40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave in kuhanja
Recepta za mlečno zelje in zmučkan krompir so nam pripravili osnovnošolci iz Dobja, ene najmanjših slovenskih občin, ki se nahaja med Šentjurjem in Planino pri Sevnici. Gre za tradicionalna recepta njihovega okoliša, ki ga starejši pa tudi mlajši prebivalci še vedno radi vključijo v svoj jedilnik.
Sestavine
Mlečno zelje
- Glava zelja (manjša)
- Mleko 0.5 l
- Sladka smetana
- Mast
- Česen glava
- Sol
- Poper
- Kumina v prahu
- Moka 5 žlic
- Peteršilj šop
Zmučkan krompir
- Krompir veliki 4 kosi
- Mleko 0.5 l
- Kisla smetana
- Čemaž (ali drobnjak) paket
- Svinjska mast z ocvirki
- Sol
- Sladka paprika v prahu
Priprava
Mlečno zelje
01
Zelje narežemo na večje kose in ga skuhamo v slani vodi do mehkega. Uporabimo toliko vode, da prekrije zelje. Na grobo ga pretlačimo, dodamo mleko in smetano ter premešamo.
02
V ponvi na masti prepražimo malo moke, dodamo nasekljan česen in ko zadiši, primešamo zelju.
03
Začinimo in kuhamo še 15 minut. Na koncu dodamo nasekljan peteršilj.
Zmučkan krompir
01
Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Delno odcedimo, dodamo mleko in smetano ter premešamo.
02
Nasekljamo zelišča ter jih dodamo in ročno pretlačimo, kolikor se da. V ponvi segrejemo mast, dodamo ščepec suhe paprike in zmes prelijemo čez pire.