
20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
20
PT20M min
PT20M min
Čas kuhanja
Zelena ali šjeln je najpogosteje uporabljena rastlina v Vipavski dolini v zimskem času. Iz nje izvirajo številne jedi, najpogostejša pa je juha, ki je razlog, da otroci užijejo zeleno.
Sestavine
- Gomoljna zelena in listi 2
- Krompir (srednje velik) 4
- Čebula 1
- Slanina 100 g
- Korenček 2
- Sol
- Poper
- Citronka
- Oljčno olje
Priprava
01
Krompir olupimo, narežemo na manjše lističe in damo v posodo z mrzlo slano vodo, toliko, da ga prekrije ter kuhamo do mehkega.
02
Skuhanega delno pretlačimo v vodi, kjer se je kuhal.
03
Slanino narežemo na drobno. Čebulo nasekljamo. Oboje skupaj prepražimo v ponvi na oljčnem olju.
04
Zeleno in korenček olupimo in narežemo na drobne kockice. Dodamo čebuli. Dušimo nekaj minut.
05
Vse skupaj vsujemo v krompirjevko.
06
Dodamo vodo, začinimo in kuhamo vsaj 20 minut.
07
Proti koncu dodamo leviš in liste zelene ter pokuhamo še nekaj minut.