Štajerska kisla fižolova juha - Kuhnapato

Štajerska kisla fižolova juha

Kuhnapato – OŠ Kungota
Kuhnapato – OŠ Kungota
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
30
min
Čas kuhanja

Fižol je v zgodovini veljal kot nadomestek mesa. Na Štajerskem se ga je, in še vedno je tako, pojedlo veliko, zato ga najdemo tudi v samostojnih jedeh, kot golaž, in v nespornem sorodstvu z znano štajersko kislo juho, značilno za regijo. 

Sestavine

  • Fižol kuhan 400 g
  • Krompir 6
  • Čebula 1
  • Moka 2 žlici
  • Mast 2 žlici
  • Sol
  • Poper
  • Lovorjev list 1

Priprava

01

Krompir olupimo in narežemo na kocke.

02

Kuhamo ga v slanem kropu do mehkega. 

03

V ponvi naredimo prežganje, tako, da maščobi prepražimo moko, da porumeni.  

04

Dodamo nasekljano čebulo in dušimo nekaj minut. 

05

Fižol zmešamo s kuhanim krompirjem in krompirjevko, dodamo čebulo in začinimo. 

06

Dodamo kis in skupaj počasi kuhamo še 5 – 10 minut.