Zaroštan mlečni močnik s suhim sadjem - Kuhnapato

Zaroštan mlečni močnik s suhim sadjem

Kuhnapato – OŠ Tržišče
Kuhnapato – OŠ Tržišče
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
10
min
Čas kuhanja

Usukance, ki so in še vedno predstavljajo ročne spretnosti, so zaroštali tudi za juhe, ki so jih na ta način zgostili in ni bilo treba ponuditi priloge. 

Sestavine

Usukanci

  • Pšenična moka 0.5 kg
  • Jajca 3
  • Sol ščepec
  • Maslo 2 žlici

Močnik

  • Polnomastno mleko 3 l
  • Maslo 130 g
  • Jabolka 3
  • Suhe slive pest
  • Rozine pest
  • Suhe marelice (po želji)
  • Sol
  • Vanilin sladkor 2

Priprava

01

Moko zmešamo z jajci in malo masla ter solimo. 

02

Pregnetemo, da dobimo trdo maso in jo s prsti drobimo. 

03

Malce posušimo in popražimo na maslu. 

04

V velik lonec nalijemo mleko, dodamo 2 žlici masla in posolimo. 

05

Suho sadje malce namočimo in narežemo na drobno. 

06

Ko mleko zavre, vse skupaj z vodo, kjer se je namakalo, zlijemo v mleko. 

07

Jabolka olupimo, naribamo in dodamo mleku. 

08

Sladkamo in dodamo usukance. 

09

Počasi kuhamo vsaj 10 minut.