Šjelnovka  s polento - Kuhnapato

Šjelnovka s polento

Kuhnapato – OŠ Šturje Ajdovščina
Kuhnapato – OŠ Šturje Ajdovščina
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja

Zelena ali šjeln je najpogosteje uporabljena rastlina v Vipavski dolini v zimskem času. Iz nje izvirajo številne jedi, najpogostejša pa je juha, ki je razlog, da otroci užijejo zeleno.

Sestavine

  • Gomoljna zelena in listi 2
  • Krompir (srednje velik) 4
  • Čebula 1
  • Slanina 100 g
  • Korenček 2
  • Sol
  • Poper
  • Citronka
  • Oljčno olje

Priprava

01

Krompir olupimo, narežemo na manjše lističe in damo v posodo z mrzlo slano vodo, toliko, da ga prekrije ter kuhamo do mehkega. 

02

Skuhanega delno pretlačimo v vodi, kjer se je kuhal. 

03

Slanino narežemo na drobno. Čebulo nasekljamo. Oboje skupaj prepražimo v ponvi na oljčnem olju. 

04

Zeleno in korenček olupimo in narežemo na drobne kockice. Dodamo čebuli. Dušimo nekaj minut. 

05

Vse skupaj vsujemo v krompirjevko. 

06

Dodamo vodo, začinimo in kuhamo vsaj 20 minut. 

07

Proti koncu dodamo leviš in liste zelene ter pokuhamo še nekaj minut.