15
PT15M min
PT15M min
Čas priprave
30
min
min
Čas vzhajanja
30
PT30M min
PT30M min
Čas peke
40
PT40M min
PT40M min
Čas kuhanja
Tokrat so nam recepta za tipične jedi njihovega konca Slovenije zaupali osnovnošolci iz Sv. Jurija ob Ščavnici. Belo kislo juho postrežejo predvsem ob zaključku različnih praznovanj, medtem ko je kvasenica tipična skutina sladica.
Sestavine
Prleška kvasenica
Testo:
- Ostra moka 50 dag
- Kvas 1 kocka
- Svinjska mast 2 žlici
- Kisla smetana 2 žlici
- Sol
za kvasec:
- Sladkor 1 žlička
- Mleko 0.25 l
- Moka 1 žlička
Nadev:
- Skuta 50 dag
- Kisla smetana 3 dl
- Jajce 1
- Sol
- Sladkor v prahu
Bela kisla juha:
- Svinjsko stegno 50 dag
- Svinjska mast 2 žlici
- Čebula 1
- Ajdova kaša 100 g
- Česen 1 strok
- Kisla smetana 180 g
- Kis 50 ml
- Moka 1 žlička
- Sol
- Poper
- Lovorjev list
- Timijan
Priprava
Prleška kvasenica
01
V posebni posodici pogrejemo mleko in vanj vmešamo sladkor, moko in razdrobimo kvas.
02
Premešamo in pustimo vzhajati.
03
Moko vsujemo v skledo, dodamo vse sestavine in zamesimo testo.
04
Pustimo ga počivati / vzhajati vsaj 30 minut.
05
Razvaljamo / raztegnemo v obliko kroga – velikosti pekača, tako, da bo testo gledalo malce čez rob.
06
V drugi posodi zmešamo skuto in smetano, solimo ter s tem premažemo testo.
07
Jajce razžvrkljamo in z njim polijemo čez nadev.
08
Pečemo približno 30 minut na 200 stopinj.
09
Ponudimo vročo.
Bela kisla juha
01
Na vroči maščobi prepražimo nasekljano čebulo.
02
Meso narežemo na koščke in ga dušimo 20 minut. Začinimo.
03
Zalijemo z vodo, vmešamo kašo in kuhamo še približno 20 minut.
04
V posodici zmešamo smetano z moko in to vlijemo v juho ob koncu kuhanja. Pustimo, da prevre in dodamo kis.