Šjelnovka ali šjelnova mineštra ali šelinka - Kuhoznalci
Šjelnovka ali šjelnova mineštra ali šelinka - Kuhoznalci

Šjelnovka ali šjelnova mineštra ali šelinka

Kuhnapato - Kuhoznalci
Kuhnapato - Kuhoznalci
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave in kuhanja

Šjelnovka ali šjelnova mineštra je doma v Zgornji Vipavski dolini, pripravljali pa so jo ob trgatvi in poleg postregli krompirjevo, pogosteje pa tudi koruzno polento. Glavne sestavine šjelnovke so zelena, krompir in malo korenčka, ime pa je mineštra dobila po zelenem delu zelene, narečno šjelnu, ki je prav tako pomembna sestavina jedi.

Sestavine

  • Gomoljna zelena (ali listi zelene)
  • Krompir (srednje velik) 3
  • Čebula
  • Pršut 10 dag
  • Korenje (večje) 1
  • Sol
  • Poper
  • Citronka
  • Oljčno olje
  • Česen strok

Priprava

01

Krompir olupimo, narežemo na manjše lističe ali kocke, damo v posodo z mrzlo slano vodo ter kuhamo.

02

Skuhan krompir pretlačimo v vodi, kjer se je kuhal.

03

Panceto zrežemo na kocke ter skupaj z nasekljano čebulo in gomoljem zelene, ki smo ga olupili in narezali na lističe, popražimo v ponvi na zabeli.

 

04

Ko zadiši, jo dodamo pretlačenemu krompirju.

05

Dodamo na kocke narezan korenček.

06

Dodamo vodo, če je mineštra pregosta.

07

Dodamo še nasekljan zeleni del zelene (šjelne), sol, poper ter citronko (leviš) in česen.

08

Pustimo še nekaj časa na ognju. Ko mineštra zavre, jo odstavimo.

Šjelnovo mineštro ponudimo jo skupaj s polento ali pripravimo polentne cmočke.
Za polentne cmočke potrebujemo: paket rumene polente, šopek peteršilja (ali drobnjaka), maslo, mleko, sol, parmezan in vodo.