Šjelnovka  s polento - Kuhnapato

Šjelnovka s polento

Kuhnapato – OŠ Šturje Ajdovščina
Kuhnapato – OŠ Šturje Ajdovščina
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja

Zelena ali šjeln je najpogosteje uporabljena rastlina v Vipavski dolini v zimskem času. Iz nje izvirajo številne jedi, najpogostejša pa je juha, ki je razlog, da otroci užijejo zeleno.

Sestavine

  • Gomoljna zelena in listi 2
  • Krompir (srednje velik) 4
  • Čebula 1
  • Slanina 100 g
  • Korenček 2
  • Sol
  • Poper
  • Citronka
  • Oljčno olje

Priprava

01

Krompir olupimo, narežemo na manjše lističe in damo v posodo z mrzlo slano vodo, toliko, da ga prekrije ter kuhamo do mehkega. 

02

Skuhanega delno pretlačimo v vodi, kjer se je kuhal. 

03

Slanino narežemo na drobno. Čebulo nasekljamo. Oboje skupaj prepražimo v ponvi na oljčnem olju. 

04

Zeleno in korenček olupimo in narežemo na drobne kockice. Dodamo čebuli. Dušimo nekaj minut. 

05

Vse skupaj vsujemo v krompirjevko. 

06

Dodamo vodo, začinimo in kuhamo vsaj 20 minut. 

07

Proti koncu dodamo leviš in liste zelene ter pokuhamo še nekaj minut. 

Točke zvestobe

Kovčki, potovalke, nahrbtniki
Zbirajte točke zvestobe in si zagotovite potovalno opremo Oracle Red Bull Racing po zmagovalno ugodnih cenah – tudi do 75 % ceneje!

Več