PT20M min
PT40M min
Ajmoht in Krumpantoč – gre za lokalni jedi, ki gresta z roko v roki in sta del zasavske zgodovine, povezane z rudarji, po zasavsko knapi. Krumpantoč je stara, nezahtevna krompirjeva jed, ki jo zasavci radi pripravljajo še danes. Ajmoht pa je zasavsko ime za obaro, starih knapov iz Posavja in zasavja seveda ne boste nikoli slišali reči, da gredo na obaro.
Sestavine
Ajmoht
- Zajčje meso 20 dag
- Slanina rezine 10 dag
- Čebula velika
- Korenje (večje)
- Gomoljna zelena polovica
- Koleraba
- Peteršilj šop
- Timijan vejica
- Drobnjak svež
- Sol
- Poper
- Lovorjev list
- Brinove jagode
- Česen glava
- Svinjska mast
- Kisla smetana
Krumpantoč
- Krompir veliki 3
- Ostra moka
- Jajca 3
- Sol
- Poper
- Peteršilj
- Svinjska mast z ocvirki
Priprava
Ajmoht
V večjem loncu segrejemo mast in na njej popražimo nasekljano čebulo.
Meso razkoščičimo, narežemo in ga popečemo na čebuli. Dušimo nekaj minut.
Dodamo na koščke narezano olupljeno zelenjavo, začinimo in zalijemo z vodo.
Kuhamo 30 – 40 minut. Po potrebi dodatno začinimo.
Na koncu dodamo nasekljana zelišča.
Postrežemo s smetano.
Krumpantoč
Surov krompir olupimo, naribamo, ožmemo.
Dodamo sol, poper, jajce in moko ter nasekljan svež peteršilj.