Prleska kvasenica in bela kisla juha - Kuhoznalci, Kuhnapato

Prleška kvasenica in bela kisla juha

Kuhnapato - Kuhoznalci
Kuhnapato - Kuhoznalci
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
30
min
Čas vzhajanja
30
min
Čas peke
40
min
Čas kuhanja

Tokrat so nam recepta za tipične jedi njihovega konca Slovenije zaupali osnovnošolci iz Sv. Jurija ob Ščavnici. Belo kislo juho postrežejo predvsem ob zaključku različnih praznovanj, medtem ko je kvasenica tipična skutina sladica.

Sestavine

Prleška kvasenica

Testo:

  • Ostra moka 50 dag
  • Kvas 1 kocka
  • Svinjska mast 2 žlici
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Sol

za kvasec:

  • Sladkor 1 žlička
  • Mleko 0.25 l
  • Moka 1 žlička

Nadev:

  • Skuta 50 dag
  • Kisla smetana 3 dl
  • Jajce 1
  • Sol
  • Sladkor v prahu

Bela kisla juha:

  • Svinjsko stegno 50 dag
  • Svinjska mast 2 žlici
  • Čebula 1
  • Ajdova kaša 100 g
  • Česen 1 strok
  • Kisla smetana 180 g
  • Kis 50 ml
  • Moka 1 žlička
  • Sol
  • Poper
  • Lovorjev list
  • Timijan

Priprava

Prleška kvasenica

01

V posebni posodici pogrejemo mleko in vanj vmešamo sladkor, moko in razdrobimo kvas.

02

Premešamo in pustimo vzhajati.

03

Moko vsujemo v skledo, dodamo vse sestavine in zamesimo testo.

04

Pustimo ga počivati / vzhajati vsaj 30 minut.

05

Razvaljamo / raztegnemo v obliko kroga – velikosti pekača, tako, da bo testo gledalo malce čez rob.

06

V drugi posodi zmešamo skuto in smetano, solimo ter s tem premažemo testo.

07

Jajce razžvrkljamo in z njim polijemo čez nadev.

08

Pečemo približno 30 minut na 200 stopinj.

09

Ponudimo vročo.

Bela kisla juha

01

Na vroči maščobi prepražimo nasekljano čebulo.

02

Meso narežemo na koščke in ga dušimo 20 minut. Začinimo.

03

Zalijemo z vodo, vmešamo kašo in kuhamo še približno 20 minut.

04

V posodici zmešamo smetano z moko in to vlijemo v juho ob koncu kuhanja. Pustimo, da prevre in dodamo kis.