošolskih prijateljev. Tako so v Dornberku, Škocjanu na Dolenjskem in na mednarodnem oddelku OŠ Danile Kumar v Ljubljani za kuhalnice prijeli skupaj. In oboji so se naučili nekaj novega! Predšolski ter nekaj otrok iz prvega razreda je osvojilo nove spretnosti, v bistvu so nas presenetili, kaj zmorejo – in že znajo! Osnovnošolci pa so imeli učno uro podajanja znanja, ki je eden izmed ciljev programa Kuhnapato. Tudi mi smo odnesli svoje, predvsem potrditev, da ni pre-zgodaj tudi, ko otrok komaj seže preko mize. Po okusnih, za oko privlačnih rezultatih sodeč, od katerih ni ostalo nič, je akcija uspela.
Foto: Helena Kermelj in Saša Prelesnik
Več na www.kuhanapato.si in na Facebook profilu