Usukance, ki so in še vedno predstavljajo ročne spretnosti, so zaroštali tudi za juhe, ki so jih na ta način zgostili in ni bilo treba ponuditi priloge.
Sestavine
Usukanci
- Pšenična moka 0.5 kg
- Jajca 3
- Sol ščepec
- Maslo 2 žlici
Močnik
- Polnomastno mleko 3 l
- Maslo 130 g
- Jabolka 3
- Suhe slive pest
- Rozine pest
- Suhe marelice (po želji)
- Sol
- Vanilin sladkor 2
Priprava
01
Moko zmešamo z jajci in malo masla ter solimo.
02
Pregnetemo, da dobimo trdo maso in jo s prsti drobimo.
03
Malce posušimo in popražimo na maslu.
04
V velik lonec nalijemo mleko, dodamo 2 žlici masla in posolimo.
05
Suho sadje malce namočimo in narežemo na drobno.
06
Ko mleko zavre, vse skupaj z vodo, kjer se je namakalo, zlijemo v mleko.
07
Jabolka olupimo, naribamo in dodamo mleku.
08
Sladkamo in dodamo usukance.
09
Počasi kuhamo vsaj 10 minut.